klucz kowalski do gięcia prętów
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
egojack1
Re: klucz kowalski do gięcia prętów
Zależy od dostępnego ośrodka hartującegograffic pisze:egojack1 - a hartować w zimnym czy ciepłym ?
Widzę, że Panowie odbiegają od tematu
Zależy o co Wam, Drodzy Staruszkowie w Temacie, chodzi, bo jeśli hartowanie to najlepiej w gorącym palenisku i zimnym ośrodku, a jeśli harcowanie... no to już zupełnie inna kwestia - tu może być nawet w zimnym ośrodku, byle z gorącym towarem
Raz jeszcze dzięki za porady
Zależy o co Wam, Drodzy Staruszkowie w Temacie, chodzi, bo jeśli hartowanie to najlepiej w gorącym palenisku i zimnym ośrodku, a jeśli harcowanie... no to już zupełnie inna kwestia - tu może być nawet w zimnym ośrodku, byle z gorącym towarem
Raz jeszcze dzięki za porady
"Głośniej niźli w rozmowach, Bóg przemawia w ciszy
I kto w sercu ucichnie, zaraz go usłyszy."
-
graffic
Przemko - kolego sympatyczny - i tu widzisz nie do końca masz rację z tym zimnym ośrodkiem - czasami celowo hartuje się w ciepłej lub gorącej wodzie - w zależności od tego jak drobną strukturę chcesz uzyskać (w skrócie - chodzi o szybkość chłodzenia)
a co do harcowania - hmm z tymi staruszkami toś przesadził
a co do harcowania - hmm z tymi staruszkami toś przesadził
Jako raczkujący nie do końca zrozumiałem Wasze intencje - fakt, dziś obejrzałem filmik na temat hartowania i rzeczywiście było o hartowaniu w ciepłej wodzie - to, że hartuje się w ciepłym oleju, dotarło do mnie wcześniej - i tu strzelam wstydziocha - bo nie pomyślałem, że równie dobrze hartuje się w ciepłej wodzie. Mea culpa, Panowie :-)
Graffic, wybacz tę grę słowną - Starsi - znaczyło Doświadczeni :-) bez urazy. I w tym momencie jako Młody - w znaczeniu Zielony - staję w kącie.
Graffic, wybacz tę grę słowną - Starsi - znaczyło Doświadczeni :-) bez urazy. I w tym momencie jako Młody - w znaczeniu Zielony - staję w kącie.
-
graffic
Przemko - spoko luz
wierz mi że spora część kolegów ma gigantyczny dystans - w sumie tak na wyciągnięcie ręki z młotkiem hehehehehe
Spoko, zatem oddycham z ulgą
choć zasięg ręki z młotkiem porównywalny do zasięgu Kliczki w walce z Gołotą
Staram się nadrobić zaległości i czytam forum, sięgając baaaaardzo wstecz - toteż zdążyłem zauważyć, że wielu kolegów posiada poczucie humoru - w końcu kowalstwo to taka pasja, że jak człowiek tłucze w kowadło - które biedne zawsze zbiera cięgi w dobrej wierze - to złe emocje ulatują od kowala podgrzane żarem koksu
Staram się nadrobić zaległości i czytam forum, sięgając baaaaardzo wstecz - toteż zdążyłem zauważyć, że wielu kolegów posiada poczucie humoru - w końcu kowalstwo to taka pasja, że jak człowiek tłucze w kowadło - które biedne zawsze zbiera cięgi w dobrej wierze - to złe emocje ulatują od kowala podgrzane żarem koksu
Dobrze to ująłeśprzemko pisze: /.../ w końcu kowalstwo to taka pasja, że jak człowiek tłucze w kowadło /.../ to złe emocje ulatują od kowala podgrzane żarem koksu
Jasne, Panie Bobodarze :-) precyzuję - przez metal w kowadło, choć czasem i bezpośrednio po nim, chcąc utrzymać kowalski rytm kucia z pomocnikiem.
-
egojack1
Tutaj jest ładnie pokazany przegląd różnych rodzajów kluczy kowalskich, ciekawe przysposobienie do imadła (widełki o regulowanym rozstawie do gięcia), sposoby mierzenia potrzebnego materiału do gięcia, gięcie dwoma kluczami itd.
https://www.youtube.com/watch?v=69gzhBG ... 150.420824
https://www.youtube.com/watch?v=69gzhBG ... 150.420824
Dzięki, Egojack - obejrzałem, bardzo ciekawy filmik. Widzę, że facet zrobił kilka wersji widełek - bardzo praktyczne. Szczególnie spodobały mi się te ostatnie duże z płaskownika z dospawanymi zębami z pręta. Jest rozwiązanie, a teraz tylko znaleźć czas, żeby zadziałać.