stół jakie profile

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

lenek

stół jakie profile

Post autor: lenek » 25 kwie 2016, 11:11

WItam, będę za niedługo budował stół do warsztatu. Zastanawiam sie z jakich profili go zrobić. wystarczy 2mm czy jednak celować w 3mm??? Chodzi mi o profil zamkniety. Myślałem o profilu 80x40x2 lub 50x40x3, mógłbym również kupić tanio profil 60x40 ale ma tylko 1,5 scianke także wydaje mi się trochę słaby. Stół ma mieć wymiary 2m x 1m składać się z 5 profili 2 metrowych i 5 metrowych które potne i zrobie poprzeczki. Część blatu chciałbym wyłożyć blachą np. 4-5mm a część zostawić otwartą. Proszę o rady, ceny za te profile to 11,90 za 80x40x2 i 12,95 za 50x40x3 więc troche drogo wychodzi. Nogi zrobie z grubych rurek które posiadam. Pozdrawiam

egojack1

Re: stół jakie profile

Post autor: egojack1 » 25 kwie 2016, 12:06

Stół warsztatowy im cięższy i sztywniejszy tym lepszy. Nie może być lekki i chwiejny, szczególnie jak się chce na nim coś piłować w imadle, wycinać przecinakami, czy wycinakami. Jak zrobisz z cieniutkich profili, musisz dać więcej poprzeczek, aby stężyć konstrukcję. Aby przybliżyć o czym mówimy powiem, że ja mam zrobiony z kątownika 50x50 ścianka 5mm (nogi, poprzeczki i rama pod blatem) a na blat blacha 10mm, jest niezły, ale mógłby być jeszcze cięższy. Stoi przykręcony na kantówkach 16x16 cm.
stół.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

lenek

Post autor: lenek » 26 kwie 2016, 11:07

Mam troche odpadów takiego kątownika jednak nie wiem czy wystarczająco. Myslalem tez żeby zrobic mniejszy stół i do tego ze dwie trzy kobyłki jakby sie trafiło coś większego bo narazie w planach mam robienie malych pierdół jakieś meble ogrodowe krzesła stojaki. Ile kosztowała cie blacha 10 ? Lepszym rozwiązaniem jest półka pod spodem czy zastrzały bo na narzędzia mam osobny drugi stół drewniany.

egojack1

Post autor: egojack1 » 26 kwie 2016, 12:13

lenek pisze:M Ile kosztowała cie blacha 10 ? Lepszym rozwiązaniem jest półka pod spodem czy zastrzały bo na narzędzia mam osobny drugi stół drewniany.
Stół ma już swoje lata, ( ;) podobnie jak i ja) więc historyczna cena blachy z tamtych lat nic Ci nie powie. Nowa droga, na złomie taniej.
Półka leży na poprzeczkach z kątownika, wykorzystując przy okazji miejsce.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 26 kwie 2016, 12:16

Jacku tak się zastanawiam na ilu metrach pracujesz? Pytam o powierzchnię warsztatu.

egojack1

Post autor: egojack1 » 26 kwie 2016, 12:31

Jacek-Sz pisze:Jacku tak się zastanawiam na ilu metrach pracujesz? Pytam o powierzchnię warsztatu.
Budyneczek z kącikiem kowalskim ma 16m2, a to co widać na foto powyżej jest fragmentem garażu w innym budynku.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 26 kwie 2016, 14:05

Coś mi się nie zgadzało do póki nie wspomniałeś o dwóch różnych miejscach.

egojack1

Post autor: egojack1 » 26 kwie 2016, 18:53

Jacek-Sz pisze:Coś mi się nie zgadzało do póki nie wspomniałeś o dwóch różnych miejscach.
Pisałem w temacie o kąciku kowalskim, że mam też oprócz niego warsztat do "czystych" robót. ;)

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 26 kwie 2016, 20:19

Czystych robót..... :P .....Przecie to jakieś laboratorium :D . Komputery tam składasz czy jaką inna elektronikę?
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

egojack1

Post autor: egojack1 » 26 kwie 2016, 23:13

;) "Czystych" w cudzysłowiu, czyli nie kurzących ale ręce brudzących . Roboty ślusarskie bez spawania i szlifowania, elektryczne, naprawy różnych rzeczy itp.

lenek

Post autor: lenek » 30 kwie 2016, 22:15

Witam ponownie. Stół jest w trakcie budowy. Narazie zrobiłem ramę oraz przyspawałem nogi. Rama zrobiona z trzech ceowników połączonych kształtownikami na końcach. Wszystko pospawane i zeszlifowane. Nogi zrobiłem z rurek 45mm. Ponieważ wylewkę mam nierówna na końcach rurek wspawane są nakrętki i do nich wkrecone śruby dzieki temu stół mogłem wyregulować do poziomu. Dookoła stołu do rurek będzie jeszcze przyspawany kształtownik a na to jakas blacha tak aby miec pod spodem półkę. Jako blat na wierzch przyspawane będzie 16 profili 60x40 oczywiście z przerwami miedzy nimi tak abym mógł w każdym miejscu cos tam sobie docisnąć ściskiem stolarskim. Póki co na budowę wydałem tylko 100zl - koszt profili 60x40, resztę materiału mialem u siebie jednak bardzo duzo czasu poświęciłem na ciecie i szlifowanie. Stół ma 220cm długości i 150 szerokości. Proszę o opinię i sugestie co można jeszcze lepiej zrobic czy cos zmieniać. Pozdrawiam

Obrazek

egojack1

Post autor: egojack1 » 30 kwie 2016, 23:14

Zamiast śrub do poziomowania dałbym krążki z blachy 8-10mm o sporej średnicy z otworami i wspawanymi do nich śrubami. Większa powierzchnia nóg jest lepsza, bo jak zaczniesz coś uderzać na stole śruby wyrobią w betonie zagłębienia.

lenek

Post autor: lenek » 01 maja 2016, 00:05

Dzieki za radę. Powiem Ci ze również o tym myslalem, gdyby powstawały jakies zagłębienia mogę do tych śrub dociąć i przyspawać kwadraty z płaskownika 10mm. Póki co wszystko jest na etapie montażu także wszystkie niedociągnięcia mogą dopiero wyjść na jaw. Jest to moja pierwsza tego typu konstrukcja robie to juz drugi dzień staram sie aby wszystko było zrobione solidnie i ładnie dlatego tez proszę was o ocenę jakies rady i sugestie :)

lenek

Post autor: lenek » 02 maja 2016, 10:03

Witam, mam kolejne pytanie. Na dole 25cm od spodu dookoła stołu i przez środek przyspawałem kątownik. Materiał który mialem powoli się konczy i po prostu nie mam czym wyłożyć półki. Zastanawiam sie nad użyciem desek których mam pełno jednak martwi mnie trochę użycie drewna w stole na którym maja byc spawane detale. Jak sadzicie czy takie deski mogą zapalić sie od odprysków??

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 02 maja 2016, 11:08

Skończył się materiał to go po prostu dokup, a wszelkie oszczędności przełożyć się mogą na problemy w przyszłości. Wydatek ogólny jak piszesz to 100 zł a profesjonalny stół to kwota w granicach 1500 zł. Zaoszczędziłeś 1400 więc chyba zadka aż tak nie zaciskasz by tych kilku dodatkowych złotych nie wyłożyć. Deski na spód owszem ale tylko wtedy, kiedy góra stołu będzie w formie jednolitej płyty. Jeżeli przewidujesz przerwy jak w typowym stole spawalniczym to nie powinieneś dawać drewna, które może zapalić się nawet kilka godzin po skończonej pracy. Dobrze że nie pytasz o możliwość cięcia szlifierką kątową w stodole pełnej siana.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”