Pierwszy nożyk

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

xev
Pierwszy nożyk

Post autor: xev » 27 kwie 2016, 12:17

Witajcie
Wykułem w ramach prezentu nóż do gliny. Nożyk ma 26cm długości ostrza 2.2cm wysokości ostrza , 4 mm gruby. Na rękojeść użyłem drewna prawdopodobnie bukowego z przekładką z forniru, mosiężnego pina i aluminiowej gardy. Posiadam niestety tylko zdjęcia z boku na których nóż jest już po przejściach. Materiał ze ślizga ( pod taką nazwą to znam, jest to element zawieszenia spycha ) hartowany w wodzie metodą prób i błędów tzn zahartowałem kilka rozkutych blaszek i sprawdzałem przełom i czy nie pęka podczas gaszenia.
Obrazek

graffic

Re: Pierwszy nożyk

Post autor: graffic » 27 kwie 2016, 15:06

....chyba nie wiem co mam napisać ....

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 27 kwie 2016, 16:44

Ciężko mi jest złapac jego skale, może to przez ta dwuręczną rękojeść ^^ a na serio to duzy plus za próby hartowania na pilotach, bardzo ważne na początku, o ja olałem, przez co kilka blanków zepsułem ^^, przydałby się pin tez w okładzinie przedniej, brak wyjścia szlifu, brak ricasso, nie wiadomo jaka linia szlifu, rączka nie wygląda na wygodną, całkiem fajna estetyka jak na początek, fajnie ze nie widać wrzerów na głowni, ogólnie jeśli to pierwszy nóż to bardzo fajnie :) czekam na następne :)

xev

Post autor: xev » 28 kwie 2016, 11:13

Dzięki za krytykę (i za pozytywną i negatywną ), każda się przyda. Rączka przypadła do gustu osobie dla której był nóż. Szlif pełny płaski od gardy. W piątek będę coś działał o ile pogoda pozwoli :)

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 28 kwie 2016, 20:45

Nóż do gliny? Napisz coś więcej, bo nie wiem co nim można robić. Chodzi o taka glinę do garncarstwa?
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

xev

Post autor: xev » 29 kwie 2016, 09:18

Tak nóż do gliny, właściciel noża rzeźbi i twierdzi, że lepiej takim nożem ciąć glinę niż struną czy linką.

graffic

Post autor: graffic » 29 kwie 2016, 10:26

potwierdzam, że glinę nożem łatwiej się wycina - ale wystarczy zwykły długi (dość sztywny) nóż kuchenny, nawet nie musi być specjalnie ostry... choć rzeźbienie w glinie przy użyciu noża to jedna z technik (bardziej jako przygotowanie do rzeźbienia w twardym materiale - po się odcina glinę) - jest też inna technika (bardziej zbliżona do technik ceramicznych) - rzeźbienie z wykorzystaniem wałeczków lub kulek glinianych (taka dolepianka z małych cząstek z gliny)

egojack1

Post autor: egojack1 » 29 kwie 2016, 10:38

Rękojeść dwuręczna w tym nożu to niegłupia rzecz :D .
Ostatnio Kobusz w Kurpiowskiej zaprezentował niejaką wyższość takich rękojeści w swojej katanie, gdy w finałowej konkurencji był w stanie ścinać trzcinę po kilka cm m. in. dzięki możliwości idealnego prowadzenia cięcia oburącz, a Tomek, choć jego szabla cieła nie mniej znakomicie, chyba w drugim finalnym cięciu nieco spłazował cięcie i musiał wziąć drugie miejsce.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”