Co egojack robi w swoim kąciku kowalskim?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Co egojack robi w swoim kąciku kowalskim?
Ale czad! Myślę, że to super praca, mówię to jako laik, bo doświadczenia kowalskiego nadal brak...Ale z miejsca kupiłbym taką pracę i posiedział przy romantycznej kolacji z młodą żonką 
-
graffic
lachim - trochę pracy i treningu wystarczy
więc spokojnie...
Egojack - prośba - może przy sposobności wrzuciłbyś tutoriala jakiegoś dla kolegów adeptów
którzy mają ochotę pooglądać przebieg procesu - to więcej daje niż widok całości
Egojack - prośba - może przy sposobności wrzuciłbyś tutoriala jakiegoś dla kolegów adeptów
-
egojack1
Kolegom "adeptom" i innym początkującym przypominam, że zainteresowałem się kowalstwem około roku temu, i w lutym zeszłego roku byłem w tym samym miejscu sprzętowo i umiejętnościowo co Oni teraz. Przez ten rok porobiłem sobie narzędzia, pomoce i zrobiłem już kilka prac. Moje pierwsze trzy prace z galerii (serce, przybornik biurkowy i świecznik trójramienny) zrobiłem grzejąc materiał w kotle centralnego ogrzewania i kilkoma prymitywnymi narzędziami, bez kowadła na jego substytucie. Imadła kowalskiego też wtedy nie miałem. Obfotografowałem wszystko aż chyba za bardzo i naprzykrzałem się tymi fotkami na forum właśnie z myślą o Kolegach, którzy przyjdą po mnie. Tak że nic trudnego, kowalstwo to nie jest latanie w kosmos, trochę przygotowań jak graffic napisał i takie proste rzeczy każdy może sobie porobić.
- Dracorian
- forumoholik
Mi tam nadal nie chcę się wierzyć,że tylko od roku
Prace,jak z pod ręki profesjonalisty 
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
Mi też jakoś trudno uwierzyć...
W takim razie muszę zabrać się do pracy bo poprzeczka naprawdę bardzo wysoko jest postawiona...
Ja tam wierzę ponieważ wystarczy trochę wczytać się w posty Jacka by szybko załapać, że to człowiek niesamowicie ambitny, a łatwość w przyswajaniu wiedzy połączona z ambicją to dziewięćdziesiąt procent sukcesu w szybkim dochodzeniu do perfekcji.
-
egojack1
Koledzy, jak Wy sympatycznie i miło przesadzacie. 
-
graffic
...ja tu widzę ciężką katorżniczą pracę, z wieloma problemami
Egojack1 - propozycja, zamknij usta niedowiarkom i zacznij robić coś trudniejszego i większego
wówczas na pewno się zniechęcą i nie będą wypisywać peanów 
PS nie słyszałem o uprawnieniach ogrodniczych
hahahaha - ale widać każdy ma tu co najmniej dwa fachy w ręku - kowalski/rzemieślniczy i ogrodniczy
Egojack1 - propozycja, zamknij usta niedowiarkom i zacznij robić coś trudniejszego i większego
PS nie słyszałem o uprawnieniach ogrodniczych
-
egojack1
Uprawnienia ogrodnicze są, podobnie jak rolnicze. Są szkoły, kursy itd. Obecnie aby kupić ziemię rolną znów trzeba zdaje się mieć uprawnienia rolnicze lub ogrodnicze, kiedyś w latach osiemdziesiątych już też tak byłó, sąsiad aby kupić działkę chodził na kurs ogrodniczy 
-
graffic
Egojack - podtrzymuję tezę - ad uprawnień ogrodniczych - czemu miałyby one służyć ?? - dyplom rozumiem, uprawnienia do obchodzenia się ze środkami ochrony roślin też, ale nie uprawnienia sensu stricte...
Czyżby ?egojack1 pisze:Koledzy, jak Wy sympatycznie i miło przesadzacie.
-
egojack1
U mnie powstają detale potrzebne do nowego projektu. Przy okazji sprzęt jaki używam do przebić i przekuć. Na foto pręt kw. 16x16mm, przekucia fi13.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 19 maja 2016, 22:45 przez egojack1, łącznie zmieniany 1 raz.
No i piknie
Zdjęcie jak do podręcznika 
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"
-
andrzejmuszer
Bardzo ciekawy ten skręt diamentowy, czy można znaleźć gdzieś na forum krok po kroku jak się go robi? Albo czy mógłbyś zamieścić jakieś fotki jak go robiłeś? Bardzo jestem zainteresowany aby się dowiedzieć czegoś więcej...