stół jakie profile

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

egojack1

Re: stół jakie profile

Post autor: egojack1 » 02 maja 2016, 12:18

Widuję się profesjonalne stoły spawalnicze (nie za duże wymiarowo) i po kilkanaście tysięcy PLN, są i po trzydzieści parę tysięcy, oczywiście inna liga niż za 1500,- ;)

Widuję się na YT gości, którzy tną szlifierkami może nie w stodole pełnej siana, ale w bardzo zbliżonych warunkach :lol: .

lenek

Post autor: lenek » 02 maja 2016, 14:33

Masz racje wszystko jest spoko i ok dopóki nic się nie stanie. Myślę że wstrzymam sie narazie z tą półka i poszukam po wypłacie czegoś na zlomie może akurat trafi sie jakas fajna blacha

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 02 maja 2016, 14:42

Jacku może wyraziłem się mało precyzyjnie ale chodziło mi o stół spawalniczy, wykonany profesjonalnie we własnym zakresie, a nie o wypust fabryczny, w którym ograniczenia ceny górnej praktycznie nie istnieją bo i setki tysi kosztować może. Co do ludzi umieszczających filmiki w internecie to nie komentujmy z racji tego, że względy bezpieczeństwa oglądalności nie podnoszą, a te warunki o których wspominasz to najczęściej Ruskie fachmajstry co to potrafią niemal wszystko tylko warunków do wykonywania pracy brakuje.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 02 maja 2016, 14:47

Możesz dać dechy ale w następnym etapie obłóż to choćby najcieńszą z możliwych blach. Wyjdzie niedrogo, a i półeczkę będziesz miał dość mocną.

lenek

Post autor: lenek » 04 maja 2016, 22:39

Stół pospawany prawie gotowy. Znalazłem blachę na półkę troche kolorowa ale przynajmniej mialem ją za darmo :D pólka jest całkiem spoko, wytrzymała. Wszedlem na nią i skakałem żeby sprawdzić czy wytrzyma także powinna wytrzymać sporo gratów. Blat zrobiłem z profili 60x40 w odstępach ok 8,5cm. Jako stopki do śrub przyspawałem płaskowniki 70x70x13. Zostało jedynie oszlifować no i myslalem też żeby tą półkę maznać co nieco farbą ale nie wiem czy ma to sens. Wygląda to mniej więcej tak

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Tadek

Post autor: Tadek » 05 maja 2016, 05:40

jakie graty chcesz na tej półce trzymać, i czym chcesz spawać?

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 05 maja 2016, 06:53

Trochę lipa trzymać na półce jakiekolwiek graty wiedząc, że zasypie to gorący odpad spawalniczy, który klei się do wszystkiego co napotka.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 05 maja 2016, 08:46

Półka wyżej pozwoli na trzymanie gratów pod nią, a jej zadanie to gównie "zgarnianie" zgorzeli i roztopionych "bobków", jw. wspomniał Jacek.

lenek

Post autor: lenek » 05 maja 2016, 17:31

Spawam migomatem na corgonie odpryskami aż tak bardzo nie sypie więc jakoś się nie przejmuje. Zresztą nie ma co przesadzać niewiadomo czego to nie zamierzam spawać, póki co w planie mam jakies meble ogrodowe i tego typu rzeczy wiec raczej nie za dużo spawania i małe elementy. Zasypie to zasypie, narazie nie wiem co tam będę trzymał pewnie jakies mlotki, skorbaki, kombinerki, odpady z blachy itp.

piotr1as

Post autor: piotr1as » 05 maja 2016, 19:57

Załączam link do strony garage jurnal
http://www.garagejournal.com/forum/show ... &showall=1
popatrz na ten stół może uznasz że twój projekt jest wart dalszego rozwoju.
Na tym etapie pomyśl o miejscu/cach na montaż imadła na pewno się przyda.

Darek999
Kontakt:

Post autor: Darek999 » 05 maja 2016, 20:51

Sam muszę wyspawać stół do spawaia ale na co najmniej 6m.
Darek999

piotr1as

Post autor: piotr1as » 05 maja 2016, 22:05

Zależy co masz do spawania w firmie w której pracowałem wcześniej używane były Heb200 położone na podłodze jeżeli potrzeba podzczepiane dla większej sztywności i wypoziomowane niwelatorem. Jeżeli do spawania masz elementy w kilku płaszczyznach może da się go podzielić na kilka prostszych.

prezesAdammm

Post autor: prezesAdammm » 05 maja 2016, 22:44

Jak dla mnie półka pod stołem zrobionym w formie kratownicy to jakieś nie porozumienie. To że niby używasz mieszanki to akurat bez znaczenia, bo odprysków nie da się do końca zniwelować to raz, po za tym do stołu również trzeba czasem przymocować element spawaniem aby nie pościągało. No to później jest konieczność odcięcia, czasem trzeba po szczepieniu zrobić rowek aby uzyskać dobre wtopienie, szczególnie jak spoinę szlifujesz na gładko. Nie wiem co chcesz tam trzymać ale zaraz to wszystko obrośnie brudem, odpryskami i będzie problem. Wyciągać te wszystkie klamoty, do tego wrzucisz szlifierkę aby coś uciąć i cały ten syf będzie rozwiewany po warsztacie no i wdychasz to, tego typu są świetne bo można je łatwo posprzątać, przelecisz miotłą i po kłopocie, zawsze też można pod stół wejść i jakiegoś hefta dać od dołu.

Jeśli chcesz półki to do stołu który na wierzchu ma pełną blacę, ja miałem tam tylko jakieś profile, różnej grubości blachy itp. jakiś złom żeby podłożyć albo dospać coś na stole jak składałem, narzędzia czy inne klamoty nie trzymałem bezpośrednio w miejscu narażonym na odpryski czy pył po szlifowaniu czy cięciu. Wiadomo tego się nie da uniknąć, ale ażurowe konstrukcje moim zdaniem powinny być bez półek

lenek

Post autor: lenek » 05 maja 2016, 23:07

Jak najbardziej stół w miare możliwości finansowych bedzie rozwijany ale póki co mam po prostu dużo ważniejsze wydatki brakuje mi duzo podstawowych sprzętów do mojego warsztatu, jest praktycznie pusty. Dlatego też stół robiłem jak najmniejszym nakładem finansowym głównie z materiałów które posiadałem, wydałem na niego 100zl - cena profili na blat i śrub na stopki, resztę mialem za darmo. Co do imadła to właśnie dzisiaj zainstalowałem takie które posiadam od dawna. Może nie powala nie jest zbyt wielkie bo mieści tylko 85mm ale tak jak mówiłem wczesniej używam tego co mam ;) imadlo obrotowe zamontowałem na winklu stołu w taki sposób ze w kazdej chwili mogę je wykręcić. Co do pytan jakie graty bede tam trzymać to chodzi mi głównie o narzędzia przydatne przy spawaniu które warto mieć pod ręką kombinerki, kleszcze jakiś młotek ,ścisk, jakieś kawałki blach, odpadów. Normalne że nie bedzie tam żadnych elektronarzędzi bo szkoda ich, poza tym maja swoje miejsce na drugim stole w kącie razem z resztą narzędzi po prostu chodzi mi o to żeby najprzydatniejsze rzeczy miec w zasięgu ręki.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”