Szlifierka dwie czy cztery rolki
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Szlifierka dwie czy cztery rolki
Witam
Planuję zamówić szlifierke taśmową i nie wiem która wybrać dwurolkowa czy czterorolkową. Która z nich jest lepsza do kowalstwa? Czy silnik 1,5kW wystarczy czy przydał by się większy ?
Pozdrawiam
Planuję zamówić szlifierke taśmową i nie wiem która wybrać dwurolkowa czy czterorolkową. Która z nich jest lepsza do kowalstwa? Czy silnik 1,5kW wystarczy czy przydał by się większy ?
Pozdrawiam
Re: Szlifierka dwie czy cztery rolki
Wstaw fotki przykładowych szlifierek będzie wiadomo o czym mówisz. Ważne jest również to czy masz zamiar pracować na powierzchni płaskiej takowej szlifierki czy może na rolkach wyprowadzając łuki. Zakładam, że obie opcje będą do wykorzystania. Najpierw pokaż szlifierki.
Szlifowanie łuków też się przyda ale nie będę tego robił super często.
Czy w tej szlifierce dwurolkowej można szlifowac na tej górnej rolce napinajacej?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
O na tej fotce widać tagórna rolkę [zdjęcia z forum knives urzytkownika jamnik]
-
egojack1
Z pokazanych szlifierek bardziej uniwersalna jest czterorolkowa. Na niej też można szlifować szybciej pasem o dużej gradacji, ma większą możliwość przeniesienia mocy z uwagi na tzw duży kąt opasania pasa na kole napędowym, a tym samym dużą powierzchnie styku pasa z kołem .
Dwurolkowa nie bez przyczyny jest taka jaka jest, można powiedzieć , że jest specjalizowana do szlifowania pionowego długich przedmiotów (pewnie właściciel używa do długich ostrzy).
Na rolce szlifować można, o ile jest prosta a nie beczkowa, bo to może przeszkadzać.
Dwurolkowa nie bez przyczyny jest taka jaka jest, można powiedzieć , że jest specjalizowana do szlifowania pionowego długich przedmiotów (pewnie właściciel używa do długich ostrzy).
Na rolce szlifować można, o ile jest prosta a nie beczkowa, bo to może przeszkadzać.
Główna zaleta 2-rolkowej,to mniejsza szansa poślizgu pasa na kole napędowym ze względu na ok. dwukrotnie większą powierzchnię styku koło-taśma niż w 4-rolkowej.
Zaleta 4-rolkowej, to możliwość większych prędkości liniowych przy zastosowaniu długich pasów w porównaniu do tej pierwszej, co korzystniej wpływa na czas obróbki i żywotność pasa.
Zaleta 4-rolkowej, to możliwość większych prędkości liniowych przy zastosowaniu długich pasów w porównaniu do tej pierwszej, co korzystniej wpływa na czas obróbki i żywotność pasa.
Jak zastosujesz kolo gumowane jak tu to nie będziesz się obawiał poślizgu 
A jaka prędkość pasa propnujecie aby taka szlifierka była sensowna?
Sprzęt Kuby podziwiałem niejednokrotnie z bliska. Maszynka godna polecenia.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Tylko moim zdaniem za szybka. W moim egzemplarzu to 31 m/s . Moim zdaniem 25 m/s było by w sam raz.
Kontakt 517355290
-
egojack1
Nie ma raczej czegoś takiego, jak jedna optymalna prędkość szlifowania. Do różnych materiałów, różnych gradacji papieru, oczekiwań co do jakości powierzchni te optymalne prędkości będą różne. Po to m. in. szlifierki (polerki) mają regulację obrotów. Do metalu prędkość powinna powinna być ponad 30m/s, inaczej papier szybko się sypie.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Jak się sypie, to się ostrzy i bierze. A jak jest prędkość za duża to tak jak tarcza do szlifowania się nasyp podpala i zamula, o przegrzaniu materiału już nie wspomnę.
Kontakt 517355290
-
egojack1
Mam taki wykresik, pozwalający szybko zobaczyć prędkość w zależności od obrotów silnika i średnicy koła.
Moja szlifiereczka ma dwie prędkości 37 i 18 m/s. Pracuję na ogół na wyższej prędkości ale materiał szlifowany jest na kole gumowym, posiadającym rowki odprowadzające ciepło. Jedna taśma to żywotność w granicach miesiąca czasu. Wiadomo nie jest to praca w pełnym wymiarze godzin wyłącznie na szlifierce ale ogólnie rzecz biorąc maszyna pracuje codziennie.
Ja zamontowałe falownik i po kłopocie, predkosc mam około 32m/s i przy szlifowaniu stali jade na maksa. Wcześniej tez do obrotow zmieniałem kola 
blob