Praca miesiąca - dyskusja

Tu dodajemy zdjęcia i głosujemy na najlepszą pracę miesiąca

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

egojack1

Re: Praca miesiąca - dyskusja

Post autor: egojack1 » 23 maja 2016, 21:38

No przecież zażartowałeś, że z tą bramą mogą mieć szanse ci, co wieżę Eiffla w skali 1:1 wykują.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 23 maja 2016, 22:01

Specjalnie zaznaczyłem że to żart, bo jeszcze by się znalazł jakiś, co za taką robotę byłby się chwycił :roll:
Może i sam bym spróbował, bo po Legnicy taka chuć mnie wzięła, że aj jaj, tyle że palenisko w modernizacji :/

egojack1

Post autor: egojack1 » 23 maja 2016, 22:09

Z wieżą daj spokój, w skali 1:1 nie zdołasz, a miniatury Murzyni po 1-2 euro sprzedają. :D
Ja kończę niebawem robotę i wrzucę na konkurs.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 23 maja 2016, 22:45

No to czekam :)

graffic

Post autor: graffic » 24 maja 2016, 08:11

Egojack - zwycięstwo nie jest wprost proporcjonalne do wielkości pracy tylko do jej jakości :P - można wygrać małą pracą i przegrać dużą pracą - ja bezwzględnie wolę dobre prace - skala jest rzeczą wtórną

(przykład pracy konkursowej z Legnicy 2016 - mówię o serwetniku b. Alberta - rzecz prosta, a rozwala system, nie umniejszając innych prac)

egojack1

Post autor: egojack1 » 24 maja 2016, 08:16

Widziałem ten serwetnik...
Pomysłowy, ale wg mnie nie zasługiwał na pierwsze miejsce, ani nie rozwala systemu. Za prosty, z technik kowalskich tylko przecięli i odgięli. Jest ciekawy, ale nie na pierwsze miejsce.

Równie dobrze można by go zrobić bez kowalstwa, tnąc szlifierką i wyginając na zimno, trochę cieńszą blachę dając.

graffic

Post autor: graffic » 24 maja 2016, 08:26

Egojack - Twoje zdanie i prawo osądu, tyle że w tym serwetniku jest więcej pomysłu, dobrego projektu, smaku i czystego wykonania niż w połowie pozostałych prac razem wziętych zrobionych w trakcie tego konkursu (i to jest moje zdanie)

nie sztuką jest zrobić barokoko ;) lub cepeliadę - czym innym jest praca ludowa kowalska, a co innego pseudokowalszczyzna udająca cepelię (a granica jest cholernie cienka), podobnie z innymi rzeczami - można wygiąć pręt i będzie to tylko pogięty pręt, inny człowiek wygnie pręt i tworzy ponadczasowe arcydzieło
Ostatnio zmieniony 29 maja 2016, 20:48 przez graffic, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 28 maja 2016, 15:10

Jacku bardzo ciekawa praca. :shock:

egojack1

Post autor: egojack1 » 14 cze 2016, 19:44

Zakonczyło się głosowanie w konkursie na pracę miesiąca maja.

Chwała Zwycięzcom :!: Gratulacje :!:

Kilka zdań komentarza. Warto odnotować udział w konkursie po raz pierwszy prac endrju (ciekawe połączenie roboty kowalskiej ze stolarską) i Dracoriana (miła dla oka róża). Endrju, Dracorian zostańcie już stałymi, comiesięcznymi uczestnikami konkursu. ;)
Endrju od razu bardzo dobre, drugie miejsce tym znakomitsze, że z bramą Macieja raczej nie można było wygrać (poza walorami wizualnymi bramy ciekawy jest w niej też aspekt techniczny: furtka wkomponowana w bramę i estetyczny system przesuwu, brak odwłoka-przeciwwagi).

W tym miesiącu mieliśmy nieco większą liczbę głosujących, mimo wszystko to jest wciąż wg mnie bardzo mało. Jestem na świeżo po lekturze całego tematu Praca miesiąca – dyskusja, i wiem, że były na przestrzeni czasu podawane różne pomysły, jak zachęcić użytkowników do udziału w głosowaniu (od rozwiązań głosowania przymusowego, aż po rozmaite systemy przypominania, powiadamiania itd.). Były też opinie, że nie ma potrzeby dążyć do wzrostu liczby głosów. Moje zdanie jest takie, że nie na siłę, ale trzeba starać się zwiększyć liczbę głosujących. Taką chyba najprostszą próbą mógłby być dobrze widoczny napis na stronie głównej (który byłby zamieszczany wraz z ogłoszeniem ankiety a zdejmowany po jej zakończeniu w danym miesiącu) w jakimś jaskrawym kolorze o przykładowej treści: „ Czy oddałeś już swój głos w konkursie na pracę miesiąca?” – i przekierowanie do ankiety. Może zróbmy tak i zobaczmy, czy to będzie miało wpływ?

I ostatnia sprawa techniczna. W starym skrypcie wynik ankiety nie był widoczny do czasu zakończenia. Wiem, że to już było podejmowane, i ktoś już chyba odpowiadał, że w tej wersji musi być jak jest, ale wg mnie nie jest to dobrze, że głosujący ma przegląd dotychczasowych głosów przed oddaniem swojego. Może to wpływać na jego decyzję i jest po prostu mniej ciekawe, nie ma niespodzianki na koniec. Może warto jeszcze raz rozeznać możliwość jakiegoś ukrycia wyników do czasu końca głosowania? Może ktoś obeznany z informatyką zna i podpowie jakieś rozwiązanie? Ja się za bardzo nie znam, i nie jestem w stanie tego zmodyfikować, nawet jak bym miał dostęp do naszego skryptu, ale może pomogłoby coś takiego ? :

https://www.phpbb.com/community/viewtop ... 0&t=583577

https://translate.google.pl/translate?s ... t=&act=url

Awatar użytkownika
Gnom
Kontakt:

Post autor: Gnom » 14 cze 2016, 20:57

Gratuluję zwycięzcy, choć sam głosowałem na gitarki, bo po prostu lubię te instrumenty :-)

Btw, pomysł z ukryciem wyników do zakończenia ankiety jest jak najbardziej wart wdrożenia, a raczej przywrócenia.
Demokracja - tyrania większości nad mniejszością.

graffic

Post autor: graffic » 14 cze 2016, 22:42

gratuluje serdecznie zwyciezcy ! jak rowniez pozostalym kolegom biorącym udzial w konkursie !

Endrju - naprawde fajna skrzynka :)

Gnom - dzieki za glos :)

Awatar użytkownika
endrju

Post autor: endrju » 15 cze 2016, 10:55

Dziękuję wszystkim za uznanie. Szczególnie tym, którzy na moją skrzynię głosowali, mimo bardzo wysokiego poziomu innych prac. Bardzo się cieszę że mój debiut na forum jest tak udany. Na pewno będę się starał jak najczęściej prezentować swoje prace. Być może kogoś zainspiruję do wykorzystywania w szerszym zakresie drewna, kamienia i innych ciekawych materiałów.

egojack1

Post autor: egojack1 » 15 cze 2016, 11:04

Endrju ja początkowo myślałem, że Ty jesteś na Forum nowy, ale spojrzałem, że byłeś tu zarejestrowany ok. 2,5 roku. Na szczęście się ostatnio uaktywniłeś, pokazałeś swoją kuźnię, założyłeś galerię, wziąłeś udział w konkursie... Może inni pójdą za Twoim przykładem.

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 15 cze 2016, 11:33

Endrju mimo,że innne pracę też były piękne i ciekawe to muszę się przyznać,że mam jakąś słabość do drewnianych skrzyń z kutymi elementami.Gratulacje II miejsca :D ;)
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
endrju

Post autor: endrju » 15 cze 2016, 13:04

egojack1 pisze:Endrju ja początkowo myślałem, że Ty jesteś na Forum nowy, ale spojrzałem, że byłeś tu zarejestrowany ok. 2,5 roku. Na szczęście się ostatnio uaktywniłeś, pokazałeś swoją kuźnię, założyłeś galerię, wziąłeś udział w konkursie... Może inni pójdą za Twoim przykładem.
Nie jestem bardzo medialny, więc siedziałem cicho, tym bardziej że nie uważam się za wielkiego kowala, tylko hobbystę. Dłubię w kuźni w wolnych chwilach. Czasem przez przypadek coś ciekawego z tego wyjdzie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Praca miesiąca”