Moje prace - płaskorzeźby

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

plaskorzezby

Moje prace - płaskorzeźby

Post autor: plaskorzezby » 25 maja 2016, 15:06

Poniżej przedstawiam Wam do oceny moje rękodzieła. Proszę o podzielenie się swoja opinią na temat wykonanych przeze mnie płaskorzeźb.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

egojack1

Re: Moje prace - płaskorzeźby

Post autor: egojack1 » 25 maja 2016, 15:14

Jeśli to jest rękodzieło, ręczna robota, to jest to coś znakomitego, mistrzowskiego, po prostu piękne. Chyba lepiej nie wiedzieć, ile czasu potrzeba na taką precyzyjną robotę.

plaskorzezby

Post autor: plaskorzezby » 25 maja 2016, 15:20

Za opinię :)
Wszystko jest wykonane własnoręcznie.
Wykonanie płaskorzeźby zajmuje średnio kilkanaście godzin.
Ostatnio zmieniony 31 maja 2016, 10:22 przez plaskorzezby, łącznie zmieniany 1 raz.

graffic

Post autor: graffic » 26 maja 2016, 08:58

na początek pytania

repusowane ? (zakładam że tak - choć bez podania wymiaru ciężko w wielu wypadkach ocenić, bo równie dobrze może to być stara dobra metaloplastyka (czyli wyciskane ręcznie w cieniutkiej blasze, rzędu 0,1-0,2 mm) ?, jaki materiał i grubość ?
co stosujesz jako podkład przy pracy ? - worek skórzany, smołę, wosk, drewno ?

uwagi - pierwsza i podstawowa - anatomia; tematy animalistyczne są tyleż wdzięczne co trudne (coś jak święty grall kowali - róża :)) uchwycenie gry mięśni pod włochatą lub pierzastą skórą jest trudne i tu niestety nie zawsze wychodzisz obronną ręką

druga rzecz - brak zdecydowania - czy idziesz w kierunku realizmu (wówczas należałoby popracować nad detalem - np. rysunkiem włosia, wszelkimi nacinaniami, oczyma, itd.) i odejściem od mechanicznego kreskowania na rzecz bardziej organicznej i miękkiej linii (powiedziałby zwierzęcej) - lub tez w kierunku bardziej abstrakcyjnym (przetransformowanym w jakimkolwiek stylu) - ten brak zdecydowania widoczny jest jako zniecierpliwienie i brak dopracowania przedstawienia (od skończyłem kolejne dzieło, jestem szczęśliwy)

same profile i zabawa z planami (uchwycenie głębi) - ok, uchwycenie ruchu - różnie, lepiej i gorzej (widać które zwierzątko jest Twoim ulubionym tematem :))

daje się wyczuć, że robisz owe płaskorzeźby z fotek i nie masz doświadczenia w rysowaniu - mogę się mylić, ale trochę to wygląda (scenki, profile i uchwycone momenty) jak kadry z książek przyrodniczych lub książek dla najmłodszych (np. wiewiórka z czymś tam w łapce)

jak możesz wrzuć fotki rewersu

ogólne wrażenie pozytywne, ale powinieneś zadbać o detale i poprawność anatomiczną

pozdrawiam graffic

egojack1

Post autor: egojack1 » 26 maja 2016, 12:49

Ja mam jeszcze pytanie, czy ty to repusowanie wykonujesz pobijając młotkiem ręcznym, czy stosujesz jakiś młotek mechaniczny?

plaskorzezby

Post autor: plaskorzezby » 26 maja 2016, 15:35

Dzięki za pouczenie i zauważone wady. Wiem, że nie każdy może być Matejką i że nim nie będę, ale staram się być przynajmniej przeciętnym w tej kowalskiej branży. Jeśli chodzi o rysowanie, to rysuję z pamięci, więc jakieś szczegóły mogły mi umknąć z głowy. Ja traktuję moje prace płaskorzeźby jako abstrakcyjne ozdoby, a nie dzieła sztuki, bo do tego jest długa droga (do osiągnięcia precyzyjnego wykonania). Piszesz o podanie rozmiarów. Możesz podglądnąć na mojej skromnej stronie: http://www.metaloplastyka-plaskorzezby.pl
Na tej stronie są szczegółowo opisane kwestie dotyczące wykonywania moich płaskorzeźb, tj: repusuję (wyklepuję) modulatorami (młotkami) o różnych rozmiarach
i wybijakami, używam podłoża z drewna,gumy, kauczuku, płyty metalowej i płyty z ołowiu oraz palenisko kowalskie i palniki gazowe, no i trochę wyobraźni, w zależności co chcę wykonać.
Dla zainteresowanych. Dzięki za pouczenie.
Ostatnio zmieniony 29 maja 2016, 18:44 przez plaskorzezby, łącznie zmieniany 1 raz.

graffic

Post autor: graffic » 26 maja 2016, 17:19

hmmm - dlaczego mam wrażenie, że dotknęła Cię moja opinia ? (nie odpowiadaj, to retoryczne pytanie lub jak kto woli głośne myślenie)

nie odbieraj moich komentarzy i uwag w ten sposób, sam kuje w blasze więc mam świadomość i problemów technicznych i kwestii związanych z opanowaniem materiału - wystawiasz się na ocenę wiec godzisz się nie tylko na komplementy ale również na krytykę lub odmienne spojrzenie, i jakkolwiek łatwo się przyjmuje pochlebstwa, to z druga stroną jest zdecydowanie gorzej, piszesz, że starasz się być przynajmniej przeciętny, jesteś samoukiem i początkującym w tej dziedzinie - hmm OK - jakoś nie licuje mi to z prowadzeniem działalności w tym zakresie - gdzie postrzegasz siebie trochę inaczej

parę wskazówek technicznych, które być może Ci się przydadzą (jeśli zechcesz):
- nie stosuj przecinaków o ostrych krawędziach do nacinania wzorków - czasem to się robi, ale blachy średnio to lubią, stosuj takie które mają lekko wyokrągloną krawędź, dostaniesz równie wyrazisty rysunek (światłocień), ale materiał nie będzie nacięty, oczywiście są sytuacje gdzie się nacina blachę, ale w Twoim przypadku robisz to mechanicznie, a to daje słabe efekty
- mimo wszystko posługuj się rysunkiem lub zdjęciami - poprawi to i profile i wpłynie na modelunek Twoich prac i będziesz miał większą szansę na to, że będą one poprawne
- ad czasu na wykonanie jednej rzeczy - rozumiem że jesteś na działalności i są terminy, ale jeśli już operujesz młotkami i puncynami to potrenuj trochę różne faktury, dzięki którym można uzyskać dodatkowe efekty prostymi zabiegami - inaczej nie będzie miało znaczenia czy robisz rybę, zwierza włochatego, czy ptaka - poza podklepanym obrysem - niczym się te rzeczy nie będą różnić - jak zastosujesz faktury, zyskasz dodatkową siłę wyrazu swoich prac, światłocień itd.
- nie gadaj na forum że jesteś początkującym - to słabe marketingowo :)
- nomenklatura - hmm powinieneś się zdecydować kim jesteś - jeśli kowalem to kuj na gorąco (a kujesz na zimno), jeśli kujesz na zimno to jesteś repuserem względnie metaloplastykiem - nieznajomość podstawowego nazewnictwa czyni Cię ignorantem w zawodzie i jeśli trafisz na klienta, który wie trochę więcej (a nie daj, umie więcej) to wypadniesz blado, to samo płaskorzeźba... to nie jest płaskorzeźba, to relief wypukły
- wrócę do rysunku - skoro tematem Twoich prac są zwierzęta - to dobrze byłoby porobić we własnym zakresie parę zdjęć jakiś ujęć naturalistycznych (zwierzę złapane w danym otoczeniu) - łatwiej będzie Ci komponować scenkę rodzajową, którą gdzieś tam chcesz osadzić w ramach projektu który realizujesz na zamówienie
- szablony - ze zdjęć można robić szablony - nie musisz się wówczas wysilać rysując z pamięci (pamięć czasem zawodna jest)
- podglądaj lepszych i ucz się - i nie gadaj że nie wszyscy mogą być Matejką - swoją droga wybrałeś znamienny przykład, Matejko był przeciętnym malarzem (nie miał polotu, malował małymi i średnimi pędzlami, nie poszukiwał technik, i nowych form wyrazu), ale dbał o detale, był pracowity, znal historię jak mało kto i robił tematy pod publiczkę (wątki historyczne) - brzmi znajomo ?
- ostatnia rzecz - hmmm nie powinieneś robić syren... :)

z naprawdę dużymi wyrazami sympatii :)

egojack1

Post autor: egojack1 » 26 maja 2016, 17:38

Ja nigdy nie próbowałem takiej pracy, ale zwróciłem uwagę, że po tych zwierzętach widać nawet ich samopoczucie, ten wesoły, ten poważny, ten smutny. Patrzę jako widz, laik, pewnie, że zawsze można lepiej, a ktoś zarientowany w temacie widzi pewne niuanse, mankamenty, których inny nie zauważa.

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 27 maja 2016, 13:48

Są konie,słonie,robaki,ślimaki i ani jednej gołej baby :(

egojack1

Post autor: egojack1 » 27 maja 2016, 14:11

Nie ma baby, bo przecież wiesz , że z babami wieczna udręka :D .

graffic

Post autor: graffic » 27 maja 2016, 14:47

Dara - wejdź na stronkę internetową - tam znajdziesz, ale nie wiem czy będziesz usatysfakcjonowany (szukaj syren)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 27 maja 2016, 16:00

Pewnie że nie będzie, bo nie mają tej tej na tego tego ... ale ludzka baba to by się zdała :roll:

plaskorzezby

Post autor: plaskorzezby » 06 cze 2016, 19:59

graffic pisze:na początek pytania

repusowane ? (zakładam że tak - choć bez podania wymiaru ciężko w wielu wypadkach ocenić, bo równie dobrze może to być stara dobra metaloplastyka (czyli wyciskane ręcznie w cieniutkiej blasze, rzędu 0,1-0,2 mm) ?, jaki materiał i grubość ?
co stosujesz jako podkład przy pracy ? - worek skórzany, smołę, wosk, drewno ?

same profile i zabawa z planami (uchwycenie głębi) - ok, uchwycenie ruchu - różnie, lepiej i gorzej :))

daje się wyczuć, że robisz owe płaskorzeźby z fotek i nie masz doświadczenia w rysowaniu - mogę się mylić,

jak możesz wrzuć fotki rewersu

ogólne wrażenie pozytywne, ale powinieneś zadbać o detale i poprawność anatomiczną

pozdrawiam graffic

graffic

Post autor: graffic » 07 cze 2016, 07:45

a po kiego mój cytat ?

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 07 cze 2016, 08:42

Też się właśnie wczoraj nad tym zastanawiałem :) Chyba odgrzewanie kotleta :D