Ludzie Ognia - Wrocław 18-19 czerwiec
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Ludzie Ognia - Wrocław 18-19 czerwiec
Jeśli ktoś zainteresowany to szykuje się fajna imprezka za dwa tygodnie we Wrocławiu, w której moja skromna osoba będzie brała udział. Poniżej opis ze strony muzeum.
"Zapraszamy na imprezę plenerową o charakterze rekonstrukcyjnym „Ludzie Ognia”, ukazującą dawne zawody związane z wykorzystywaniem ognia. W programie przewidziane są pokazy umiejętności następujących rzemieślników:
Hutnika zajmującego się nadzwyczaj pracochłonnym i skomplikowanym pod względem technologicznym procesem uzyskiwania żelaza.
Kowala, który będzie na miejscu przekuwał uzyskaną rudę.
W trakcie widowiska zaprezentowane i omówione zostaną kolejne etapy procesu produkcyjnego:
1. przygotowanie węgla drzewnego jako podstawowego paliwa;
2. pozyskanie i przygotowanie rudy żelaza jako surowca wyjściowego;
3. właściwy proces redukcji rudy żelaza w najpowszechniej używanym wówczas piecu dymarskim
typu kotlinkowego;
4. etap przekuwania uzyskanej gąbczastej bryły żelaza (tzw. łupki) w celu jej oczyszczenia, a
następnie uformowania do postaci półfabrykatu;
5. wytwarzanie gotowych przedmiotów w warsztacie kowalskim
Garncarza wypalającego swe wyroby w piecu garncarskim, warzelników soli oraz szklarzy produkujących ozdoby szklane i płytki witrażowe. Podczas prezentacji będzie można zobaczyć, jak dawniej wykonywano projekt okna bez użycia papieru i ołówka, jak cięto precyzyjnie szkło bez użycia diamentu i jak radzono sobie z oprawieniem całości w ołowiane ramki bez użycia elektrycznej lutownicy.
Ponadto przewidziane są pokazy zastosowania świdra ogniowego. W średniowiecznym obozowisku działać będzie kuchnia z paleniskiem otwartym"
"Zapraszamy na imprezę plenerową o charakterze rekonstrukcyjnym „Ludzie Ognia”, ukazującą dawne zawody związane z wykorzystywaniem ognia. W programie przewidziane są pokazy umiejętności następujących rzemieślników:
Hutnika zajmującego się nadzwyczaj pracochłonnym i skomplikowanym pod względem technologicznym procesem uzyskiwania żelaza.
Kowala, który będzie na miejscu przekuwał uzyskaną rudę.
W trakcie widowiska zaprezentowane i omówione zostaną kolejne etapy procesu produkcyjnego:
1. przygotowanie węgla drzewnego jako podstawowego paliwa;
2. pozyskanie i przygotowanie rudy żelaza jako surowca wyjściowego;
3. właściwy proces redukcji rudy żelaza w najpowszechniej używanym wówczas piecu dymarskim
typu kotlinkowego;
4. etap przekuwania uzyskanej gąbczastej bryły żelaza (tzw. łupki) w celu jej oczyszczenia, a
następnie uformowania do postaci półfabrykatu;
5. wytwarzanie gotowych przedmiotów w warsztacie kowalskim
Garncarza wypalającego swe wyroby w piecu garncarskim, warzelników soli oraz szklarzy produkujących ozdoby szklane i płytki witrażowe. Podczas prezentacji będzie można zobaczyć, jak dawniej wykonywano projekt okna bez użycia papieru i ołówka, jak cięto precyzyjnie szkło bez użycia diamentu i jak radzono sobie z oprawieniem całości w ołowiane ramki bez użycia elektrycznej lutownicy.
Ponadto przewidziane są pokazy zastosowania świdra ogniowego. W średniowiecznym obozowisku działać będzie kuchnia z paleniskiem otwartym"
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Officina Ferraria
-
graffic
Re: Ludzie Ognia - Wrocław 18-19 czerwiec
hmm i jak tu nie być na takiej imprezie ? - od 17 czerwca mam urlop - i chyba przesunę wyjazd na sobotę po południu 
-
VikingArt
Rozumiem że ciuchy reko mam zabrać ze sobą
Jestem na miejscu w razie czego jak ci brakuje ludzi mogę pomóc.
-
VikingArt
Spokojnie podjedziemy czarnym przyciemnionym mercem, jak tylko wyciągniesz z dymarki materiał, to podbiegnie wysoki brodaty pan z kleszczami, rąbnie materiał i w długą xD niecny plan 
A tak na serio to ile planujecie ? 1kg czy coś więcej ?
A tak na serio to ile planujecie ? 1kg czy coś więcej ?
dwa tygodnie temu z pieca wylazlo 8 kg. piec kotlinkowy rekonstrukcja starożytnego. ja tam mam pokaz kowalstwa ale pomagam również chłopakom od pieca.
Officina Ferraria
Niestety z powodu problemów osobistych nie wezmę udziału w imprezie. Tak czy owak serdecznie zapraszam, w niedzielę chłopaki odpalają piec.
Officina Ferraria
-
graffic
hmmm, liczyłem, że będę miał okazję spotkania MT... cóż
bywa
ja pewnie pojawię się w sobotę na chwilę
ja pewnie pojawię się w sobotę na chwilę
-
VikingArt
Ja w sobotę mam pokaz dla dzieci we wrocku na jednostce interwencyjnej policji (połbina) ale w niedzielę napewno podjadę