Spawanie MAG: CO2 czy Ar+CO2

MAG, TIG, PLAZMA, LASER

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

ornatus
Kontakt:

Post autor: ornatus » 30 mar 2010, 21:01

gosc mi powiedzial, że to drut "pobielany" i że niby nie zanieczyszcza spirali. Nie mam pojęcia co to za drut. Jeszcze sie zastanowie

melonmelon

włąśnie

Post autor: melonmelon » 30 mar 2010, 21:10

ale wlaśnie o to chodzi
by ją zanieczyszczać
i smarować jednocześnie podczas przesuwania
a że się brudzi
słyszał ktoś o przedmuchaniu spirali?
a o wymianie spirali na nową?
to jest standard, że niby taka operacja
podczas użytkowania spawarki MAG

pozdro

ornatus
Kontakt:

Post autor: ornatus » 30 mar 2010, 21:14

spirale co jakis czas wymieniam. Twierdził, że to dobry drut, a nawet lepszy a ja uwierzyłem. Raczej ufam ludziom, ale chyba pozostane przy miedziowanym... :mrgreen:

wacek624
Kontakt:

Post autor: wacek624 » 30 mar 2010, 21:36

Zgadza się melonmelon trzeba co jakiś czas przedmuchać i nawet przemyć spirale rozpuszczalnikiem do mycia i wtedy przedmuchać powietrzem to zobaczycie ile syfu jest spirali jeśli chodzi o dyszę prądową też trzeba wyczyścić wyczyścić otwór gdyż też tam zbierają się opiłki z drutu i powoduje że drut się haczy wystarczy wykręcić dysze prądową i wysunąć trochę drutu i parę razy przetrzeć parę razy góra dół .

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 30 mar 2010, 22:12

po co czyścić spiralę która kosztuje , 7zł , a zużywa sie tak że w środku tworzą sie ostre , płaskie krawędzie zamiast okrąglutkich i drut ma straszne opory bo się styka s powierzchnią 10 razy większą niż w nowym wkładzie,

drutu niemiedziowane miałem, widziałem, spawałem , były to druty do stali o podwyższonej jakości oraz sg2 , może tylko mniej smrodu było , a o pobielanym nie słyszałem , u nas na pobielanie mówią o cynowaniu , ale to nie nada , pewnie sprzedawca sam nie wie o czym mówi,

ile płacicie za drut może bym miał ofertę jak ktoś spawa 1,0 albo 0,8 w 15 lub 18 kg rolkach

zainteresowani pytania na PriV

Awatar użytkownika
danny

Post autor: danny » 01 kwie 2010, 22:40

ja w szwajcari spawam drutem niemiedziowanym i z mieszanka a w polsce spawam miedziakiem i co2 ruznica jest spora w szwajcari po robocie przychodze w dobrym stanie technicznym w polsce musze zuzyc rolke papieru toaletowego zeby wysmarkac nos ale znam takich (moj ojciec) ktorzy przy co2 nie robia odpryskow i wszystko jest super pospawane i im to bez roznicy

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 01 kwie 2010, 23:24

Przy spawaniu w CO2 to odprysków nie robi tylko jedno urządzenie - Fronius CMT - to bardzo specjalistyczna spawarka z podajnikiem drutu typu pusch-pull (czyli pchaj- ciągnij) ma uchwyt pistoletowy ze wspomagającym mikro podajnikiem w uchwycie a na przewodzie z drutem jest tzw bufor drutu...którego zadaniem jest pomieścić drut w czasie ruchu powrotnego...... Działa to mniej więcej tak, że w trakcie spawania drut wysuwa się z uchwytu, wpada do jeziorka i cofa się z powrotem ... powoduje to brak rozprysku i minimalizuje naprężenia termiczne... jedynym minusem jest cena urządzenia - ok 18.000 euro netto...
Poniżej kilka ciekawych filmików o tej technologii. To naprawdę fascynujący sprzęt...
http://www.youtube.com/watch?v=GIyMlkUtaak
http://www.youtube.com/watch?v=2tm5qhSwX1o
http://www.youtube.com/watch?v=tbQnorL7TL8
http://www.youtube.com/watch?v=_WrhWf9XLHM

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 02 kwie 2010, 01:03

Fktycznie robi bardzo pozytywne wrażenie :shock: tyle że ta technologia będzie powszechna i dostępna pewnie dopiero dla następnego pokolenia. Moim zdaniem przewaga mieszanki nad czystym Co2 jest bezdyskusyjna, mniej odprysków i bardziej elastyczne spoiny i oczywiście szlify idą lżej. Z pobielanym drutem miałem tylko raz do czynienia, ale to był drut proszkowy więc najpewniej to inna bajka

melonmelon

takie pytanie

Post autor: melonmelon » 02 kwie 2010, 07:37

tzn że po spawaniu w mieszance spoiny maja wiekszą plastycznośc?
wieksze a, z, u?
moge prosic więcej info?
dlaczego tak jest?

pozdro

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 02 kwie 2010, 08:11

być może dla tego że, zimny dwutlenek szybciej chłodzi spoinę, hartuje,
tak mi się wydaje , choć elastyczność spoiny zależy od rodzaju drutu i materiału spawanego

melonmelon

chłodzenie?

Post autor: melonmelon » 02 kwie 2010, 09:53

to jesli dasz np. 2 razy wiecej gazu osłonowego (mieszanki) to spoina bedzie twardsza? bo lepsze chłodzenie?
przystaw proszę reke do fajki i sprawdź jeśli możesz o ile zimniejszy jest co2 w porówaniu z mieszanką (ino na drut uważaj), można nawet wziąć termometr
wiem, argon gorzej odbiera ciepło
ale jak komuś sie kce można policzyć ile ciepła wprowadzono w spoinę (detal)
porównać to z ilościa gazu podawanego i jego zdolnoscia odebrania ciepła
a później porwnać z ciepłem odprowadzanym przez materiał
(dlaczego grubsze przekroje sie podgrzewa? nawet przy stali st3s?)
1. jolo: "choć elastyczność spoiny zależy od rodzaju drutu i materiału spawanego",
spawacza, powiewów wiatru, warunków zewnetrznych (temperatury ujemne), czystosci materiału i jego przygotowania, trzymania sie WPS

pozdro

Awatar użytkownika
danny

Post autor: danny » 02 kwie 2010, 15:24

panowie chyba jasne jest ze mieszanka jest lepsza niz co2 do roznych drutow i stali sa rozne mieszanki i ktos madrzejszy odemnie i pewnie madzejszy od wiekszosci forumowiczow w tej dziedzinie wymyslil mieszanki spawalnicze i napewno poparl ich wyzszosc jakimis testami i doswiadczeniami mieszanka to krok do przodu w rozwoju tej dziedziny i nie ma co sie cofac. Nie znaczy to jednak ze wszyscy musza spawac mieszanka. Ja spawam mieszanka w pracy a u siebie na warsztacie co2 i jest to tylko kwestia finansow.
Blache sie grzeje bo im grobsza blacha tym wiekszy prad im wiekszy prad tym wieksza temperatura im wieksza temperatura tym wieksza mozliwosc odksztalcen a tak cieplo rozchodzi sie w miare rownomiernie i nie naraza sie blachy na deformacje.
A jesli ktos zaczyna przygode ze spawaniem albo spawa raz na jakis czas to nie wazne czy mieszanka czy co2 czy spawarka jest super wypas czy nie (ja mam stara campi 550A chlodzona powietrzem i daje rade) bo toi tak nic nie pomoze jesli poprostu sie nie potrafi. Przyklad ja jestem spawaczem od 2 lat moj ojciec od 35 (brygadzista spawacz specjalista) i spawajac ta sama spawarka poczatkowo (podam tak obrazowo) on robil 3 odpryski na 10 cm spawu a ja 50 teraz on nadal robi 3 a ja 10 takze panowie praktyka praktyka i jeszcze raz praktyka.

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 02 kwie 2010, 17:36

Mianowicie spawanie osłonie Co2 ma wpływ na kształt spoiny (jest bardziej wypukła) stosując mieszanki argonowe można uzyskać łagodniejsze przejście od spoiny do materiału rodzimego niż przy użyciu co2, a w konsekwencji można uzyskać większą wytrzymałość zmęczeniową spawanego złącza, im mniej w osłonie Co2 i O2 = tym mniej tlenków i drobniejsze ziarno struktury złącza. Tak nas informuje fachowa literatura.

Awatar użytkownika
danny

Post autor: danny » 02 kwie 2010, 17:56

a mi sie wydawalo ze wypuklosc spoiny zalezy tylko i wylacznie od pradu i wprawnej reki ale moze sie myle

melonmelon

pytania odpowiedzi

Post autor: melonmelon » 02 kwie 2010, 21:18

1. danny: "Blache sie grzeje bo im grobsza blacha tym wiekszy prad im wiekszy prad tym wieksza temperatura im wieksza temperatura tym wieksza mozliwosc odksztalcen a tak cieplo rozchodzi sie w miare rownomiernie i nie naraza sie blachy na deformacje. "
- grubą blachę traktuje się jako ciało masywne; największą zdolność chłodzenia spoiny ma metal przylegający do spoiny, im grubszy materiał tym większa szybkość chłodzenia [po chłopsku większa powierzchnia odbierania ciepła] - i przy stali sts3 w ciele masywnym możemy zbliżyć się do Ms, podgrzanie wstępne ma na celu zmniejszenie szybkości chłodzenia (mniejszy gradient temperatury), poza tym do grubych blach można stosować spawanie wielosciegowe pono
- od odkształceń są specjalne techniki spawania (ściegi krokowe, odcinkowe, przeciwodkształcenia, zamocowania, zmniejszenie energii liniowej)
2. stellart: wytrzymałość zmęczeniowa zależy od ilości, wielkości i rodzaju niezgodności spawalniczych w licu i grani (pęknięcia zarodkują w wadach powierzchni lub podpowierzchniowych - w połączeniach spawanych)
3. steelart: " im mniej w osłonie Co2 i O2 = tym mniej tlenków"
- tak więcej zużla, więcej C w spoinie, pomimo tego że argon gorzej przenosi ciepło mieszanka typu C1 (100%CO2) chłodzi wolniej od mieszanek :) - ale jeśli jest dobry spawacz żużel jest na zewnątrz, nie w spoinie (a także ktoś od WPS), wystarczy dobrać odpowiedni drut do odpowiedniej mieszanki - i wtedy tlenki wypływają na wierzch jeziorka
4. steelart: "drobniejsze ziarno struktury złącza"
- tu proszę o wyjaśnienie dlaczego, nie pomnę mechanizmu (założenie ten sam materiał podstawowy i dodatkowy)
5. danny: " wypuklosc spoiny"
- należy pamiętać że są spoiny które nie znoszą wypukłej spoiny (pachwinowe) i jak najbardziej tu jest winna ręka spawacza
jeszcze raz
im gaz osłonowy zasobniejszy w CO2 tym więcej powinno być manganu i krzemu w drucie litym (wtedy one się wypalają tworząc żużel), jeśli jest ich za mało żużel może być w spoinie (tlenki Fe)

pozdro

ODPOWIEDZ

Wróć do „CIĘCIE I SPAWANIE - cutting and welding”