Młot 8kg jako kowadło

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

MaeGovannen

Młot 8kg jako kowadło

Post autor: MaeGovannen » 29 cze 2016, 10:08

Witajcie, ostatnio wszedłem w posiadanie młota 8kg zakupionego w Leroy Merlin i zastanawiam się nad użyciem go jako kowadła. Mało znam się na metaloznawstwie i zastanawiam się, czy takie młotokowadło nie będzie mi pękać. (jeśli odpowiedź na to pytanie jest oczywista to przepraszam, zacząłem o tym myśleć po tym, jak fragmenty 200-gramowego młotka takoż w Leroy'u kupionego zaczęły od niego odpadać gdy użyłem go jako przecinaka [tą ostrzejszą część przyłożyłem do materiału, a mój kochany pomocnik w obuch uderzał młotkiem bodajże 2,5kg])
Melmelma nóren sina
Núra lá earo núri...

egojack1

Re: Młot 8kg jako kowadło

Post autor: egojack1 » 29 cze 2016, 11:15

Jeśli tak się dzieje młotek jest za twardy (kruchy) i przez to niebezpieczny. Nie powinno tak być. Został źle obrobiony cieplnie.

Remington

Post autor: Remington » 29 cze 2016, 12:12

Zakładam, że te gówniane młotki w ogóle nie są obrabiane cieplnie. To jakaś najtańsza tandeta w postaci staliwnego, czasem kruchego odlewu.
Takie czasy, że dobry młotek możesz kupić albo za 100zł w sklepie, albo za 1 zł na złomie (obowiązkowo odpowiednio stary).

egojack1

Post autor: egojack1 » 29 cze 2016, 12:37

Remington pisze:Zakładam, że te gówniane młotki w ogóle nie są obrabiane cieplnie. To jakaś najtańsza tandeta w postaci staliwnego, czasem kruchego odlewu.
Bardzo prawdopodobne. Jeśli jest jak napisałeś, to nie bardzo da się je nawet samemu poprawić. Jak by był stalowy zbyt kruchy, można by spróbować odpuścić, albo zahartować i odpuścić po swojemu.

Remington

Post autor: Remington » 29 cze 2016, 12:47

Próbowałem robić obróbkę cieplną tych tanich młotków. Nie dało się hartować. Za to chińskie pilniki iglaki się dało. W stanie "prosto ze sklepu" można było owinąć je sobie wokół kciuka.
:)

Awatar użytkownika
Kuba
Moderator

Post autor: Kuba » 29 cze 2016, 21:42

ja spotkałem się z marketowym młotkiem zrobionym z żeliwa rozleciał się jak gówno heh :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”