Prasa hydrauliczna do damastu :)
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Prasa hydrauliczna do damastu :)
Witam,
Pięknie się zapowiada, nie ma co.
Głowę moją zaprząta podobny pomysł. Tylko w moim przypadku jest poważne ograniczenie...nie mam "siły".
Czy na 230V jest szansa aby zdobyć, bądź zbudować zasilanie do siłownika, który dałby odpowiedni nacisk do zgrzewania pakietów?
Łeb mi już pęka od nadmiaru "wiedzy".
Pozdrawiam.
MD
Pięknie się zapowiada, nie ma co.
Głowę moją zaprząta podobny pomysł. Tylko w moim przypadku jest poważne ograniczenie...nie mam "siły".
Czy na 230V jest szansa aby zdobyć, bądź zbudować zasilanie do siłownika, który dałby odpowiedni nacisk do zgrzewania pakietów?
Łeb mi już pęka od nadmiaru "wiedzy".
Pozdrawiam.
MD
zdaje sie ze są agregaty na 220 ewentualnie do silowego mozesz zastosowac falownik lub kondensator
druga opcja sporo tansza
Pompę wyrwałem...HPI
Ciśnienie 275 bar
Obroty max 3000/min
wydajność przy 1500/min 48,15l
Wydajność max 96,3 l/min
i to co mnie najbardziej martwi....pobór mocy przy 1500 obr/min przy 100bar to ponad 9 kW
Jak to ugryźć przy moim ograniczonym zasilaniu?
Będzie coś z tego jakbym dobrał odpowiedniej średnicy, ale niedużej objętości siłownik?
Ciśnienie 275 bar
Obroty max 3000/min
wydajność przy 1500/min 48,15l
Wydajność max 96,3 l/min
i to co mnie najbardziej martwi....pobór mocy przy 1500 obr/min przy 100bar to ponad 9 kW
Jak to ugryźć przy moim ograniczonym zasilaniu?
Będzie coś z tego jakbym dobrał odpowiedniej średnicy, ale niedużej objętości siłownik?
- Salaputro
- Administrator
- Kontakt:
W ten sposób niczego nie zmienisz - nie w siłowniku problem lecz w przewymiarowanej pompie - ona poprostu musi mieć dostarczoną odpowiednią moc na wał aby osiągnąć właściwe parametry....Nic z tym nie zrobisz - bo jak dasz za mały silnik to będzie się zatrzymywał przy wyższym ciśnieniu a w skrajnym przypadku poprostu go spalisz. Moim zdaniem przesadziłeś z tą pompą. Do Twoich potrzeb wystarczy pompa o wydajności ok 20l/min a nawet mniej . przecież nie zależy Ci aby ten siłownik pędził jak szalony na całej długości tłoczyska bo damasty prasuje się na krótkim skoku.
-
egojack1
Mdblack Twoja pompa o zapotrzebowaniu mocy jak napisaleś ponad 9kW potrzebuje zasadniczo silnika o mocy około 10kW. Moc znamionowa silnika musi być tak dobrana, by w danych warunkach pracy silnik nie nagrzewał się nadmiernie i by moment maksymalny silnika był większy od momentu maksymalnego przewidywanego obciążenia silnika. Ten drugi warunek przewiduje dodatkową właściwość — przeciążalność, jaką powinien mieć dobrany silnik.
Masz w dyspozycji tylko 230V, jedną fazę. Silnik jednofazowy 10kW pobór prądu byłby teoretycznie ok. 44A, silnik trojfazowy ok. 18A (plus niezbędny zapas A na rozruch).
1.Silnik jednofazowy (nawet gdybyś gdzieś taki kupił, duuużo wyższa cena niż silnika 3-faz. tej samej mocy) brałby przy tej mocy 10kW około 44A prądu, plus trzeba pamiętać o zapasie na rozruch, potężny spadek napięcia, bezpieczniki masz w domu powiedzmy max 25-32A - wniosek- niewykonalne.
2.Silnik trójfazowy 10kW zasilany jednofazowo poprzez falownik - falownik musi mieć obsługiwana moc większą co najmniej równą mocy silnika. Im wyższa moc i jakość falownika wyższa cena.
3. Silnik trójfazowy zasilany jednofazowo poprzez baterię kondensatorów
a. Zasilanie silnika 3-faz. z jednej fazy z pomocą kondensatora nie jest sprawą prostą. Jest to chyba najgorsza, choć pewnie i najtańsza z możliwości.
b. Kondensator musi być bardzo dobrze dobrany do danego silnika, w przeciwnym wypadku występują zjawiska typu grzanie się uzwojeń do uszkodzenia izolacji (tzw. spalenia silnika) włącznie.
c. Nawet przy dobrze dobranym kondensatorze masz do czynienia z tym, że silnik traci 1/3 mocy i momentu, a prasa to nie jakiś wentylatorek, silnik ma dosyć ciężko, a że jest nietypowo zasilony, to i łatwo go uszkodzić.
4. Nie każdy kondensator można stosować do zasilania 1-faz. silnika 3-faz. Powinno się stosować kondensatory silnikowe dedykowane do pracy ciągłej, kondensatory rozruchowe często nie wytrzymują. Podobnie nie wszystkie będą się nadawać ze względu na polaryzację
plus/ minus przy prądzie przemiennym.
Podsumowując proponuję zdobytą pompę sprzedać, a zakupić pompę stosowną do takiej prasy. O doborze elementów instalacji hydraulicznej do pras jest sporo materiałów w necie, były nawet na naszym forum już takie tematy.
A tutaj:
viewtopic.php?f=34&t=3472&start=105
możesz sobie obejrzeć prasę Oshizuki, jest zasilana 230V, silnik jednofazowy 2,2kW 1400 obr/min .
Masz w dyspozycji tylko 230V, jedną fazę. Silnik jednofazowy 10kW pobór prądu byłby teoretycznie ok. 44A, silnik trojfazowy ok. 18A (plus niezbędny zapas A na rozruch).
1.Silnik jednofazowy (nawet gdybyś gdzieś taki kupił, duuużo wyższa cena niż silnika 3-faz. tej samej mocy) brałby przy tej mocy 10kW około 44A prądu, plus trzeba pamiętać o zapasie na rozruch, potężny spadek napięcia, bezpieczniki masz w domu powiedzmy max 25-32A - wniosek- niewykonalne.
2.Silnik trójfazowy 10kW zasilany jednofazowo poprzez falownik - falownik musi mieć obsługiwana moc większą co najmniej równą mocy silnika. Im wyższa moc i jakość falownika wyższa cena.
3. Silnik trójfazowy zasilany jednofazowo poprzez baterię kondensatorów
a. Zasilanie silnika 3-faz. z jednej fazy z pomocą kondensatora nie jest sprawą prostą. Jest to chyba najgorsza, choć pewnie i najtańsza z możliwości.
b. Kondensator musi być bardzo dobrze dobrany do danego silnika, w przeciwnym wypadku występują zjawiska typu grzanie się uzwojeń do uszkodzenia izolacji (tzw. spalenia silnika) włącznie.
c. Nawet przy dobrze dobranym kondensatorze masz do czynienia z tym, że silnik traci 1/3 mocy i momentu, a prasa to nie jakiś wentylatorek, silnik ma dosyć ciężko, a że jest nietypowo zasilony, to i łatwo go uszkodzić.
4. Nie każdy kondensator można stosować do zasilania 1-faz. silnika 3-faz. Powinno się stosować kondensatory silnikowe dedykowane do pracy ciągłej, kondensatory rozruchowe często nie wytrzymują. Podobnie nie wszystkie będą się nadawać ze względu na polaryzację
plus/ minus przy prądzie przemiennym.
Podsumowując proponuję zdobytą pompę sprzedać, a zakupić pompę stosowną do takiej prasy. O doborze elementów instalacji hydraulicznej do pras jest sporo materiałów w necie, były nawet na naszym forum już takie tematy.
A tutaj:
viewtopic.php?f=34&t=3472&start=105
możesz sobie obejrzeć prasę Oshizuki, jest zasilana 230V, silnik jednofazowy 2,2kW 1400 obr/min .
Tak jak koledzy radzą sprzedaj tą pompę taką można stosować w piło łuparce do drewna o dużej wydajności a nie w prasce do damastu miał byś problemy z grzaniem się oleju zapewne o zasilaniu nie wspomnę pomyśl też ze jak zastosujesz zbyt wydajną pompę to bijak prasy będzie chodził ci tak szybko ze nie będziesz mógł tego opanować i wraz trzeba by stosować zawory dławiące
tak wiec błędne koło 
Drodzy forumowicze
A co powiecie na taką pompę http://allegro.pl/pompa-hydrauliczna-za ... ml#thumb/1
Ciśnienie jest, wydajność jako taka. Przy 6l/min szału nie będzie, ale bidy też nie powinno być. Niby nie jest to przeznaczone do ciągłej pracy, ale chyba z jeden niewielki pakiet na raz dałoby się zgrzać?
Temat traktuję czysto hobbystycznie. Nie ma mowy o jakiejś ciężkiej pracy, czy pracy na "zarobek".
Ciśnienie jest, wydajność jako taka. Przy 6l/min szału nie będzie, ale bidy też nie powinno być. Niby nie jest to przeznaczone do ciągłej pracy, ale chyba z jeden niewielki pakiet na raz dałoby się zgrzać?
Temat traktuję czysto hobbystycznie. Nie ma mowy o jakiejś ciężkiej pracy, czy pracy na "zarobek".
bry.
zaistniała potrzeba zmiany zasilania w mojej prasie i główkuję nad jakimś kompletnym zasilaczem lub "wyrzeźbieniem" czegoś z zastosowaniem pompy zębatej z jakiejś popularnej maszyny, lecz za cholerę nie wiem jak wszystko podobierać tak, by parametry były mniej więcej jak w starym systemie.
uprzejmie proszę o pomoc. parametry w załączniku.
zaistniała potrzeba zmiany zasilania w mojej prasie i główkuję nad jakimś kompletnym zasilaczem lub "wyrzeźbieniem" czegoś z zastosowaniem pompy zębatej z jakiejś popularnej maszyny, lecz za cholerę nie wiem jak wszystko podobierać tak, by parametry były mniej więcej jak w starym systemie.
uprzejmie proszę o pomoc. parametry w załączniku.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
BIURO TECHNICZNE Dokumentacje urządzeń dla Urzędu Dozoru Technicznego
malutka ta pompka bo wydajność mała i silnik dlatego mały do niej ale ciśnienie ma duże jak na taka pompę co chcesz przerobić ? porostu wymienić na takie jak było czy podrasować ten sprzęt na lepsze parametry ? i czemu chcesz stary zasilacz zmieniać ? może lepiej wymienić jakieś elementy z niego tylko 
po wielu ingerencjach jest tylko gorzej, pompa daje dobre ciśnienie ale dziwnie grzechocze i przecieka, a rozdzielacz przestał podnosić tłok. ogólnie to bardzo przekombinowana i awaryjna konstrukcja a dorabianie i regenerowanie części kosztowne stąd moja decyzja.
poza tym tak se myślę, że gdybym miał osobny zasilacz, to mógłbym go wykorzystać do innego urządzenia np. łuparki do drewna.
poza tym tak se myślę, że gdybym miał osobny zasilacz, to mógłbym go wykorzystać do innego urządzenia np. łuparki do drewna.
wyslalem ci na pw cos ciekawego
spróbuj jeszcze raz, bo nic nie dostałem.
albo na reneq@tlen.pl
albo na reneq@tlen.pl
wiec jedziemy dalej pomalutku 
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Zapowiada się niezły potworek
-
graffic
o raju.... będzie piękna wyciskarka do soku
- soku ze stali oczywiście