Giętarka z alegro
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Giętarka z alegro
a ja nie pamiętam z 18 lat temu zrobiłem sobie taką

Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Wiem że to błąd w pisaniu, niezamierzony, bo miałeś Jacku pewnikiem na myśli, że wpust zabezpiecza przed poślizgiem kamieni na półosiachJacek-Sz pisze:Dodam, że kamienie osadzone są na wałku i przed obracaniem zabezpieczone zostały wpustem.
-
wojtekronek
Troszkę odświeżę temat, też jestem na etapie zakupu giętarki, zdecydowałem się na taką: http://olx.pl/oferta/gietarka-do-profil ... f36906235f myślę że jest to solidna baza pod przyszłe ulepszenia, maszyna niestety jest manualna, ale posiadam kilka motoreduktorów więc to nie problem,
Dzisiaj będzie u mnie, więc więcej danych podam za parę dni po testach
Ważne dla mnie jest to że producentem jest osoba prywatna, nie jest to zatem masowa produkcja, i można liczyć na solidne materiały
Dzisiaj będzie u mnie, więc więcej danych podam za parę dni po testach
Ważne dla mnie jest to że producentem jest osoba prywatna, nie jest to zatem masowa produkcja, i można liczyć na solidne materiały
Natura dałam nam dwoje oczu, dwoje uszu, ale tylko jeden język, po to abyśmy więcej patrzyli i słuchali, niż mówili.
Sokrates
Sokrates
-
mihaumichal
Konstrukcja wygląda solidnie. Wałki podparte z 2 stron, więc nie będzie tak bardzo odczuwala grubego towaru.
zobaczcie te giętarki z Cormak, zastanawiam sie na poczatek nad zakupe ręcznej giętarki. Cena dobra a nadaje się na spokojnie do gięcia w takich domowych warunkach. Ma dodatkowe formy więc zda egzamin https://www.cormak.pl/gietarki/obrobka-metalu-44
Kolego Kuba jestem zainteresowany zrobieniem takiej giętarki. Na jakich łożyskach mocowałeś wałki ,ja planuje to zrobić na 6206 w żeliwnych obudowach, wałki fi 35
łozyska 6009 i stalowe obudowy toczone z rury, walki fi 45
Nie będę zakładał nowego tematu więc podepnę się tutaj. Ja kiedyś wzorując się na jakimś amerykańskim przykładzie rozrysowałem i wyciąłem laserem swoje cudo
Szkoda tylko, że przez kupę innych rzeczy projekt zamarł i od kilku miesięcy stoi w miejscu. W sumie to muszę jeszcze dorobić rolki, powiercić kilka otworów, pogwintować, pospawać kilka miejsc i dorobić korbę
Niedawno ktoś mi podsunął myśl, aby dorobić napęd... wiertarką 
-
bambus1121
Silvester Kończ waść maszynę i relację zdaj jak możesz czy podczas pracy się nie wichruje materiał bo po zdjęciach wygląda ość delikatnie, ale liczę że to tylko pozory:)
Myślę, że to tylko pozory
Powiem tak - grubość blach widocznych powyżej to chyba 12 mm więc myślę, że da radę. Jest co dźwignąć
Dla porównania i nadania skali powiem tylko, że rolki mają 100 mm średnicy.
Znalazłem przed chwilą taki ciekawy filmik: LINK DO FILMU
Jakiś reduktor 1:50 w garażu mi się wala, silnik też jakiś się znajdzie... Pomysły kiełkują
Jak widzę podobny sprzęt za 3500 zł. to aż się chęci nabiera do dalszych prac...
A tak to wygląda w całości:
Powiem tak - grubość blach widocznych powyżej to chyba 12 mm więc myślę, że da radę. Jest co dźwignąć
Dla porównania i nadania skali powiem tylko, że rolki mają 100 mm średnicy.
Znalazłem przed chwilą taki ciekawy filmik: LINK DO FILMU
Jakiś reduktor 1:50 w garażu mi się wala, silnik też jakiś się znajdzie... Pomysły kiełkują
A tak to wygląda w całości:
-
bambus1121
Ze też nie mam dostępu do lasera, po plazmie dokładność może nie wyjść powalająca bo sam bym taką konstrukcję popełnić chciał, po chwili zastanowienia, twoja może okazać się lepsza też z innego powodu, odpadnie ci sporo spawania a co za tym idzie nieuniknione zwichrowanie konstrukcji, dlatego Potem z profila śmigła wychodzą.
Z laserem akurat nie mam problemu, blachy od 3 do 20 mm mam wycięte najpóźniej w tydzień - w zasadzie po kosztach. Muszę sobie tylko sam rysunki zrobić aby firmowego informatyka nie kłopotać 
-
graffic
rysunek to banał - 5 min roboty
- pomysł na konstrukcje jest ważniejszy - a ten mi się podoba (design lub jak kto woli disajn), choć mam wątpliwości co do użytkowości takich trójwalców (np. wyciąganie elementu, który tylko na pewnym odcinku jest gięty - normalnie przy otwartych rolkach zdejmujesz bokiem, tu musisz wyciągać cały element, co przy długim np. profilu będzie kłopotliwe i uciążliwe
Z tym wyciąganiem i przekładaniem masz w 100% rację, ale...
...chodziło mi zrobić coś niskobudżetowego do wyginania profili max 40x20x2 tylko w jeden łuk;
...przyglądałem się długo giętarkom z otwartymi rolkami, ale stwierdziłem, że ta co robię będzie jak dla mnie pewniejsza. Obawiałem się wyginania wałków;
Tak na marginesie - po podliczeniu kosztów, na chwilę obecną materiał z wycięciem, łożyska, wzmocnione śruby z nakrętkami, wałki wyniosły mnie ok. 360 zł. Materiał na rolki i tulejki wyniesie coś koło 150 zł. Toczenie jeszcze nie wiem, ale znając Pana Władka to znowu usłyszę: "następnym razem"
...chodziło mi zrobić coś niskobudżetowego do wyginania profili max 40x20x2 tylko w jeden łuk;
...przyglądałem się długo giętarkom z otwartymi rolkami, ale stwierdziłem, że ta co robię będzie jak dla mnie pewniejsza. Obawiałem się wyginania wałków;
Tak na marginesie - po podliczeniu kosztów, na chwilę obecną materiał z wycięciem, łożyska, wzmocnione śruby z nakrętkami, wałki wyniosły mnie ok. 360 zł. Materiał na rolki i tulejki wyniesie coś koło 150 zł. Toczenie jeszcze nie wiem, ale znając Pana Władka to znowu usłyszę: "następnym razem"
http://www.pirate4x4.com/forum/shop-too ... &_k=80ybvm
Też myślę nad czymś podobnym.
Też myślę nad czymś podobnym.