Co to za kowadło - logo?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Co to za kowadło - logo?
Witajcie,
ostatnio wpadło mi w ręce małe kowadło, którym zastąpiłem dotychczasową szynę. Zastanawiam się kto jest producentem, waży ok 30-35kg, a na boku ma poniższą sygnaturę. Próbowałem szukać w sieci, ale nie wpadłem na żadne podobne logo. Może ktoś z Was wie co to za produkcja?
ostatnio wpadło mi w ręce małe kowadło, którym zastąpiłem dotychczasową szynę. Zastanawiam się kto jest producentem, waży ok 30-35kg, a na boku ma poniższą sygnaturę. Próbowałem szukać w sieci, ale nie wpadłem na żadne podobne logo. Może ktoś z Was wie co to za produkcja?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
kuj kuj, skuwaj!
Re: Co to za kowadło - logo?
Nie musi, (acz może) mieć cokolwiek wspólnego z producentem.
Może to być twórczość w wolnej chwili wcześniejszego posiadacza owego kowadła.
Kowal, jako że jest w znacznym stopniu spokrewniony z istotami sapiens, często znaczy swoje artefakty w ten sposób.
Cecha ta pozwala odróżnić go od istot niższego rzędu, np. znaczących przez obszczy... .
Może to być twórczość w wolnej chwili wcześniejszego posiadacza owego kowadła.
Kowal, jako że jest w znacznym stopniu spokrewniony z istotami sapiens, często znaczy swoje artefakty w ten sposób.
Cecha ta pozwala odróżnić go od istot niższego rzędu, np. znaczących przez obszczy... .
To Kowadło Hermann Kuhler z Remscheid firma istnieje od 1798 do dziś logo to CYCLOP http://www.hermann-kuhler.de/ueberuns.html
Spigot, raczej spodziewałbym się bardziej prostszego znaku firmowego. Co prawda to Wik rzucił temat, ale dzięki za uświadomienie 
Widocznie jestem przesiąknięty współczesnym minimalizmem, stąd uznanie znaku jako indywidualny "postępek" nieznanego kowala.
Dobrze, że tradycja nie ginie, a byłoby lepiej, gdyby i w Polsce hołdowano tej zasadzie.
Widocznie jestem przesiąknięty współczesnym minimalizmem, stąd uznanie znaku jako indywidualny "postępek" nieznanego kowala.
Dobrze, że tradycja nie ginie, a byłoby lepiej, gdyby i w Polsce hołdowano tej zasadzie.
Właściwie to chyba Hermann Kuhler miał najbardziej skomplikowane logo, jeszcze ciekawe logo miała firma Söding und Halbach: niezapominajka w okręgu z napisem "vergiss mein nicht" (po polsku niezapominajka) większość pozostałych firm miała proste loga zazwyczaj inicjały właściela danej firmy w okręgu lub kwardacie
Wik to może pokażesz fotke całego kowadla? 
What man is a man who does not make the world better?
kurcze, czuję się jak w jakiejś grze RPG z awansami na kolejny poziom, fajnie że w sobotę zabezpieczyłem sobie materiał na puncęBobodar pisze:Cecha ta pozwala odróżnić go od istot niższego rzędu, np. znaczących przez obszczy... .
Wielkie dzięki za wiadomość, patrzyłem na to ich logo - ale początkowo je odrzuciłem, ten mój to taki dziwny cyklop, bo ma dwoje oczuSpigot pisze:To Kowadło Hermann Kuhler z Remscheid firma istnieje od 1798 do dziś logo to CYCLOP http://www.hermann-kuhler.de/ueberuns.html
Nie pomyślałem o tym, a faktycznie może by coś zasugerowała - przepraszam że nie mam jakiegoś lepszego zdjęciaQmar pisze:Wik to może pokażesz fotke całego kowadla?
kuj kuj, skuwaj!
Ten szlif po całości to już chyba lekka przesada. Jak już, to druciak dla świeżości by starczył.
Zgrabne, pozazdrościć;)

Zgrabne, pozazdrościć;)
Trochę ciężkiego humoru chyba nie zaszkodzi ?wik pisze:kurcze, czuję się jak w jakiejś grze RPG z awansami na kolejny poziom, fajnie że w sobotę zabezpieczyłem sobie materiał na puncęBobodar pisze:Cecha ta pozwala odróżnić go od istot niższego rzędu, np. znaczących przez obszczy... .
tak, a planuję jeszcze pastą polerską całe przeleciećBobodar pisze:Ten szlif po całości to już chyba lekka przesada. Jak już, to druciak dla świeżości by starczył.
a poważnie, to takie już zastałem, więc mogłem pomarudzić, ale i tak wziąłem.
kuj kuj, skuwaj!
Może i mieć dwoje oczu, to kwestia puncy one się bardzo szybko zużywały więc pewnie były różne rozbieżności na przestrzeni lat.
Spigot, jeszcze raz dzięki za pomoc. A może znasz jakieś opracowania/publikacje gdzie można szukać podobnych rzeczy?
kuj kuj, skuwaj!
http://www.ernst-refflinghaus.de/ambossschmieden.html
Tu masz opisane Niemieckie Kuźnice ale nie wszystkie bo nie zachowały się dokumenty o niektórych firmach, oraz książka Anvils in America ale tam są opisy amerykańskich i angielskich kuźnic
Tu masz opisane Niemieckie Kuźnice ale nie wszystkie bo nie zachowały się dokumenty o niektórych firmach, oraz książka Anvils in America ale tam są opisy amerykańskich i angielskich kuźnic
A to logo z jakiej firmy? Ktos wie?
Koło zębate i M albo R 65
Koło zębate i M albo R 65
Nie wiem ale z całą pewnością jest to odlew, dziwi mnie fakt, że wygląda jak polski odlew z czasów PRL-u a został kupiony w niemczech (tak wniskuję z twoich postów) z tego co wiem to w polsce kowadła odlewał tylko Stalmech.
A ty myślisz, że w Niemczech to wszystko pierwowo sorta? Tam dopiero gówna się naoglądałem, a najlepszy towar łącznie z maszynami przemysłowymi importują z Polski.