Palenisko

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Kacper18

Palenisko

Post autor: Kacper18 » 09 sie 2016, 15:17

Witam. Mam zamiar wykuć za nie długo coś mieczopodobnego, ale najpierw chcę zrobić swoje pierwsze palenisko. Po czytałem tu i tam i zrobiłem plany (rysunek) tego oto paleniska. Będzie to palenisko ceglane. Palone węglem drzewnym, a za nawiewy będą robiły dwie suszarki (jedna z przodu, druga z tyłu). Oto plan paleniska. Jeśli coś pominąłem to powiedzcie i wszelka krytyka mile widziana bo dopiero zaczynam wchodzić w ten piękny fach.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

graffic

Re: Palenisko

Post autor: graffic » 09 sie 2016, 19:26

dopisz jeszcze coś o wymiarach - bo z rysunku nic nie wynika (a może to być kluczowe do uzyskania odpowiedzi, np. możesz nei zmieścić się z płaskownikiem z którego chciałbyś wykonać swój wyrób)

ogólne pytania / sugestie
- czemu mają służyć dwa nawiewy ?
- to ma być palenisko w formie pieca ? (pytam czy dobrze rozumiem Twój rysunek)
- węgiel drzewny jest bardzo dobrym materiałem opałowym, daje wysoka temperaturę - ale jeśli nie skontrolujesz tego właściwie (zwłaszcza przy dużym nadmuchu) - szybko przepalisz stal - może warto by się zastanowić nad paleniskiem otwartym na koks (który wychodzi taniej niż węgiel drzewny) lub piecyk gazowy ?

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 09 sie 2016, 21:53

Nic z tego nie będzie.
Po pierwsze komin - chyba jako atrakcja turystyczna, bo zbędny, a poza tym gdyby nawet, to jego przekrój (wynikający z proporcji rysunku) nie odprowadzi nawet 10% spalin.
Po drugie, to o czym wspomniał Kolega Rafał - zero kontroli co się dzieje w palenisku, brak możliwości jego obsługi w czasie pracy, a to podstawa.
Proponuję, abyś zwrócił się w stronę rozwiązań już sprawdzonych i mniej skomplikowanych, a praca będzie przyjemniejsza ;)

Kacper18

Post autor: Kacper18 » 09 sie 2016, 22:20

Spoko. Mógłbym zrobić zwykłe palenisko na węgiel, od dołu, lub od buku rurka podłączona do suszarki, ale chodzi mi o to żeby to palenisko było długie, czy jedna suszarka wystarczy?. Pomyśle jeszcze i zrobię kilka rysunków. Lepiej by było żeby te plany moglibyście zrobić.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 09 sie 2016, 22:50

Kolego, co to znaczy długie? Napisz konkretnie ile, wtedy można dyskutować.

Kacper18

Post autor: Kacper18 » 09 sie 2016, 23:29

Sorka. Chodzi o jakiś metr.

wik

Post autor: wik » 09 sie 2016, 23:36

Nie chcę się mądrzyć, bo doświadczenia mam tyle co nic, ale czysto praktycznie - jak wyobrażasz sobie np. uzupełnianie węgla, albo nagarnianie go na materiał w takim dłuuugim i zamkniętym z 3 stron palenisku? Wygodnie Ci będzie?
kuj kuj, skuwaj!

Kacper18

Post autor: Kacper18 » 09 sie 2016, 23:39

Mógłbym zrobić palenisko bez tych ścian i zadaszenia

Kacper18

Post autor: Kacper18 » 09 sie 2016, 23:47

I pytam czy na tak długie palenisko jeden nawiew wystarczy?

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 10 sie 2016, 09:56

Nie wiem czy kontynuować tę dyskusję, ale spróbuję ;) , małymi kroczkami :)

1. Po co tobie metrowe palenisko do kucia mieczy, jeżeli będziesz w stanie jednorazowo kuć na odcinku max 20 cm ?

Kacper18

Post autor: Kacper18 » 10 sie 2016, 10:28

Sorka, bo mało się znam i zabieram czas, ale jeżeli uważasz że te palenisko na 20 cm to okej. Posłucham się bo jesteś bardziej doświadczony ode mnie.

Kacper18

Post autor: Kacper18 » 10 sie 2016, 10:41

Zrobiłem nowy plan. Standardowe palenisko. Wymiary 25 cm na 25 cm. Wysokość paleniska 15 cm. Ten schemat podpatrzylem na wcześniejszych tematach. Rurka z nawiwu podłączona do pod kątem, żeby cały strumień powietrza wchodził do paleniska. Jeżeli jakieś syfy chciały się przedostać to spadną do wiadra z wodą. Dobry pomysł?
IMG_20160810_103542_331.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
Fafnir

Post autor: Fafnir » 10 sie 2016, 16:41

Wątpię, czy na forum znajdziesz schemat najprostszego paleniska (może poza tym ze skórowaniem kozy :P ), więc nie szukaj. Budowa paleniska wydaje się teraz taka... oczywista. No jak można tego nie wiedzieć!? :evil: :mrgreen:

Potrzebna ci kotlina, węgiel i nadmuch, nic więcej. Nie musisz budować cudów na kiju. Na start wystarczy ci średni bęben hamulcowy z dziurami zasłonietymi kawałkiem grubej blachy albo zalepionymi gliną i z nadmuchem od spodu. Zrób coś tak prostego i potem, dla siebie, usprawnij to żeby pracowało ci się wydajniej i wygodniej.

wik

Post autor: wik » 10 sie 2016, 17:22

Kacper18 pisze:Zrobiłem nowy plan.
Popatrz na "gotowe" paleniska na koks/węgiel - nie bez powodu wyglądają tak jak wyglądają - ktoś już to wymyślił, więc czasami bez sensu wyważać otwarte drzwi. Wzorując się na nich zrób swoje pierwsze palenisko, po pierwszej próbie popraw zauważone błędy, po drugiej próbie popraw kolejne błędy. A później już będziesz wiedział dlaczego ma to wyglądać tak a nie inaczej.

Po kilku przeróbkach swojego pierwszego paleniska wiem, że:
- aby materiał dobrze się grzał musi być poniżej i powyżej jego warstwa rozgrzanego koksu - a więc płaskie palenisko odpada - ja mam luźne cegły szamotowe ustawione pod kątem, zaparte na żeliwnej kracie z pieca, pod którą doprowadzam powietrze.
- nadmuch wcale nie musi być silny aby sprawnie rozpalić i utrzymać pożądaną temperaturę,
- potrzebna jest wokół paleniska przestrzeń na kolejną porcję koksu, aby sobie podsychał, no i miejsce aby ten który przy wkładaniu materiału spadnie, nie spadał na ziemie - to mało wygodne.
kuj kuj, skuwaj!

MarcinXD

Post autor: MarcinXD » 10 sie 2016, 18:02

To i ja dorzucę swoje trzy grosze...

Mam palenisko z starej felgi od jakiegoś żuka czy czegoś podobnego, z kawałkiem blachy z pieca kaflowego, w którym nawet nie ma dziur, tylko nacięcia po szlifierce kątowej :facepalm: Nadmuch jakiś wentylator próżniowy od jakiejś chłodziarki czy czegoś podobnego, zasłonięty dyktą z dziurą na kolanko dalej tylko stary tłumik od c330 :facepalm: Jest wąski a potem się rozszerza i kilka centymetrów po rozszerzeniu jest ucięty i przyspawany do felgi. Nad tym jest wspomniana wcześniej blacha. Materiałem opałowym jest koks.
Działa? Działa! Jak ktoś już wcześniej mówił: jeśli jest głupie i działa to już nie jest głupie :P

Kilka filmów z powstawania palenisk;

https://www.youtube.com/watch?v=aMEl-pP ... L&index=53

https://www.youtube.com/watch?v=Nc3vtcz ... 54&list=WL

https://www.youtube.com/watch?v=uellcyt ... L&index=55

https://www.youtube.com/watch?v=06fGzVf ... 56&list=WL

https://www.youtube.com/watch?v=3IlB8T_ ... 57&list=WL

Jak byś chciał zahartować długi miecz to proponowałbym palenisko z... rynny :facepalm: oczywiście stalowej (wiem że to głupie :lol:ale powinno zadziałać)

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”