Nowe kowadło
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Nowe kowadło
Bitnia jest wklęsła na środku o 2mm. Poza tym jest w miarę równa, więc zostawię jak jest.graffic pisze:bitni nie szlifowałbym - bez sensu (zedrzesz utwardzoną powierzchnię) - a tak na oko to masz co najmniej 0,5 cm szlifowania - jeśli jest w miarę gładka i nie ponacinana - to zostaw
Nauczyłeś mnie nowego słowa.Rumcajs pisze:Brzegi bitni zawsze można napawać.
Planujesz spawać krawędzie?
Jeszcze nie, nie wiem czy to ma sens. Pokuję na nim trochę i zobaczę czy chcę coś zmieniać.Spigot pisze:Planujesz spawać krawędzie?
Poza tym najpierw chcę się nauczyć dobrze spawać proste rzeczy. Stół na imadło, klucz kowalski, stojaki, kobyłki i widełki do pomocy przy pracy. Kowadło zaczeka.
Dobra decyzja, są lepsze sposoby odnawiania kowadeł niż spawanie chociaż wątpię, że się u Ciebie sprawdzi z racji tego że jest dość mocno wyszczerbione. Tutaj masz fajny tutek jak wykuć klucz kowalski https://www.youtube.com/watch?v=nvFuwXUyJ8A
Napawanie czy spawanie tego rodzaju kowadła nie jest takie proste ze względu na materiał z jakiego jest wykonane - staliwo.
Specjalne elektrody/drut do napawania i można działać, bitni nie rozhartujesz bo tak duża masa i ciepło ściągnie błyskawicznie... Lekko wyklepane to nie problem a i często się to przyda jak trzeba coś podprostować.
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"
Bobodar ono jest wykonane z żelaza z dogrzaną bitnia, Rumcajs racja masa pochłonie większość ciepłą ale miejscowo będzie miękkie niestety. Moim zdaniem kowadeł się nie powinno spawać ale to tylko moje zdanie 
Spigot, a skąd wiesz, że jest z dogrzaną bitnią ? Ten typ kowadeł jest odlewem staliwnym z hartowaną bitnią.
Po kształcie widzę, ze to Niemieckie kowadło jednorożne typu północnoniemieckiego a one były kute z wielu kawałków żelaza pudlarskiego aż do roku 1954, póżniej odlewno korpus z zwykłej stali bądź żelaza i dogrzewano stalową bitnię, a dopiero w latach 70 zaczęły wychodzić dobre odlewy ze stali narzędziowej produkowane na dużą skalę.
- Dracorian
- forumoholik
Ty Spigot studiujesz "kowadłoznastwo"?
Ja napawałem nie było żadnych problemów.Tylko trzeba ciut palnikiem przed lup po spawaniu podgrzać inaczej jak mówi Bobodar..bardzo szybko pochłonie ciepło i spaw może odpaść.Miałem tak z dużoooo mniejszą szyną,a co dopiero kowadło.Swoje nawet jeszcze bym trochę napawaniem poprawił kiedyś,bo jestem zadowolony a kilka ubytków jest jeszcze
Kuba my też na Swołowie się poznaliśmy.Co do kowadełka..ja bym tak z 400-450 dał.
Ja napawałem nie było żadnych problemów.Tylko trzeba ciut palnikiem przed lup po spawaniu podgrzać inaczej jak mówi Bobodar..bardzo szybko pochłonie ciepło i spaw może odpaść.Miałem tak z dużoooo mniejszą szyną,a co dopiero kowadło.Swoje nawet jeszcze bym trochę napawaniem poprawił kiedyś,bo jestem zadowolony a kilka ubytków jest jeszcze
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
Kowadłoznastwo hmmmm... Można tak powiedzieć, poprostu interesuje się wszelkiej maści kowadłami i ich producentami 
Stanowczo odradzam zbieranie warstwy stali z gładzi kowadła.
Stanowczo polecam przedstawić się w odpowiednim dziale. Rok to chyba nie za mało czasu.tj2015 pisze:Stanowczo odradzam zbieranie warstwy stali z gładzi kowadła.