stal c45 na 60HRC
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
egojack1
Re: stal c45 na 60HRC
Kuba, Jacek coście tacy zniecierpliwieni?
Pytania kolegę gnębią to i pyta, docieka, bada, szuka. Wszystko jest ok, nawet dział stosowny.
Sadok a do czego będziesz używał tego ekstratwardego młota? Bo jeśli do kucia gorącego metalu to nie musi być wcale taki twardy, jeśli do pobijania narzędzi tym bardziej nie musi, były nawet w kuźniach specjalne "miękkie" młotki do tego celu.
Pytania kolegę gnębią to i pyta, docieka, bada, szuka. Wszystko jest ok, nawet dział stosowny.
Sadok a do czego będziesz używał tego ekstratwardego młota? Bo jeśli do kucia gorącego metalu to nie musi być wcale taki twardy, jeśli do pobijania narzędzi tym bardziej nie musi, były nawet w kuźniach specjalne "miękkie" młotki do tego celu.
Tylko Thor używał młota o twardości 99 HRC i dlatego był tak wielki. Może koledze chodzi o wielkość tego typu. Aczkolwiek o wielkości mężczyzny nie świadczy jego młot i jego HRC. 
No to ostatnie pytanie
na ile hrc zahartować c45 żeby była bardzo twarda, ale jednocześnie dosyc wytrzymała 
a pytam właściwie dlatego, że mam sporą kulę ze stali mi niewiadomej, na której wszystkie młotki się wgniatają, a po silnym uderzaniu w kamienie, nie ma żadnego śladu, na młotkach po łupaniu kamieni są wgnioty i inne takie brzydkie rzeczy, więc chciałbym po prostu mieć młotek który byłby tak samo wytrzymały, głupie to może troche, ale mi sie tak zachciało
a pytam właściwie dlatego, że mam sporą kulę ze stali mi niewiadomej, na której wszystkie młotki się wgniatają, a po silnym uderzaniu w kamienie, nie ma żadnego śladu, na młotkach po łupaniu kamieni są wgnioty i inne takie brzydkie rzeczy, więc chciałbym po prostu mieć młotek który byłby tak samo wytrzymały, głupie to może troche, ale mi sie tak zachciało
Z tej całości jedynie w tytule kryje się jakaś logika, reszta jak w cytacie
bez "może".Sadok pisze:/.../, głupie to może troche /.../
W Twoim dociekaniu nie ma cienia głupoty....Nie odpowiem na Twoje pytania, ale nie ustawaj w rozwiązywaniu takich łamigłówek. To co dziś wiemy o świecie zawdzięczamy takim jak Ty.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
W samym dociekaniu nie ma, ale trwanie przy jednym, które nie wniesie nic nowego już nie ma sensu.Aries pisze:W Twoim dociekaniu nie ma cienia głupoty...
Co do kuli, może kolega zrobi krok dalej i zapozna się z tematem np. azotowania?
najlepiej fotki kulki zapodaj to się wiele wyjaśni jeśli jest tak twarda jak piszesz to najprawdopodobniej to jakaś kula łożyskowa albo od młyna kulowego