ukośnica do metalu
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
ukośnica do metalu
Mam pytanie bo już przeszukałem chyba cały dział i ne mogę znaleźć, czy ktoś juz robił lub czy macie może jakiś patent na to jak zmontować piłe do cięcia metalu tarczową, ale chodzi mi o to żeby ją zrobić obrotową żeby można było ciąć druty, profile itd pod dowolnym kątem lub prosto ale żeby nie wymiatać materiałem ciętym tylko piłą...?
-
graffic
Re: ukośnica do metalu
napisz do kolegi KUBY na PW
poza tym jest kilka rozwiązań technicznych tego problemu (internet też oferuje szereg rozwiązań - np. wujek google)- kwestia jest inna - cięcie pod kątem ale w jednej osi, czy w dwóch osiach ? (zakładam że w jednej)
poza tym jest kilka rozwiązań technicznych tego problemu (internet też oferuje szereg rozwiązań - np. wujek google)- kwestia jest inna - cięcie pod kątem ale w jednej osi, czy w dwóch osiach ? (zakładam że w jednej)
no właśnie szukam i szukam i....w końcu zapytałem,
w jednej osi,ale w dwóch by sie też przydało no ale to już więcej chyba kombinowania...
w jednej osi,ale w dwóch by sie też przydało no ale to już więcej chyba kombinowania...
-
graffic
w sumie nie wiem w czym problem - wyszukanie zajęło mi 5 sek.
koncepcje cięcia pod kątem są dwie - ruchomy stolik: zaleta - prosta i stabilna konstrukcja ramienia z piła - wada: przy cięciu długich elementów albo kręcisz materiałem (potrzeba dużo miejsca) lub przestawiasz maszynę
koncepcja druga: - ruchomy moduł z ramieniem piły: - zaleta - minimum miejsca pod urządzenie i przestrzeni manewrowej (przestrzeń jest stała, maszyna się obraca): wada - bardzie skomplikowana konstrukcja (droższa) wymagająca precyzji
vide niżej różne konstrukcje i pomysły
opcja przecinarki w dwóch osiach (ale z brzeszczotem) stara konstrukcja z ruchomym blatem (ramie jest mocowane na sztywno)
koncepcje cięcia pod kątem są dwie - ruchomy stolik: zaleta - prosta i stabilna konstrukcja ramienia z piła - wada: przy cięciu długich elementów albo kręcisz materiałem (potrzeba dużo miejsca) lub przestawiasz maszynę
koncepcja druga: - ruchomy moduł z ramieniem piły: - zaleta - minimum miejsca pod urządzenie i przestrzeni manewrowej (przestrzeń jest stała, maszyna się obraca): wada - bardzie skomplikowana konstrukcja (droższa) wymagająca precyzji
vide niżej różne konstrukcje i pomysły
opcja przecinarki w dwóch osiach (ale z brzeszczotem) stara konstrukcja z ruchomym blatem (ramie jest mocowane na sztywno)
no właśnie nie mam super dużego warsztatu żeby móc manewrować materiałem, i chodzi mi o piłe z możliwością obracania.
wiem też ze są dostepne ori. maszyn ale nie stać mnie na nie....i co za tym idzie mam tam jakieś zaplecze sprzetowe i chciałbym tak maszyne stwożyć, tylko szukam (potrzebuje) rady jak rozwiązać to obracanie do odpowiedniego kąta...?
wiem też ze są dostepne ori. maszyn ale nie stać mnie na nie....i co za tym idzie mam tam jakieś zaplecze sprzetowe i chciałbym tak maszyne stwożyć, tylko szukam (potrzebuje) rady jak rozwiązać to obracanie do odpowiedniego kąta...?
-
graffic
to patrz na rozwiązanie z ostatniego zdjęcia - blat z dociskiem jest ruchomy (ustawienie kątowe) - całość jest relatywnie lekka (a wiec i łatwa do przestawiania - używałem takiej piły) - a sama konstrukcja jest prosta - jest to optimum w zakresie cena (tania konstrukcja, minimum materiału) vs. mobilność (ustawienia i waga) vs. ustawienia kątowe (jest relatywnie dokładna)
Chodziło mi raczej o coś takiego
[img][IMG]http://images83.fotosik.pl/57/5d72fa13325e8c08med.jpg[/img][/img]
tylko dorobić do tego prowadnice z rolkami na dłuższe materiały.
tylko jak zrobić tą obrotnice żeby można było ją obracać i blokować w danej pozycji
[img][IMG]http://images83.fotosik.pl/57/5d72fa13325e8c08med.jpg[/img][/img]
tylko dorobić do tego prowadnice z rolkami na dłuższe materiały.
tylko jak zrobić tą obrotnice żeby można było ją obracać i blokować w danej pozycji
Cześć 
A mógłbyś wstawić zdjęcie piły, do której potrzebujesz możliwość ustawiania kąta?
A mógłbyś wstawić zdjęcie piły, do której potrzebujesz możliwość ustawiania kąta?
-
graffic
rafluc - kwestia osi pod tą tarczą okrągłą (ewentualnie na łożysku) - a kontrowanie dwoma śrubami i już 
Posiadam piłę tarczową( frezową ) ręczną i wiem dokładnie jak działa i w jaki sposób ją zbudowano, jednak jakoś nie widzę możliwości opisania każdego elementu tak, by w sposób dość obrazowy odpowiedzieć na zbyt ogólnikowe pytanie. Kwestie detali można opisać, a opisać całą konstrukcję to powstanie całkiem spora nowelka.
Zaczynam szkicować. Skończę do nowego roku. 
jako tako nie mam jeszcze piły, mam silnik,mam gotowe koła pasowe wraz z wałkiem na tarcze no i mam przegub (zawias) no i mamblache gr.10mm na stół lub stojak na taką piłe...
Najprościej, tak szybko myśląc - w blacie osadzony na stałe wałek (na wałku łożysko), i otwór i śruba (do regulacji kąta). Na łożysko osadzony blat z piłą (pod nim też musiałyby być łożyska, na których bez większego wysiłku można okręcić piłę. Nie wiem czy to dobre rozwiązanie, ale może Cię natchnę 

i natchnęło ............Dzięki