substytut kowadła
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Grzegorz K.
- Administrator
Do klepania grotów i spłaszczania kółek do kolczugi wystarczy ci umocowany do jakiegoś pniaka 10 kilowy młotek. To nie jest chirurgia mózgu, ani budowanie promów kosmicznych. Popatrz na czym swoje dzidy klepią dajmy na to tacy murzyni. Władujesz się bez sensu w koszta inwestując w kęsy jakiejś hiperstali... Ale oczywiście to już jest twoja sprawa.

- marcinello
- Kontakt:
hehe wiem ze można i tak ale chce mieć coś porządnego, a co jeśli przyjdzie mi ochota na spróbowanie kucia jakiejś siekiery czy damastu skucia ??
kupić i tak kupie kwestia pozostaje tylko co kupie ostatnio myślałem coby kupić tak z 50 kg jakiejś najzwyklejszej stali i do teko płytę takich samych wymiarów lecz gr jakieś 2 cm , która by była zahartowana , dospawana do reszty.
kupić i tak kupie kwestia pozostaje tylko co kupie ostatnio myślałem coby kupić tak z 50 kg jakiejś najzwyklejszej stali i do teko płytę takich samych wymiarów lecz gr jakieś 2 cm , która by była zahartowana , dospawana do reszty.
- Grzegorz K.
- Administrator
- marcinello
- Kontakt:
a kupie se ( a raczej se dostane bo to ma być prezent na urodziny ;p )
uparty jestem ale myślę że gdyby nie to wiele rzeczy bym nie zrobił ;-)
fotorelacji raczej nie zrobię , ale gotowym się na pewno pochwale i powiem jak się spisuje ;d
prawdopodobnie zostanę przy ostatnim pomyśle
DIY kowadło ??
uparty jestem ale myślę że gdyby nie to wiele rzeczy bym nie zrobił ;-)
fotorelacji raczej nie zrobię , ale gotowym się na pewno pochwale i powiem jak się spisuje ;d
prawdopodobnie zostanę przy ostatnim pomyśle
DIY kowadło ??
Stal musi wiedzieć ze jesteś jej panem 
- Grzegorz K.
- Administrator
Jedna mała rada ostrożnie ze spawaniem płyty do jakiejś zwykłej stali muszą bardzo dobrze dolegać do siebie bo inaczej takie coś nie bedzie "ciągło" i forsa w błoto. moje kowadło dobrze ciagnie ale tylko w połowie bo resor nie lezy idealnie. Pozatym za poeniądze , które włożysz w kupno dobrej stali na złomie znajdziesz trzy razy wiecej.
- Grzegorz K.
- Administrator
- marcinello
- Kontakt:
złom , skąd ja wytrzasnę złom do nowej stali mam dostęp dobry dostęp , jutro będę wiedział czy dadzą mi rade zahartować płytę 20/150/300 i za ile
a licząc sztabe 130/150/300 ze zwykłej to jest jakieś 50kg licząc 2 zł za kg będzie 100zł
mniejsza płyta to jakieś 8kg 4 zł za kg 32zł plus koszty hartowania czyli myślę że w 200zł powinno się zmieścić
wyrównać obie części mogę na frezarce wiec z tym nie powinno być problemu
tylko pytanie czy hartowana płyta da się dobrze przyspawać do podstawy ? mam dostęp do migomata
o ile dobrze rozumiem z tym ciągnięciem chodzi ci o to by po zespawaniu nie było najmniejszej szczeliny i zachowywało się ono jak jedna całość ?
a licząc sztabe 130/150/300 ze zwykłej to jest jakieś 50kg licząc 2 zł za kg będzie 100zł
mniejsza płyta to jakieś 8kg 4 zł za kg 32zł plus koszty hartowania czyli myślę że w 200zł powinno się zmieścić
wyrównać obie części mogę na frezarce wiec z tym nie powinno być problemu
tylko pytanie czy hartowana płyta da się dobrze przyspawać do podstawy ? mam dostęp do migomata
o ile dobrze rozumiem z tym ciągnięciem chodzi ci o to by po zespawaniu nie było najmniejszej szczeliny i zachowywało się ono jak jedna całość ?
zobaczysz , jeszcze będę miał takie kowadełko ze szczena opadnie :-PNibylung to nie trafi, niech działa
Stal musi wiedzieć ze jesteś jej panem 
- Grzegorz K.
- Administrator
- marcinello
- Kontakt:
- Grzegorz K.
- Administrator