jakie metale na stal damasceńską
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
jakie metale na stal damasceńską
jakie metale wykorzystuje się na ostrza ze stali damascenskiej 
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią 
Natomiast bułat czyli ta prawdziwa stal damasceńska to stal o zmienionej strukturze krystalicznej i nawęglona poprzez stopienie jej w tyglu i powolne chłodzenie.
Polecam książkę: ,,O stali damasceńskiej'' Jerzego Piaskowskiego
I nie pisać pierdół bo nowym w głowie mącicie
A co do dziweru to już zależy jakie właściwości chce się uzyskać, jak już koledzy wcześniej pisali. Można nawet na rozgrzewkę pozgrzewać jakieś złomy i dodać ostrze z jodełki.
Myśl i Pamięć
Re: jakie metale na stal damasceńską
Witam, jestem Antek, to mój pierwszy post na tym forum. 
Czytając ten temat zaciekawiło mnie skuwanie stali łożyskowej i resorowej, o ile ich temperatury hartowania są podobne to temperatury odpuszczania są dramatycznie różne. Jak w takim przypadku postępować? Odpuszczony za nisko nóż nie będzie zbyt kruchy?
Czytając ten temat zaciekawiło mnie skuwanie stali łożyskowej i resorowej, o ile ich temperatury hartowania są podobne to temperatury odpuszczania są dramatycznie różne. Jak w takim przypadku postępować? Odpuszczony za nisko nóż nie będzie zbyt kruchy?
Stal resorową odpuszcza się wysoko w przypadku wykonywania resoru gdzie tak wysoka twardość nie jest potrzebna. Robiąc z tej stali nóż, różnica w odpuszczaniu jest niewielka lub nie ma jej wcale.
Dziękuję za szybką pomoc 
Czołem. Ma ktoś doświadczenie w skuwaniu piły taśmowej do metalu? Podobno się da, ale seria nieudanych prób trochę mnie zniechęciła.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Masz na myśli taśmówkę? Jeśli tak to zgrzewa się rewelacyjnie zarówno ze sobą jak i z wysokowęglowymi dając bardzo kontrastowy wzorek.
Kontakt 517355290
Mnie się udało, zarówno takie szerokie bardzo piły do metalu jak i te wąskie z drobnymi zębami, te malutkie się gorzej lepią i trzeba być bardzo uważnym, najlepiej w palenisku gazowym grzać.
Tak, chodzi o taśmówkę. Z wszelkimi innymi rodzajami pił nie mam problemu. Taśmówka mi się rozłazi.
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Mnie się zgrzewała rewelacyjnie, fakt, że szeroka z taśmówki dwukolumnowej.
Kontakt 517355290
Szeroka taśmówka składana z N9E. Idealnie oszlifowane, oczyszczone, spasowane, itp. Kilka prób i kicha