FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Darox a ja jako laik odpowiem ci w taki sposób. Poszukaj sobie w okolicy siebie jakiejś szkoły, co ma warsztaty, albo jakiegoś mistrza, u którego odpracujesz wiedzę. To chyba najlepszy sposób, i sam bym tak zaczął, gdybym miał czas i nie miał rodziny.
W mojej okolicy jest np. szkoła mechaniczna z warsztatami, np. mieliśmy tam spawalnictwo i była profesjonalnie wyposażona kuźnia, nie było tylko mistrza kowalskiego, ale sam proces grzania, pracowania na metalu, hartowania itp. przedstawiał mi Mistrz Spawalniczy. Nie w stopniu profesjonalnym, ale na wszelkie pytania dotyczące podstaw był w stanie odpowiedzieć.
Jednym słowem poszukaj kogoś na żywo. Czasem brat kuzyna, czasem kolega kolegi ojca, ma potrzebną ci wiedzę i można za przysłowiową flaszkę, albo zrzucenie koksu do piwnicy zdobyć to czego potrzebujemy. A jak nie to książki, google, eksperymenty.
W mojej okolicy jest np. szkoła mechaniczna z warsztatami, np. mieliśmy tam spawalnictwo i była profesjonalnie wyposażona kuźnia, nie było tylko mistrza kowalskiego, ale sam proces grzania, pracowania na metalu, hartowania itp. przedstawiał mi Mistrz Spawalniczy. Nie w stopniu profesjonalnym, ale na wszelkie pytania dotyczące podstaw był w stanie odpowiedzieć.
Jednym słowem poszukaj kogoś na żywo. Czasem brat kuzyna, czasem kolega kolegi ojca, ma potrzebną ci wiedzę i można za przysłowiową flaszkę, albo zrzucenie koksu do piwnicy zdobyć to czego potrzebujemy. A jak nie to książki, google, eksperymenty.
Cała teoria od A do Z łącznie z ą,ć,ś i innymi jest na tym forum i w linkach.
Witam jak zamienić krążek mosiężny w srebrny żeby wyglądał jak ten tutaj? Wyczytałem ze trzeba zagotować w wodorotlenku sodu wraz z cynkiem? Potrzebuje zamienić takich 60 na zawody wiec potrzebuje sprawdzonej metody. Prosze o pomoc.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
jakubzpodlasek
-
habeer
- Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)
cynk w roztworze wodorotlenku sodu się pięknie rozpuści wydzielając wodór przy tym.
Ma tu linka do innego sposobu: viewtopic.php?t=596
Ma tu linka do innego sposobu: viewtopic.php?t=596
Re: okap
Możesz zrobić nie tylko okap z desek ale również cały ciąg wentylacyjny, pod jednymKucyk pisze:Zapomniałem o tym temacie. Co myślicie o okapie z desek?? Nie mam spawarki, ani materiałów. Trochę głupi pomysł, ale to lepiej jak się zadymić przy rozpalaniu.
jednak warunkiem,- przed montażem deski muszą być opalone, stroną opaloną montujesz
do wewnątrz .
powodzenia - stany
Ostatnio zmieniony 27 lis 2016, 06:54 przez stanisław, łącznie zmieniany 1 raz.
Pany mam jakieś 50 kg szyny a że mam już normalne kowadło to wymyśliłem sobie że odetnę tą stopkę i zostanę z DUŻYM jajowatym prętem i T-ownikiem które potne na mniejsze kawałki i wykorzystam do babek, przebijaków, młotków i tych górnych wersji babek z trzonkiem (nwm jak to nazwać możecie podpowiedzieć). Zda to egzamin? W końcu jak się na kowadła nadaje stal to na babki itp. chyba też?
Nie każdy jest kowalem swego losu.
Przeważnie bywa się kowadłem.
-
egojack1
Nadstawek. Zda egzamin materiał z tej szyny w tym zastosowaniu.draxo pisze:i tych górnych wersji babek z trzonkiem (nwm jak to nazwać możecie podpowiedzieć).
Ten DUŻY jajowaty pręt zwie się główką szyny
.
Bardzo dobry materiał na takie rzeczy.
Bardzo dobry materiał na takie rzeczy.
Dzięki wielkie 
A jeszcze jak byście powiedzieli czy to hartować, na ile hrc i czy powierzchniowo czy w całości to byłbym wdzięczny.
Szanowni Koledzy. Może ktoś mi wytłumaczy kiedy dokładnie stosować boraks podczas skuwania dziwerka. Obejrzałem już setki filmików, przeczytałem wiele wątków i nadal nie wiem w którym momencie go używać. Jedni go walą ile wlezie inni tylko w określonych momentach. Zamęt całkowity.
Mam pakiecik bzyknięty do kupy i pręcik-trzymadełko przy nim. Zaczynam go grzać i w których momentach używać boraksu. Przed samym złożeniem i skuciem? Na chłopski rozum, to tak, bo powierzchnie styku-zgrzania utrzyma w czystości. Więc po co niektórzy dają go podczas grzania i kucia bez zgrzewania? Nie mogę tego ogarnąć.
Mam pakiecik bzyknięty do kupy i pręcik-trzymadełko przy nim. Zaczynam go grzać i w których momentach używać boraksu. Przed samym złożeniem i skuciem? Na chłopski rozum, to tak, bo powierzchnie styku-zgrzania utrzyma w czystości. Więc po co niektórzy dają go podczas grzania i kucia bez zgrzewania? Nie mogę tego ogarnąć.
Już wiem! Znalazłem w ABC wypowiedź Gnoma. Miałem rację, że wszystko jest na tym forum.
Ma ktoś może pomysł jaką obróbkę termiczną zastosować dla nożyka średnie j wielkości i niezbyt masywnego, do którego kucia użyłem stali porównywalnej do HS50 i ŁH? Nie bardzo wiem jak go hartować, nisko i nisko odpuszczać, czy wysoko odpuszczać? Szkoda byłoby mi go zepsuć bo wyszedł mi czysty zgrzew bez parchów, a jest ryzyko że albo może go pogiąć przy hartowaniu, albo wyjdzie zbyt kruchy.
Hartowanie ok 850. Odpuszczanie 170 przez 1.5h. Tak hartowałem damasty (między innymi z łh15) i wychodziło bardzo dobrze ale niech się ktoś bardziej doświadczony wypowie.