Nożyce do blach

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Andrzej710

Nożyce do blach

Post autor: Andrzej710 » 25 gru 2016, 23:43

Ostatnio przeglądając internety znalazłem takie oto nożyce : Obrazek.
Można mocować je w otworze kwadratowym kowadła i używać jako gilotyny oraz standardowo czyli rękoma :D . Teraz pytanie czy można by było wykonać podobne nożyce samemu bez użycia wyspecjalizowanych narzędzi i czy ktoś próbował robić coś podobnego ?
A tu jeszcze kilka zdjęć :
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Rumcajs
Kontakt:

Re: Nożyce do blach

Post autor: Rumcajs » 26 gru 2016, 09:31

Zamiast gdybać, to rozpalaj ogień i do roboty :D Wszystko można... ;)
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"

graffic

Post autor: graffic » 26 gru 2016, 10:03

rzadko spotykane i używane dzisiaj nożyce (nożyce pniakowe, z niem. Klotzscheere, wg starego słownika narzędziowego 1912 r.))- z tego powodu nikt nie kusi się obecnie o ich wykonywanie (jako zamiennik dzisiaj stosuje się noże gilotynowe ręczne)
było ze 2-3 modele i rozwiązania konstrukcyjne takich nożyc

ad wykonania - wszystko można wykonać, nawet przy minimalnym udziale sprzętu - najczęściej jednak wiąże się to odwrotnie proporcjonalnie do koniecznej wiedzy i umiejętności (w myśl zasady - słabe usprzętowienie, dużo wiedzy, dużo umiejętności - im bardziej podły sprzęt tym więcej wiedzy i umiejętności)

żeby była jasność - od strony formalnej - konstrukcja jest prosta, ale trzeba wiedzieć, o kątach szlifowania krawędzi tnących, wygięcia samych ostrzy, rodzaju stali itp. itd.

Andrzej710

Post autor: Andrzej710 » 27 gru 2016, 08:56

Jeżeli chodzi o użycie i obróbkę stali oraz kąty szlifowania to będzie dla mnie proste, najgorzej z odpowiednim wygięciem tych nożyc ale spróbuję może coś z tego wyjdzie :D

graffic

Post autor: graffic » 27 gru 2016, 10:20

w takim razie czekamy na rezultaty - do boju ! - jak zrobisz wrzuć foty jestem bardzo ciekawy efektów pracy

jakubzpodlasek

Post autor: jakubzpodlasek » 28 gru 2016, 23:42

ktos z Was uzywa moze?
http://hefajstossc.com.pl/produkty-narz ... cz/nozyce/

stacjonarne nozyce, zwane potocznie gilotyna :) jestem lokalnym patriotą - i zamierzam to sobie sprawic :)
ceny konkurencyjen chyba w porównaniu do uzywanych sprzętow z olx i allegro. nowe to nowe, no i faktura :)

sprzet mialby sluzyc do cięcia po łuku cieńkich blach stalowych powiedzmy 1-2mm.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 29 gru 2016, 09:53

Używam tych do drutu i tych do blachy co prawda nie ta firma ale sprzęt skutecznie robi to do czego został stworzony. Do cięcia po łuku to raczej nożyce krążkowe bo zwykłe do blachy to minimalny łuczek wyprowadzą, chyba że znasz myki pozwalające na wycięcie łuku koła itp.

graffic

Post autor: graffic » 29 gru 2016, 11:13

przy 1,0 mm blasze da się ciąć luki na takiej gilotynie - ale tylko zewnętrzne (przy wewnętrznych zagniata się lub nacina blacha) - promień minimalny łuku ok 15-20 cm, grubsze blachy (1,5 i więcej mm) tylko wycinanki odcinkami (wielobok) i na końcu jeśli nożyce są dobrze ustawione i zbieżne to można kusić się o wycinanie łuków zewnętrznych (z wewnętrznymi i tak będzie problem) promień łuków jw.

jakubzpodlasek

Post autor: jakubzpodlasek » 29 gru 2016, 12:15

kurcze :( myslalem ze 1mm to opanuje :( koło własnie chcialem wyciąc. 100mm srednicy.

Hubert

Post autor: Hubert » 29 gru 2016, 13:02

Mam nożyce stacjonarne właśnie od Hefajstosa. Blachę do 2mm tną mi spokojnie, ale łuków na tym nie wytniesz za bardzo. Ja krzywizny do tej pory ciąłem szlifierką kątową, a potem wykańczałem, czy to pilnikiem lub na szlifierce stołowej. Jak chcesz ciąć krzywizny stacjonarnie to wygoogluj sobie "Throatless Shear". Nie widziałem nigdzie dostępnego tego sprzętu w Polsce, ale na tym można w blachach robić cuda. Tak to wygląda: https://www.youtube.com/watch?v=4mBtKpUwN9k.

graffic

Post autor: graffic » 29 gru 2016, 14:36

chłopy - można wyciąć łuki - ale jak napisałem - blacha do 1,0 mm, duże promienie zewnętrzne i oczywiście wcześniej odpowiednio docięty materiał - zasada cięcia jak przy nożycach ręcznych prostych...

jakubzpodlasek

Post autor: jakubzpodlasek » 29 gru 2016, 14:46

graffic,
zdradzisz młodziakowi zasade cięcia nożycami ręcznimi? :D

graffic

Post autor: graffic » 29 gru 2016, 15:41

PS nie jest to krypto reklama - po prostu to znalazłem najszybciej na YT

https://www.youtube.com/watch?v=pqtPc4ryhJg

https://www.youtube.com/watch?v=Yj8IKNIFex4 - tu przykład jak można wyciąć kółko - nożycami prostymi :)

https://www.youtube.com/watch?v=3HGHFI64p4Q - a tu cięcie nożycami ręcznymi prostymi - łuków :)

zawsze jest jakiś sposób, jak potrzeba wyciąć krzywe - to zawsze można posłużyć się docięciem pośrednim (przybliżonym, opartym na odcinkach prostych, a następnie docięciu właściwym)

a tu taki prosty przykładzik :) nożyczki to schemat ideowy - noże gilotyny w miejscu cięcia stykają się w jednym punkcie - jeśli się to wykorzysta odpowiednio - można wycinać łuki - małe nożyczki - cięcie wstępne (przybliżone, pierwsze cięcie, drugie cięcie), duże nożyczki - cięcie końcowe, po łuku
graffic - wycinanie łuku.jpg

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 29 gru 2016, 15:47

Wyręczę grafika: patrz "Blacharstwo" J. Kawecki i S-ka.
Się Rafale "zgadaliśmy" :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”