Co zaszło tym pręcie?
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Co zaszło tym pręcie?
Witam, otwórz ostatnio po uruchomieniu kuźni zaczynam (w końcu) coraz więcej kuć, Ostatnio chciałem zrobić jakiś czysty nóż ze stali tak do ozdoby na ścianę. Otóż materiał jaki wziąłem do wyrobu to nic innego jak pręt kwadratowy 16mm, po paru młotkach i nagrzaniach owy półwyrób pękł mi na "rączce" (prawdopodobnie kułem jak już był zbyt zimny). Lecz po pęknięciu w środku zauważyłem takie coś ktoś wie o co chodzi? Nigdzy wcześniej nawet jak coś mi pękało nie widziałem czegoś takiego.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Sama wiedza nie wystarczy, trzeba ją jeszcze stosować… Chęci nie wystarczą, trzeba działać." Bruce Lee
-
graffic
Re: Co zaszło tym pręcie?
przełam w jeszcze innym miejscu - jeśli wzór się powtórzy to rozwiązań może być kilka: - wadliwa struktura pręta, brak właściwego nagrzewania, nieprawidłowo prowadzone kucie (niewłaściwy zgniot, za słabe uderzenia), skład stopu stalowego, itd. przyczyn może być naprawdę wiele - dużo zależy od bezpośrednich obserwacji i wykonanych czynności w trakcie
Przełamałem wygląda to tak, niby dobrze ale skąd w tym wcześniejszym miejscu takie cuda?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"Sama wiedza nie wystarczy, trzeba ją jeszcze stosować… Chęci nie wystarczą, trzeba działać." Bruce Lee
-
graffic
może być zagniot walcowniczy / błąd w strukturze / zanieczyszczenie - stąd słabe miejsce
jeśli było to robione z odpadów, złomu lub materiału zmęczonego - takiego cuda się zdarzają - rzecz do odcięcia
reszta materiału do przeglądu (rysy, spękania, warstwy zwalcowane itp.) - taki materiał lubi "puścić" w najmniej oczekiwanych momentach
jeśli było to robione z odpadów, złomu lub materiału zmęczonego - takiego cuda się zdarzają - rzecz do odcięcia
reszta materiału do przeglądu (rysy, spękania, warstwy zwalcowane itp.) - taki materiał lubi "puścić" w najmniej oczekiwanych momentach
Dzięki graffic jak widać muszę jeszcze trochę poczytać i popracować w zawodzie z 60 lat 
A materiał był z odzysku czy ze sklepu.
-
graffic
....aleś mi pojechał z tymi 60 latami ....kamilblad pisze:Dzięki graffic jak widać muszę jeszcze trochę poczytać i popracować w zawodzie z 60 lat
Normalnie w sklepie kupiony prętDara pisze:A materiał był z odzysku czy ze sklepu.
najpewniej wada materialu jak mówił graffic