Formy do odlewania cyny i ołowiu
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Formy do odlewania cyny i ołowiu
Z czego zrobić (oprócz stali) formy wielorazowego użytku do odlewania małych pierdółek z cyny lub ołowiu?
Do cyny i ołowiu można specjalne silikony wysokotemperaturowe.
Poszukaj na forach z grami figurkowymi - tam odlewają takie rzeczy.
Silikon jest 2 składnikowy - a po utwardzeniu jest taką gumą .
Płaskie odlewy mozna robic w formach np z kamienia (najlepiej kamień mydlany ) .
Lub np drewna (tak robiono formy do odlewaania ołowianych łączników do witraży.)
A co odlewasz??
Poszukaj na forach z grami figurkowymi - tam odlewają takie rzeczy.
Silikon jest 2 składnikowy - a po utwardzeniu jest taką gumą .
Płaskie odlewy mozna robic w formach np z kamienia (najlepiej kamień mydlany ) .
Lub np drewna (tak robiono formy do odlewaania ołowianych łączników do witraży.)
A co odlewasz??
Z tego co mi mówili znajomi z ASP - gips ceramiczny (dużo wytrzymalszy niż zwykły budowlany) z piaskiem albo drobnym szamotem. To stosują na formy do wosku traconego, więc na formy składane też się powinno nadawać. W Młodym techniku był kiedyś artykuł o cynowych żołnierzykach i tam polecali po prostu gips.
A i jeszcze jedno - trzeba formę wysuszyć, najlepiej w piecu elektrycznym - tylko nie wiem jaka temperatura.
A i jeszcze jedno - trzeba formę wysuszyć, najlepiej w piecu elektrycznym - tylko nie wiem jaka temperatura.
Ophelia
You are keene my lord, you are keene.
Hamlet
It would cost you a groning to take off mine edge.
You are keene my lord, you are keene.
Hamlet
It would cost you a groning to take off mine edge.
Jako, że pierwszy post to się przywitam. Od dłuższego czasu śledzę forum z uwagą i w końcu mogę zabrać głos 
Odlewałem cynowe guzy właśnie do form z gipsu ceramicznego bez żadnych dodatków. Formy dwudzielne. Przy zachowaniu ostrożności przy wyjmowaniu odlewu z formy (żeby nie kruszyć gipsu) spokojnie można wykonać kilkadziesiąt odlewów. Gips sprawdzony również przy odlewaniu nieco większych detali, tj. łyżki - http://picasaweb.google.com/Wiewioorski/YzkaPokrowiec#
Pozdrawiam
Michał
Odlewałem cynowe guzy właśnie do form z gipsu ceramicznego bez żadnych dodatków. Formy dwudzielne. Przy zachowaniu ostrożności przy wyjmowaniu odlewu z formy (żeby nie kruszyć gipsu) spokojnie można wykonać kilkadziesiąt odlewów. Gips sprawdzony również przy odlewaniu nieco większych detali, tj. łyżki - http://picasaweb.google.com/Wiewioorski/YzkaPokrowiec#
Pozdrawiam
Michał
Proste detale z jedna płaszczyzna podzialu mozna odlewac w formach piaskowych. Jest to najprostrze i najtansze rozwiazanie. Jak sie nie uda odlew formujecie jeszcze raz az bedzie ok.
Mam taka mase formierska wielorazowego uzytku. Mozna w niej odlewac alu, mosiadz, braz itp. Jak by ktos byl zaintersowany to prosze na maila good_client@o2.pl
Pozdrawiam
Mam taka mase formierska wielorazowego uzytku. Mozna w niej odlewac alu, mosiadz, braz itp. Jak by ktos byl zaintersowany to prosze na maila good_client@o2.pl
Pozdrawiam
Mój pierwszy post, więc powiem "dzień dobry"
Forum przeglądam od ponad roku, ale jakoś wcześniej nie pisałem...
Wiecie może, do jakiej temperatury max wytrzymuje gips ceramiczny? Bo w zwykłym cynę już udawało mi się odlewać, ale nie była to zbyt trwała forma, właściwie jednorazowa - potem się pokruszyła.
Może więc ceramiczny lepiej się spisze.
Wiecie może, do jakiej temperatury max wytrzymuje gips ceramiczny? Bo w zwykłym cynę już udawało mi się odlewać, ale nie była to zbyt trwała forma, właściwie jednorazowa - potem się pokruszyła.
Może więc ceramiczny lepiej się spisze.
-
dara