Początki zakładu produkcyjnego - pytania.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Początki zakładu produkcyjnego - pytania.
Witam serdecznie.
Skąd sprowadzacie i po jakiej cenie profile, rurki za kg czy mb?
Jakieś wskazówki na początek?
Pozdrawiam was serdecznie.
Skąd sprowadzacie i po jakiej cenie profile, rurki za kg czy mb?
Jakieś wskazówki na początek?
Pozdrawiam was serdecznie.
-
habeer
- Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)
Re: Początki zakładu produkcyjnego - pytania.
kolego, tak na początek wypadałoby się przedstawić w odpowiednim dziale tego forum.
pozdrawiam
Habeer
pozdrawiam
Habeer
Ja kupuję u Gajka w Bakowie ale dla Ciebie to może być koniec świata.
Podzwon po okolicznych składach materiałów budowlanych często mają kilka chodliwych wielkości.
Podzwon po okolicznych składach materiałów budowlanych często mają kilka chodliwych wielkości.
-
graffic
stal ? - hurtownie
w zależności od hurtowni przeliczane za sztukę / pręt - lub z wagi jednostkowej, przy zakupie elementów ciętych na wymiar (wówczas przelicznik opiera się kg)
w zależności od hurtowni przeliczane za sztukę / pręt - lub z wagi jednostkowej, przy zakupie elementów ciętych na wymiar (wówczas przelicznik opiera się kg)
Może inaczej, po ile wy kupujecie? Wtedy sobie porównam i coś będę wiedział.
Druga sprawa, słyszałem, że z Ukrainy można sprowadzić taniej, to prawda?
Druga sprawa, słyszałem, że z Ukrainy można sprowadzić taniej, to prawda?
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Zarabiasz na krajowym rynku, to daj żyć innym. Ceny wiele nie odbiegają, a klient jak chce wyrób to zapłaci tyle ile sobie zażyczysz. Kalkulując cenę trzeba przewidzieć wszystkie składniki i cena materiału nie jest akurat największym składnikiem ceny końcowego wyrobu. Ci co robią po kosztach szybko idą z torbami.
Kontakt 517355290
Dla kilkudziesięciu ton może i opłacalne będzie ciągnięcie żelaza z Ukrainy. Dla kilku balustrad taki pomysł to raczej porażka.
BANAN - Tylko pytam bo chcę wiedzieć jak to wygląda, też wolę wspierać rodzime przedsiębiorstwa. Panowie powiedzcie mi proszę, kupujecie np. profil 30x30 - Ile płacicie za mb albo kg u swojego dostawcy i przy jakich ilościach zamówień? Ja obecnie po wstępnych przymiarkach widzę średnią cenę 2.20/kg - Myślę, że znajdę niższe ceny?
Może nie powinienem pytać bo to nie mój interes ale dlaczego zależy ci aż tak na cenie niższej o kilka groszy? Pytam ponieważ ceny stali w całym kraju są do siebie zbliżone, a w twoim zapytaniu wyczuwam niemal desperację. Czyżbyś należał do grona osób robiących za pół darmo? Konkurując przy tym z kumplem z za płotu?
Jacku ja dopiero zaczynam, kompletuję wiedzę, pytam o doświadczenia innych. To za ile będę robił zależy właśnie od tego co za ile dostanę. Z nikim nie konkuruję bo wokół to dopiero jakieś 30km słyszałem o jakimś kowalu, a ja to narazie ledwo co lemiesze i proste rzeczy nauczyłem się klepać
Mam ambicję i chcę coś zrobić i będę wdzięczny za pomoc ale jeśli jej nie dostanę to jakoś przeżyję.
Mam ambicję i chcę coś zrobić i będę wdzięczny za pomoc ale jeśli jej nie dostanę to jakoś przeżyję.
Pomógłbym ale mówiąc szczerze nie mam pojęcia ile płacę za przykładowy kilogram danego asortymentu. Wchodzę do hurtowni stali, zamawiam i płacę bez zbytniego rozkładania ceny na czynniki pierwsze. Tak ogólnie to życzę szczęścia bo początki z reguły usłane różami nie są.