Stal na dłuta.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
mikador
Kontakt:

Stal na dłuta.

Post autor: mikador » 08 sty 2017, 22:07

Witam serdecznie. Chciałem się Was zapytać jaką polecacie stal na dłuta i chodzi mi bardziej o stal ogólnodostępna.
Raz miałem taki przypadek , rozmawiałem ze stolarzem o hartowaniu siekiery i tak mu opowiadałem jak na kolor patrze i wogole. On mi powiedział, ze robi sobie dłutka z łożyska i hartuje końcówkę po czym wyjmuje z oleju i patrzy na kolorek jak schodzą i mówi ze drugie zanurzenie przy fioletowym. W sumie jakoś tak sie nad tym nie zastanawiałem ale teraz troszkę chciałem sobie w drewnie coś porobić i tak myślę z jakiej stali te dłuta zrobić. Oczywiście czy tez sadzicie czy to hartowanie jak on mi powiedział jest prawidłowe bo tak to ja siekiery hartuje ale dłuta hmmm... nie wiem.

Awatar użytkownika
Rumcajs
Kontakt:

Re: Stal na dłuta.

Post autor: Rumcajs » 08 sty 2017, 22:49

Jak na własny użytek do dłubania tylko to większość węglówek Ci się sprawdzi, nc6,nz3 itp. Wysokość odpuszczania zależy też od rodzaju stali. Doświadczenia z dłutami nie mam ale nie wiem czy by one trochę twardsze od siekiery być nie mogły, czyli niżej odpuszczone.
"Całą bezkształtną masę kruszców drogocennych,
Które zaległy piersi mej głąb nieodgadłą,
Jak wulkan z swych otchłani wyrzucam bezdennych
I ciskam ją na twarde, stalowe kowadło"

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 09 sty 2017, 01:01

bylo na forum o hartowaniu dlut za pomoca laku ale chyba nikt tego nie testowal.

Awatar użytkownika
Aries
Moderator
Kontakt:

Post autor: Aries » 09 sty 2017, 21:19

Ja dłuto robiłem z pilnika
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali

bjones

Post autor: bjones » 26 sty 2017, 06:50

Najlepiej zainwestować w stal chromowo wanadową. Pod względem ceny do jakości są bardzo dobre. Nie mam do nich większych zastrzeżeń. Posiadam taki zestaw składający się z kilku elementów wraz z młotkiem ślusarskim. Dla własnych potrzeb w zupełności wystarczy. Np coś takiego jak to tutaj.
Ostatnio zmieniony 30 sty 2017, 11:19 przez bjones, łącznie zmieniany 1 raz.

bambus1121

Post autor: bambus1121 » 27 sty 2017, 14:22

Ja mam cały komplet dłut zrobiony z łożysk, a cieńsze do wykończenia czy nacinania na tokarce z pił taśmowych perfidnie wyciętych szlifierką.
Z łożyskami jest sporo zabawy ale działają świetnie, jak masz dostęp do pilników to również jest to świetna stal do tego celu a i zabawy nieco mniej.

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”