Moje początki

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

habeer
Lokalizacja: Na Dolnym Śląsku piękne okolice, gmina Miękinia, Pisarzowice :)

Moje początki

Post autor: habeer » 08 lut 2017, 21:31

Z pewną dozą nieśmiałości zdecydowałem się założyć swój własny wątek.
Stresa mam , jak nie przymierzając przed obroną dyplomu :)
Dzięki uprzejmości Banana stałem się szczęśliwym posiadaczem pięknej głowni i zdecydowałem, że zostanie ona u mnie w domu.
Czyli głownia: stal St3 o ile pamiętam z piłą od traka, rękojeść jesion, garda miedź. Czas potrzebny do osadzenia: około 10 godzin w tym samo pilnikowanie gardy około 6 godzin. Czasy może absurdalne, ale bardzo chciałem, aby tak zacna głownia nie spaliła się ze wstydu po łączeniu z drewnem. Są błędy, bo ich uniknąć nie zdołałem, ale w ocenie zleceniodawcy - małżonki nóż idealnie leży w ręce i asymetryczość jest dla mańkuta korzystna. Ostry jest, że włosy goli z ręki i po cebuli nie zatępia się.
Reszta poniżej.
Proszę o wskazówki i oceny.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Re: Moje początki

Post autor: BANAN » 08 lut 2017, 21:39

piła nie z traka, tylko z taśmówki do metalu, co to miała się nie zgrzewać :) A st3 zostało przez kilka tygodni w gazówce zbułacone ;)Drewno zaolejuj olejem lnianym. Przez tydzień codziennie, przez miesiąc co tydzień i przez rok co miesiąc ;)
Kontakt 517355290

graffic

Post autor: graffic » 08 lut 2017, 21:40

:) nooo.... w końcu

Wojtek123

Post autor: Wojtek123 » 08 lut 2017, 21:52

Podoba mi się, ładny nieprzekombinowany, prosty i praktyczny. Ja zabejcował bym rękojeść ale to tylko moje zdanie Jak ją impregnowałeś?

habeer

Post autor: habeer » 08 lut 2017, 22:07

to co wystawiłem było w surowym drewnie. teraz schnie po pokoście lnianym. jak wyschnie dam kolejną fotkę.

habeer

Post autor: habeer » 06 kwie 2017, 21:44

Kolejny nóż. Klinga od Banana. okładki z dzikiej czereśni, przekładka z miedzi. Ostrze trawione chlorkiem żelaza. Drewno olejowane 3 razy, potem poler filcem. nóż kuchenniak, bardzo ostry i dobrze trzyma ostrość.
Kolejny będzie w całości mój :)
Proszę o uwagi.

graffic

Post autor: graffic » 07 kwie 2017, 08:06

Habeer - ja to tylko jedną uwagę mam :) - czysta miedź (niezabezpieczona) średnio nadaje się do celów kuchennych / gastronomicznych (reakcja z kwasami i zasadami, toksyczne związki miedzi)

a co do reszty - na nożach się nie znam :D - wiec niech koledzy się wypowiedzą, ja czekam na projekt w całości wykonany przez Ciebie lub prace klasycznie kowalską :)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 07 kwie 2017, 09:06

graffic pisze:Habeer - ja to tylko jedną uwagę mam :) - czysta miedź (niezabezpieczona) średnio nadaje się do celów kuchennych / gastronomicznych (reakcja z kwasami i zasadami, toksyczne związki miedzi)
Na nożach też nie :), ale co do miedzi Rafale, to nie trzeba straszyć kolegi :D Jest tyle innych niekontrolowanych źródeł "pozyskiwania" cuprum przez organizm, że taki nożyk trzeba by było zjeść (najlepiej zmielony) by dostać jakiegoś rozstroju organizmu. Poza tym aby tenże organizm przyswoił tenże pierwiastek nie wystarczy go łyknąć, trzeba spełnić jeszcze inne warunki ;)

graffic

Post autor: graffic » 07 kwie 2017, 13:05

...postraszyć trzeba :D

a związki miedzi są toksyczne, ale Habeerowi mówić tego nie muszę.. :) bo wiem, że wie (to raczej przestroga dla innych)

Wojtek123

Post autor: Wojtek123 » 07 kwie 2017, 13:51

To ja się wypowiem odnośnie noża. Widać postęp, tak ja poprzedni prosty i praktyczny. Czekam na następny.

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 07 kwie 2017, 20:37

Ale miedź ma też właściwości bakteriobójcze, dlatego np. chłodnice w destylarni robi się z rurki miedzianej ;)
Kontakt 517355290

Wojtek123

Post autor: Wojtek123 » 07 kwie 2017, 21:35

BANAN pisze:Ale miedź ma też właściwości bakteriobójcze, dlatego np. chłodnice w destylarni robi się z rurki miedzianej ;)
Tak, znajomy archeolog opowidał że kiedyś odkopano ciała górników po zawale w kopalni, wszystko zgniło oprócz kawałków ubrań które leżały na narzędziach miedzianych.

Awatar użytkownika
Jacenty
weteran forum
Kontakt:

Post autor: Jacenty » 07 kwie 2017, 21:45

Miedź tak toksyczna jak i niezbędna. Wszystko kwestia dawki.

habeer

Post autor: habeer » 10 kwie 2017, 09:23

Poniżej przedstawiam efekty niedzielnej nauki w kuźni u VikingArt'a. Z tego miejsca raz jeszcze bardzo mu dziękuje za poświęcony czas i naukę podstaw sztuki kowalskiej krok po kroku.
Na początek były gwoździe, potem listki - listek po prawej to wzór, reszta próby odwzorowania. Na końcu wyrób gotowy, w tym wypadku wieszaczek. Liście w wieszaku nitowane na zimno.
Już dawno tak miło nie spędziłem niedzieli :)

lachim
Kontakt:

Post autor: lachim » 10 kwie 2017, 12:21

Wrzucaj foty do wątku o spotkaniach kameralnych :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”