stęple i noże do pras

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

stęple i noże do pras

Post autor: jolo » 13 kwie 2010, 08:47

mam pytanie do kolegów co wykonują narzędzia do pras, z jakiej stali w wykonujecie stemple do prasek, ewentualnie z jakiego złomu (do pracy na zimno ) , i czy np noże do gilotyny ,takiej przy prasce mimośrodowej, można zrobić z jakiejś stali złomowej np z przecinaków, dłut ?

Mardinus
Kontakt:

Post autor: Mardinus » 13 kwie 2010, 20:21

Witam.
Ja wykonuje narzedzia do mojej praski z czegokolwiek co ma odpowiedni kształt.

mam kawałek wałka który pasuje do zaczepu przy bijaku praski .
Jak potrzebuje jakies narzedzie to ucinam kawałek tego wałka i spawam do końca jakies coś co akurat mi potrzebne.(np jakąś kulkę , jakis wałeczek , jakis przecinaczek itp)

Poza tym tocze drewniane bijaki które idealnie sie sprawdzają do wyoblania blach.
(starczaja na ok 3 miesiące ) ale są nie do zastąpienia.

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 13 kwie 2010, 21:57

Jeżeli to mają byc stemple do wytłaczania jakichś "wgniotów " typu kulistego , walcowego czy pryzmatycznego to nie ma szczególnych wymagań co do materiału - dobre są półosie od ciężarówek, stal 45 lub 55 , a na profesjonalne stemple to najlepiej kupić wałek ze stali NC6 lub NC10 chyba, że mają to być narzędzia do masowej produkcji - to wtedy trzeba się udać do narzędziowni.....

Lucius Ebola
Kontakt:

Post autor: Lucius Ebola » 13 kwie 2010, 22:22

Do przebijania na gorąco płaskowników 6 mm zrobiłem wykrojnik. Chciałem wybić otwory eliptyczne do mocowania przęseł ogrodzenia, ale nie moglem na zimno bo mam tylko balansówkę 20 T.
Na element wybijający użyłem zęba od brony (oczywiście odpowiednio ukształtowanego) a na matrycę wziąłem łożysko wielkoformatowe. Jedno i drugie odradzam - łożysko źle się wierci i spawa, a potem wszystko się rozłazi, spawy pękają, a ząb się zdeformował, no ale te 70 otworów wybiłem. Myślę, że lepsza była by stal sprężynowa, albo mógłbym wykorzystać grot od młota pneumatycznego, tylko nie wiem jak on się zachowa przy gorącym materiale.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 14 kwie 2010, 09:00

Dzięki za porady ;-)
czyli nc6 nc10 , a na noże do gilotyny i stemple do wykrojników ? też narżedziówkę czy racze sprężynę albo jakąś Sw ? sw może być za kruche - nie , a np stal z dłut, udarowa?

Robert W.

Post autor: Robert W. » 14 kwie 2010, 12:47

ja tam wszystko z resora robię,materiału pod dostatkiem,punce do mr80 mam z niego zrobione i są masakrowane na wszelakie sposoby i sprawują się bardzo dobrze :mrgreen:

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 14 kwie 2010, 14:32

Wychodzi na to,że stal resorowa jest najbardziej uniwersalna.
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Dziad Kowalski

Post autor: Dziad Kowalski » 14 kwie 2010, 16:02

Na wykrojniki do pracy na zimno to nc6 jak najbardziej zarówno na stępel jak i na matrycę. Na nóż do gilotyny (ręcznej) też się nada, do mechanicznej to nie wiem ale są podobno jakieś specjalne do tego stale. Warto poszukać na złomie starych noży z mechanicznej gilotyny do blach... tylko to chyba towar deficytowy.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 14 kwie 2010, 22:28

Może w złym miejscu zamieszczę moje pytanie ale jak coś to przenieście. Z czego mogę wykonać takie coś idąc na złom jakiej stali którą tam znajdę mogę użyć. Myślałem żeby użyć kawałka resora ale nie wiem czy to dobry pomysł?

Obrazek

Obrazek
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
StellArt

Post autor: StellArt » 14 kwie 2010, 22:37

Jak już koledzy pisali wcześniej, dobry jest resor,półoś,dłuto od młota lub główka od szyny. To raczej sprawdzone materiały.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 15 kwie 2010, 07:54

a do tego fakturowania prętów to ja mam zrobioną pdsadzkę na której kładę pręta i jeden młotek poświęciłem, ponacinałem , trzeba pamiętać żeby ponacinać w takim kierunku jak
bijesz młotkiem , i heja

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 15 kwie 2010, 10:15

Podsadzka z czego? Z szyny? Tak się zastanawiam... Jak szlifierką ponacinam to wystarczy czy innej metody użyć?
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Robert W.

Post autor: Robert W. » 15 kwie 2010, 13:06

ja tam mam z resora zrobioną i sprawuje się nieźle :mrgreen: przystosowaną do resoraka MR80 ,wzory powybijałem ucinką i przecinakami nierównomiernie "na dziko".Przy równoległych prostych nacięciach na matrycach trzeba później gotowy pręt jeśli jest okrągły poprzekręcać i efekt jest super :mrgreen:

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 15 kwie 2010, 13:59

podsadzka ze starego młotka , bardzo ciekawe efekty daje skręcenie preta okrągłego nawet bez faktury, fakturowanie jak i skręcanie utwardza pręty , przy większych przekrojach przydało by się odpuszczać

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”