Wytop stali typu bułat w warunkach garażowych.
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Re: Wytop stali typu bułat w warunkach garażowych.
Palnik się sprawdził ale tygiel robiony na zamówienie nie.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290
- BANAN
- arcyweteran forum
Część zawartości tygla pozgrzewałem
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Kontakt 517355290
Ten tygiel miał podwójne ścianki? W środku widać grubsze, czarne "wyłożenie" obniżone od krawędzi zewnętrznego płaszcza tygla.
- BANAN
- arcyweteran forum
Nie , on był taki gruby i był toczony metodą garncarską z 60 % udziałem grafitu,
Kontakt 517355290
-
graffic
zawodowo stopiona ! - ciekawy jestem jak po kuciu będzie to wyglądać
Oj ten wsad nie rokuje dobrze kowalności 
Pilnik ok ale kulka z łożyska to najczęściej ŁH 15 a tam jest 15 % chromu.. Wiertło to zależy jakie ale też będą dodatki stopowe.
Trzymam kciuki.
Pilnik ok ale kulka z łożyska to najczęściej ŁH 15 a tam jest 15 % chromu.. Wiertło to zależy jakie ale też będą dodatki stopowe.
Trzymam kciuki.
W ŁH15 jest ok.1,5 procent chromu co być może nie zmienia rokowania odnośnie możliwości przekucia.
Faktycznie moja pomyłka.
Jak tego chromu w sumie będzie poniżej 0,6 % to będzie się dało kuć - ciężko ale będzie kowalne.
Taki skład miały moje pierwsze bułeczki - dodawałem 50 HF do wsadu....
Jak tego chromu w sumie będzie poniżej 0,6 % to będzie się dało kuć - ciężko ale będzie kowalne.
Taki skład miały moje pierwsze bułeczki - dodawałem 50 HF do wsadu....
Spokojnie, ta kulka miała 5-6mm średnicy. Wiertło typowe HSS fi 6, długości ze 4 cm. Reszta oryginalny, hitlerowski pilnik do piłowania czołgów 
Boję się tej HSS.
One mogą mieć aż do 15 - 20 % dodatkow stopowych typu wanad wolfram chrom...
Trzymam kciuki.
One mogą mieć aż do 15 - 20 % dodatkow stopowych typu wanad wolfram chrom...
Trzymam kciuki.
Nic tam. Na tym etapie dla mnie jest dużym sukcesem wytop ładnej bułki bez skazy. Oby się dało powielać udane wytopy, a na rezeptury wsadów tyglowych przyjdzie jeszcze czas.
Inna rzecz- na początku roku przewaliłem kilkadziesiąt stron bułatowych na tym forum i na knifes. Trochę po tym mętlik w głowie, ale jedna rzecz nie daje mi spokoju. Otóż podczas wytopu wsad się ma nawęglać (od dodanego węgla i od węgla zawartego w tyglu), oraz, na co chyba nie mamy wpływu, niby wsad ulega też odwęgleniu, na skutek jego wypalenia. Ktoś zbadał tą niby stratę węgla? To teoria, czy praktyka?
Ja bym chciał to zbadać. Potrzebował bym stali o znanej, dużej zawawartości węgla, którą po przetopie (bez dodatku węgla do wsadu, tyle co grafitu w tyglu) mam możliwość przebadać. Zdaje mi się, że na forum był kiedyś temat o pilnikach Befana, ktoś chyba uzyskał od producenta informację o składzie tej stali. Pomożecie to znaleźć, albo co innego doradzicie?
Jeszcze jedno, po ostatnim, udanym przetopie wnętrze pieca, oraz flara palnika nic nie ucierpiały. Dziwne. Po raz pierwszy po tak intensywnym przetopie sprzęt nadaje się od razu do nastepnego odpalenia. Myślę, że to kwestia konstrukcji flary, oraz jej ustawienia we wlocie do pieca. Powietrza(w stosunku do gazu) starłem się dawać więcej niż zwykle, co niby powinno działać bardziej erozyjnie, a tu miła niespodzianka.
Inna rzecz- na początku roku przewaliłem kilkadziesiąt stron bułatowych na tym forum i na knifes. Trochę po tym mętlik w głowie, ale jedna rzecz nie daje mi spokoju. Otóż podczas wytopu wsad się ma nawęglać (od dodanego węgla i od węgla zawartego w tyglu), oraz, na co chyba nie mamy wpływu, niby wsad ulega też odwęgleniu, na skutek jego wypalenia. Ktoś zbadał tą niby stratę węgla? To teoria, czy praktyka?
Ja bym chciał to zbadać. Potrzebował bym stali o znanej, dużej zawawartości węgla, którą po przetopie (bez dodatku węgla do wsadu, tyle co grafitu w tyglu) mam możliwość przebadać. Zdaje mi się, że na forum był kiedyś temat o pilnikach Befana, ktoś chyba uzyskał od producenta informację o składzie tej stali. Pomożecie to znaleźć, albo co innego doradzicie?
Jeszcze jedno, po ostatnim, udanym przetopie wnętrze pieca, oraz flara palnika nic nie ucierpiały. Dziwne. Po raz pierwszy po tak intensywnym przetopie sprzęt nadaje się od razu do nastepnego odpalenia. Myślę, że to kwestia konstrukcji flary, oraz jej ustawienia we wlocie do pieca. Powietrza(w stosunku do gazu) starłem się dawać więcej niż zwykle, co niby powinno działać bardziej erozyjnie, a tu miła niespodzianka.
-
graffic
Remington - pytanie - tygiel masz odkryty, czy przykryty podczas topienia ?
- BANAN
- arcyweteran forum
Raczej nie ma szansy odwęglić wsadu w tyglu, chyba, że do wsadu celowo dołożysz zendry. Powierzchowne odwęglenie może nastąpić przy wyżarzaniu i kuciu. Nawet jeśli tygiel jest odkryty to użyty topnik nie pozwala na utlenianie węgla.
Kontakt 517355290
Ten tygiel był odkryty. Docelowo będą pokrywki z otworem na sondowanie. co do odwęglenia, szkło dość szbko się topi i zakrywa wsad.