FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Do odmłodzenia to najlepiej szlifierka do oszlifowania grzybków i szczotka druciana.
Czy brać? stan niektórych to bym powiedział słaby.
Babki jaki masz otwór w kowadle i czy ci są do czegoś potrzebne?
Czy brać? stan niektórych to bym powiedział słaby.
Babki jaki masz otwór w kowadle i czy ci są do czegoś potrzebne?
Widać znaki użytkowania ale to nie problem. Można je w prosty sposób odmłodzić (tak jak powiedział piotr1as). Cenę można trochę negocjować.
"Gdy trudu brak, maestrii brak"
Lipali
Lipali
Otwór mam 22mm więc większy ale mam zrobioną "przejściówkę" mogę mniejsze też używać. A czy potrzebne to ciężko powiedzieć, dopóki nie będę miał narzędzi (obecnie 3 młotki, 3 kleszcze i przebijaki) do robót tylko techniką tradycyjną.. Ale jedną babkę bym przerobił do przebijania okrągłych prętów. Poczekam jeszcze widziałem inne interesujące aukcje.. Dzięki za rady!
-
graffic
zastanawiałbym się czy brać cały zestaw - później się okazuje że połowy to w ogóle nie użyjesz lub co najwyżej - parę razy (chyba że przekuwasz pręty kwadratowe na okrągłe, robisz ośki itp.) - z zestawu sensowne są: gładzik, przecinaki... i w zasadzie tyle
kotlina musi iść w zestawie ? (transakcja wiązana ?) - czy może osobno ? - jak osobno - to za 160 pln samą kotlinę bym wziął
czym konserwować ? - niczym, szczotka druciana, sczyścić, resztę zrobi rozgrzana stal - ewentualnie - jeśli powierzchnie mają wżery - zeszlifować papierem lub szlifierką i papierem (domniemuję że papier wystarczy)
kotlina musi iść w zestawie ? (transakcja wiązana ?) - czy może osobno ? - jak osobno - to za 160 pln samą kotlinę bym wziął
czym konserwować ? - niczym, szczotka druciana, sczyścić, resztę zrobi rozgrzana stal - ewentualnie - jeśli powierzchnie mają wżery - zeszlifować papierem lub szlifierką i papierem (domniemuję że papier wystarczy)
Kombinuję z nowym paleniskiem oraz nadmuchem. Chciałem zrobić zwykłe palenisko z nawiewem od spodu, Myślałem też o zrobieniu miecha. Jak duży on powinien być aby bez problemu radził sobie z koksem? Może lepiej nie zawracać sobie głowy miechem i napędzać elektrycznie?
Nie kombinuj tylko zaczerp inspiracje od kolegow z forum, o paleniskach jest duzo tematow nawet z fotorelacjami itd. Naped elektryczny, po co dokladac sobie roboty? Powodzenia w budowie!
Dzięki
z paleniskiem nie mam problemu bo już się naczytałem o tym, niedługo biorę się do spawania
pytanie dotyczyło samego miecha, ale chyba faktycznie wygodniej będzie pracować na elektrycznym.
- Dracorian
- forumoholik
Nasuneło mi się pytanie.
Czy da radę zgrzać stal z tytanem?
I czy AEB-L i D2 dają radę się zgrzewać?
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
D2 powyzej 1100C rozsypie sie jak szkło. AEB-L nigdy nie kołem, ale to nierdzewka wiec zgrzewanie w domowych warunkach odpada.
blob
- Dracorian
- forumoholik
Dzięki! 
Dracorian pisze:Nasuneło mi się pytanie.
Niektórzy potrafią zgrzać D2 z N690. Przykładowy nożyk z takiego damastu
https://forum.knives.pl/index.php/topic,187895.0.html
- Dracorian
- forumoholik
Dzięki kin! 
Doradził by ktoś jak się zabrać za taką zabudowę ? obstawiam że zrobione z profili żeby to miało jakąś sztywność tylko jak szyby tam zamontować

Zdjęcie ze stronki
http://www.conchitahome.pl/2014/08/drzw ... glass.html

Zdjęcie ze stronki
http://www.conchitahome.pl/2014/08/drzw ... glass.html
Musimy żyć. Żyć tak, by później nikogo nie musieć prosić o wybaczenie.
-
graffic
takie pytania (z takim obrazkiem) już były...
sposobów jest kilka - ja generalnie robiłbym to na teownikach i kątownikach (ma to być lekkie wizualnie) a sztywność swoją będzie mieć bo całość jest w ramie mocowanej obwodowo - przy profilach T i L nie ma problemu z montażem szkła
można też zrobić to tworząc duże ramki - a podziały na małe okienka zrobić z płaskowników naspawanych - zależy czy to ma być estetyczne z 1 strony czy z dwóch, jak mocowane szkło (wstawiane czy klejone) itd.
sposobów jest kilka - ja generalnie robiłbym to na teownikach i kątownikach (ma to być lekkie wizualnie) a sztywność swoją będzie mieć bo całość jest w ramie mocowanej obwodowo - przy profilach T i L nie ma problemu z montażem szkła
można też zrobić to tworząc duże ramki - a podziały na małe okienka zrobić z płaskowników naspawanych - zależy czy to ma być estetyczne z 1 strony czy z dwóch, jak mocowane szkło (wstawiane czy klejone) itd.