Młotek kuty ze złomu

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Arsik

Młotek kuty ze złomu

Post autor: Arsik » 08 maja 2017, 09:51

Cześć wam!
Jakie produkty znalezione na złomie (może być złom samochodowy) będą się nadawały na wykucie młotka? Szukałem już na forum, ale znalazłem szczątkowe informacje. I jak ewentualnie hartować/odpuszczać taki materiał?

Adamo

Re: Młotek kuty ze złomu

Post autor: Adamo » 08 maja 2017, 12:48

Tak na początek radzę sie przedstawić ;). To taki miły gest a jak nie wiele nas kosztuje. Natomiast samo pytanie jest trafne. Sam nie przejrzałem jeszcze całego forum i nie widziałem żeby byka gdzieś odpowiedz na takie pytanie. Wiec z moich obserwacji wydaje mi sie ze moze by tak młotek zrobic z szyny. Skoro kowadełka z tego robią to czemu by nie przekuć tego na młotek. Pomijam kwestie ekonomi i opłacalności takiego pomysłu, to tylko moje gdybanie

Awatar użytkownika
Spigot

Post autor: Spigot » 08 maja 2017, 15:20

Metr wałka 50mm ze stali c45 kosztuje 70zł z takiego kawałka zrobisz około 10 młotków cena za kawałek wychodzi 7zł więc nie wiem czy warto robić młotki ze złomowego materiału nie mając pewności co to za stal

Awatar użytkownika
szczerbus9

Post autor: szczerbus9 » 08 maja 2017, 18:19

Nie raz spotkałem się z praktyką robienia młotków z stali konstrukcyjnych... nawet sam mam kilka takich...
W firmie, gdzie pracuje zdarzają się takie praktyki, czy to wycięcie kształtu z odpadu blachy na pile i oczko na palnikach, czy nawet w całości na palnikach... Do tego celu idą blachy o grubościach zamierzonego przekroju i gatunku 235 i 355, z czego hartowane są tylko te drugie...
Przy użytkowaniu "na zimno" nawet nie hartowany młotek nie będzie się zauważalnie sklepywał i wytrzyma nawet kilka lat (czyli prędzej się zgubi lub komuś się przyda), ale do kucia wypadało by go trochę wzmocnić... Znowu nie jestem zwolennikiem twardych młotków... lepiej, żeby się sklepał, niż masz kogoś pokaleczyć odpryskami...
Dodatkowo polecam stare podręczniki do ślusarstwa i kowalstwa... bardzo często jest tam tabela z wymiarami młotków o poszczególnych wagach, młotki na prawdę wychodzą świetne... Ślusarstwo do, a kowalstwo od 2kg...

P.S mówiąc palniki miałem na myśli to:
Obrazek
nawet ta sama firma, tylko u nas są większe stoły i więcej narzędzi...
Doznałem miłości demona, jestem dumny, że wybrała mnie i zaryzykowała by być ze mną, oraz jestem dumny, że obroniłem ją, mimo... nie jednak się cieszę, że stałem się smokiem. Jestem dumny, że ciało zrównało się z moim szaleństwem.

piotr1as

Post autor: piotr1as » 08 maja 2017, 18:51

Spigot jak masz dojście w bliskiej okolicy to pewnie że nie warto.
Szczerbus9 to hartowanie S355 to takie sobie, stal ma około 0,25%C więc bardzo się nie utwardzi co nie znaczy że wcale.
Wypaliłem kilka kształtek do kucia i nawet po teoretycznym hartowaniu to ciągle plastelina.

Z części dostępnych na złomie szukaj osi, półosi samochodowych oraz sworzni w odpowiednich wymiarach np. od dzwigów.

Awatar użytkownika
Dębowy

Post autor: Dębowy » 21 cze 2017, 12:33

Wiem że późno, ale zawsze. Z łebków szyn kolejowych rzeczywiście wychodzą porządne młotki, także złom kolejowy jak najbardziej :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”