Pytania odnośnie odprowadzania spalin oraz izolacji

Oświetlenie, ogrzewanie itp.

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Albert

Pytania odnośnie odprowadzania spalin oraz izolacji

Post autor: Albert » 09 cze 2017, 02:01

Witam!

Mam do szanownej kowalskiej braci dwa pytanka:
1. Czy komin o wysokości 10-11 metrów i średnicy 10-15cm wystarczy aby uzyskać wystarczający ciąg bez użycia wyciągu (zależy mi na ograniczeniu kosztów)
2. Czy macie jakieś dobre sposoby na odizolowanie rur biegnących niedaleko paleniska oprócz tych paneli do kominka z waty (drogie to jak cholera 200zł za 6m2) ponieważ chcę zapobiec ich stopieniu, oczywiście nie są przy samym palenisku ale istnieje ryzyko iż gorące powietrze jakimś cudem je dosięgnie, a nie chcę pozbawić mojej rodzinki wody oraz kanalizacji :D

Z góry dzięki za odpowiedź
Albert

graffic

Re: Pytania odnośnie odprowadzania spalin oraz izolacji

Post autor: graffic » 09 cze 2017, 08:58

ad 1 - komin o wysokości ~11m, przy średnicy 10-15cm - to gówno nie komin (to jest pion wentylacji grawitacyjnej) - przy takiej wysokości będą duże opory przy przepływie dymu i będzie słaby cug - żeby komin o takie wysokości miał walory o których piszesz (brak konieczności wspomagania) - potrzebujesz średnicę min. 20 cm lub kanał 15x20 cm (to jest minimum)
ad wspomagania - wystarczy nawet mały wentylatorek

ad 2 izolacji - możesz wziąć zwykła matę z waty szklanej lub wełny mineralnej (gr. 5 cm) wystarcza - wełna lub mata musi być twarda (czyli o dużej gęstości) - wadą jest to że jest to powierzchnia porowata - wiedz będzie się zapylać - takie płyty to groszowa sprawa w marketach budowlanych (jest to zwykła izolacja termiczna mineralna lub szklana)

alternatywnie - przesłonić to 2x płyta g-k gr. 1,25 mm (płyta standardowa do suchej zabudowy) - i tyle nie trzeba nic więcej kombinować - płyty może przykleić (gipsem do ściany) lub przykręcić

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 09 cze 2017, 09:02

10 czy 15 to znaczna różnica. Poza tym piszesz o średnicy czyli praktycznie to i tak niewiele.
Wydajność dmuchawy będzie większa niż możliwości naturalnego ciągu komina, reszt się można domyślić ;)

Co do rur. Nie widzę jak one u Ciebie dokładnie przebiegają, ale od strony paleniska dałbym ekran z blachy, dylatacja z 3 cm pomiędzy rurą. Same rury dodatkowo zaizolowałbym wełną mineralną budowlaną elewacyjną gr. 5 cm , a na nią dał jeszcze folię aluminiową (kuchenną) błyszczącą stroną na zewnątrz. Tanio, chałupniczo i skutecznie.

Rafale, dasz się wypowiedzieć wcześniej ? :D

graffic

Post autor: graffic » 09 cze 2017, 09:24

Darku pewnie :) - ale ok 9.00 pije poranna kawę i tak jakoś wychodzi

Albert - propozycja Bobodara z wełną z folią aluminiową - jest ok, co do blachy zawsze mam jeden problem, że się nagrzewa (więc de facto nie chroni) - dlatego ja nie proponuje takiego rozwiązania (blacha do osłony tak, ale nie jeśli jest samodzielnym elementem zabezpieczającym - czyli trzeba byłoby dać np. wełnę mineralną, a od strony ognia zabezpieczyć ja blachą - blacha sprawia, że wełna się nie pyli (a pył i kurz lubią się zapalić), natomiast sama wełna spełnia rolę izolatora termicznego) - dlatego opcja wełna mineralna z folią aluminiową jest zupełnie wystarczająca

np. http://instalszop.pl/do/item/alulamella ... -folia-alu (poglądowo)

co nie zmienia faktu, że płyta g-k jest najtańsza :) format 2,5 (2,6) x1,2m to koszt ok 20 pln / płyta

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 09 cze 2017, 15:20

Sama blacha/ekran nie chroniłaby, ale jest w zestawie z wełną bez kontaktu z nią (dylat.). Ponieważ Albert nie pokazał konkretnie jak dużym zagrożeniem może być gorące powietrze, dlatego założyłem najgorszy wariant i zaproponowałem podwójną barierę. Ekran z blachy przyjmuje na "cyce" pierwsze uderzenie, folia odbija promieniowanie cieplne z ekranu, które ulatuje dylatacją, a wełna chroni dodatkowo.

Albert

Post autor: Albert » 12 cze 2017, 02:12

dziękuję za wszystkie odpowiedzi. coś z tym kominem musiałem pokręcić bo na parterze mamy kominek całkiem spory i ciąg jest wręcz rewelacyjny nigdy nie ma z tym problemów. jeśli chodzi o izolację to w zmieniłem położenie paleniska w projekcie i jest teraz dużp niżej więc wełna wystarczy aby odizolować rury.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 12 cze 2017, 15:43

Albert pisze:/.../ na parterze mamy kominek całkiem spory i ciąg jest wręcz rewelacyjny nigdy nie ma z tym problemów. j/.../
Kominek a palenisko kowalskie to dwa różne urządzenia, W kominku rozgrzany komin wymusza ciąg czyli ma większy apetyt na dym niż wydala je kominek. Szybrem możesz jedynie dodatkowo zmniejszać jego apetyt na spaliny.
W przypadku paleniska kowalskiego komin ma za zadanie odprowadzić tyle spalin ile mu "zadasz" dmuchawą.
W skrócie: z kominka komin zasysa, z kotliny komin musi łyknąć tyle ile mu wciśniesz - za mała dziura, pójdzie na boki a nie w komin. Dlatego tak ważny jest odpowiednio duży przekrój komina w drugim przypadku.

Albert

Post autor: Albert » 14 cze 2017, 01:09

Rozumiem. Przyjmijmy więc najgorszy scenariusz, czyli komin ma za mały ciąg. Czy jest jakiś tani sposób na zwiększenie ciągu? Czy raczej nie ma możliwości poprawy ciągu?

graffic

Post autor: graffic » 14 cze 2017, 08:37

zawsze jest sposób...

wentylator wyciągowy, nasada na kominie, przewiert komina, budowa komina od nowa (wiem grubo.. ale pytasz o opcje :)), komin zewnętrzny (po elewacji), przeniesienie miejsca kuźni w miejsce gdzie nie ma problemu z kominem.... pewnie coś tam jeszcze bym wymyślił

co bym polecał ? - albo mały wentylatorek wspomagający cug, albo nasadę na kominie (ale trzeba byłoby ściągnąć kominiarza żeby określił jaka jest przepustowość przewodu spalinowego - reszta to już tylko dobranie nasady i montaż (jeśli w budynku jest wspólnota - to trzeba byłoby się o taka możliwość dopytać, chyba że to dom indywidualny wówczas nie ma problemu)

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 14 cze 2017, 09:13

Miałem podobny problem. Komin ok. 4 m przekrój 14 x 14. Trochę mało jak na potrzeby paleniska i spaliny częściowo smykały poza okap.
Kiedyś wspominałem na Forum o deflektorze, teoretycznie, a parę miesięcy zrobiłem to praktycznie. Powiesiłem pionowo pod okapem, 40 cm nad paleniskiem, profil grubościenny o przekroju kwadratowym (może być też rura np. fi 100 - 120) o długości ok. 40 cm.
Szybko się rozgrzewa i skutecznie zwiększył wydalanie spalin spod okapu dzięki wymuszaniu ciągu kominowego. Konstrukcja prymitywna ale działanie podobne do eżektora. Ważne żeby górna część skierowana była w stronę komina. Wieczorem dodam fotki.

Albert

Post autor: Albert » 14 cze 2017, 20:10

dzięki za te świetne pomysły. Tak, dom jest nasz, jednorodzinny. Jeśli problem będzie występował to na pewno jeden z tych sposobó wykorzystam aczkolwiek wątpię bo jak tak to przemyślałem na zdrowy chłopski rozum to jeśli dom budowany był z cegieł (1934 rok bodajże) to taka cegła boku krótszego niż 20 cm nie ma, wiadomo, że mogli zbudować go inaczej (na "zakładkę czy coś) i może ma mniej (muszę to jakoś zmierzyć). W każdym razie jeszcze raz dziękuję za rady i porady (aczkolwiek mam nadzieję, że nie będę musiał korzystać ;) )
pozdrawiam Albert

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 14 cze 2017, 20:26

Poprawka, fotkę ;)
788699.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Albert

Post autor: Albert » 14 cze 2017, 20:56

Okej dzięki wielkie :) Jeśli będę miał problemy z ciągiem to na pewno zacznę od tego patentu ;)

Albert

Post autor: Albert » 25 cze 2017, 20:36

Okej troszeczkę się pomyliłem ;) komin ma wymiary 25x25 cm i 9 metrów wysokości.

graffic

Post autor: graffic » 26 cze 2017, 08:20

no to da radę :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „BUDOWA KUŹNI - build a workshop”