Moje różności
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Dracorian
- forumoholik
Re: Moje różności
Wielki szacun....na głęboką wodę się rzuciłeś 
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
Nie miała to być jakaś konkretna replika, z ciekawości się za to zabrałem. Przy okazji sporo się nauczyłem
Wykonanie takiej w 100% poprawnej zostawię sobie na lepsze czasy.. Teraz wezmę się za kilka drobnych projektów, nie będę cudował 
Wczorajsze i dzisiejsze zmagania z kuciem głów zwierząt. Powstały takie małe ozdóbki co można gdzieś wetknąć np.
do wazonu
Ostatnio zacząłem się bawić w obróbkę blachy, czego efektem jest taka mała płaskorzeźba
do wazonu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Młotek kowalski japońskiego typu. Stal to wałek ze złomu. Hartowany selektywnie w oleju, odpuszczany ciepłem wtórnym i później w palenisku. Sam obuch waży nieco ponad 500g
Fajny, jeszcze tylko zaokrąglij krawędzie obucha i możesz kuć.
Ładny
Wiktor a jak z jego twardością?
Pytam bo sam ostatnio bawiłem się w hartowanie starego młotka i zbyt twardy to mi on nie wyszedł
Wiktor a jak z jego twardością?
Pytam bo sam ostatnio bawiłem się w hartowanie starego młotka i zbyt twardy to mi on nie wyszedł
-
graffic
Leonzlasu
- taka ciekawostka - starzy kowale nie hartowali młotków - owszem były one schłodzone, twardość uzyskiwali przez przekucie (zagęszczenie struktury), po jakimś czasie młotek i tak się utwardzał i lekko sklepywał (ale to się oklepywało, żeby wyrównać) - ale przez to że nie był zbyt twardy, nie kaleczył kowadła i nie dawał naciętych krawędzi na kutym materiale - tak wiec nie ma co przesadzać z twardością młotków - ma być wystarczająca i lekko podatna
dla przykładu - mam zrobiony przecinak do skał (rodzaj "szpilki") do wkuwania się i robienia otworów pod krótkie kliny - czy było to hartowane ? tylko schłodzone i lekko odpuszczone, jaka stal ? - zwykła stal zbrojeniowa (jodełka) o nieco podwyższonych parametrach, dobry kąt klina - po paru latach pracy - okazało się że na tyle struktura przez sklepanie się wzmocniła - że nie robi się "okrągły" przy kuciu bazaltu czy granitu
jak masz za twardy młotek na początku - to z czasem będą wyłupywać się krawędzie, będą mikro pęknięcia - a uderzony na ślepo w kowadło, może pęknąć - dlatego nie warto mieć obsesji na punkcie twardości młotka
- taka ciekawostka - starzy kowale nie hartowali młotków - owszem były one schłodzone, twardość uzyskiwali przez przekucie (zagęszczenie struktury), po jakimś czasie młotek i tak się utwardzał i lekko sklepywał (ale to się oklepywało, żeby wyrównać) - ale przez to że nie był zbyt twardy, nie kaleczył kowadła i nie dawał naciętych krawędzi na kutym materiale - tak wiec nie ma co przesadzać z twardością młotków - ma być wystarczająca i lekko podatna
dla przykładu - mam zrobiony przecinak do skał (rodzaj "szpilki") do wkuwania się i robienia otworów pod krótkie kliny - czy było to hartowane ? tylko schłodzone i lekko odpuszczone, jaka stal ? - zwykła stal zbrojeniowa (jodełka) o nieco podwyższonych parametrach, dobry kąt klina - po paru latach pracy - okazało się że na tyle struktura przez sklepanie się wzmocniła - że nie robi się "okrągły" przy kuciu bazaltu czy granitu
jak masz za twardy młotek na początku - to z czasem będą wyłupywać się krawędzie, będą mikro pęknięcia - a uderzony na ślepo w kowadło, może pęknąć - dlatego nie warto mieć obsesji na punkcie twardości młotka
Spigot Może tego nie widać na zdjęciu, ale krawędzie są lekko zeszlifowane, czy to wystarczy - okaże się podczas kucia.
leonzlasu Jak sprawdzałem pilnikiem to się ślizgał a przy mocniejszych uderzeniach się szczerbił. Starałem się go wysoko odpuścić.
Dzięki graffic za garść ciekawostek, oraz dzięki wszystkim za opinie
leonzlasu Jak sprawdzałem pilnikiem to się ślizgał a przy mocniejszych uderzeniach się szczerbił. Starałem się go wysoko odpuścić.
Dzięki graffic za garść ciekawostek, oraz dzięki wszystkim za opinie
Graffic dziękuję za informacje 
Taki trochę babski nóż ostatnio powstał. Widziałem kiedyś nóż z podobnym liściem i stąd inspiracja. Materiał to sprężyna.
Ogólnie jestem z niego zadowolony, chociaż defektem jest trochę ruszająca się rękojeść 
Świecznik. Materiał to pręt kwadratowy 12 mm, blacha 3 mm i 0.5 mm, płaskownik 20x3 mm. Podstawka i poszczególne pręty zespawane. Całość potraktowana olejem na gorąco
Dokuć zakuwkę, masz jeszcze rezerwy
, i podstawa z trochę grubszej blachy.
Można też było zanitować dwoma nitami, wtedy obyłoby się bez spawania i zakuwki. Praca bez zbędnych ozdobników, mi się podoba
Można też było zanitować dwoma nitami, wtedy obyłoby się bez spawania i zakuwki. Praca bez zbędnych ozdobników, mi się podoba
Fajne, widać progres 
-
graffic
kierunek (kowalski) dobry
- trochę poprawić, trochę potrenować i będzie całkiem nieźle