REGULAMIN SWOŁOWA

Sprawy dotyczące SFK

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Re: REGULAMIN SWOŁOWA

Post autor: Grzegorz K. » 11 sie 2017, 21:08

Tak ludzie są straszni... mówię o turystach. Jak ten człowiek w kapelutku, i z rodzinką... Rodzina Griswaldów na wakacjach...

Jestem za punktem BHP do regulaminu.

A co do represji... należy też taki punkt stworzyć. Upomnienie, kara finansowa, ban z wydaleniem z imprezy. Deklaruję że będę bezwzględny w tej kwestii.

Kolejną sprawą jest rozszerzenie składu zarządu. Zaproponowałem Arkadiemu przyjęcie do szacownego grona starszyzny a on się zgodził. Temat ten podniosę oficjalnie niebawem. Gość jest konkretny i będzie dobrze egzekwował... ooooj dobrze.
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 11 sie 2017, 21:12

W przyszłym roku od BHP i pilnowania bezpieczeństwa turystów będzie Prezesowa - ogarnie wyżyje się, spacyfikuje wioskę będzie lepiej spała :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 11 sie 2017, 21:16

Bo potrzebuję pomocy, zwyczajnie sam jestem :)
Obrazek

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 11 sie 2017, 21:26

Nie wymagajcie ode mnie bym kuł w okularach i rękawicach, nigdy tego nie robiłem. By się nie poparzyć trzymam materiał w kleszczach,a i młotek z dłoni bez rękawicy się nie wymsknie :)
Kontakt 517355290

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 11 sie 2017, 22:04

Nieeee chodzi bardziej o tych pentających się Grisłoldów... ale szlifierka bez osłony to zło...
Obrazek

lachim
Kontakt:

Post autor: lachim » 12 sie 2017, 07:26

Osłona była w skrzynce... Tylko założyć...

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 12 sie 2017, 10:07

Grzegorz K. pisze:... ale szlifierka bez osłony to zło...
Propozycja do regulaminu: warto w ogóle zastanowić się nad używaniem takich urządzeń jak szlifierka w trakcie imprezy. Nie mówię że wcale, ale w miejscu gdzie prowadzone są pokazy/prezentacje tradycyjnego kowalstwa dla gawiedzi, takiego sprzętu nie powinno być (podpatrzone w Legnicy).

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 12 sie 2017, 17:27

W legnicy można stosować elektronarzędzia i się to robi od czasu do czasu. Wszystko z głową.
Obrazek

Awatar użytkownika
Dracorian
forumoholik

Post autor: Dracorian » 12 sie 2017, 20:26

Nasunął mi się taki pomysł.[bey już poruszył temat w jednym z punktów].

Jako że impreza trwa 3 dni może warto było by podzielić osoby na kilka grup.
Np. jednego dnia jedna grupa kuję pracę dla muzeum,a inna zabawia publiczność ..kilka osób może czuwać nad wyrobami na sprzedaż,a ktoś inny może jeszcze kuć z publicznością jeśli to w wchodzi w grę.

W każdym bądź razie codziennie owe grupy by się zmieniały i każdy miał by swój udział w kuciu pracy głównej dla muzeum.
Oczywiście jest to moja luźna myśl która z grubsza opisuję ten pomysł .
Zostawiam do rozpatrzenia siłą wyższym :D
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 12 sie 2017, 20:43

Nie zmienia się ekipy w połowie pracy, w ten sposób marnie to widzę. Można robić pracę etapami (zespoły na jakiś etap pracy). Natomiast kierownicy zespołów i koordynator są niezmienni. Poza tym jak ktoś coś zawali, to nie będzie winnego
Lepsze jest wrogiem dobrego

graffic

Post autor: graffic » 12 sie 2017, 21:30

Grzegorz - ostatnia (tegoroczna) edycja w Legnicy była ultrakonserwatywna w tym zakresie (za zmianą stoi między innymi p. Mazur) - żadnych elektronarzędzi na widoku i w użyciu - jak chciałeś zaostrzyć przecinak - to na toczku piaskowcowym .... (wiem, bo doświadczyłem owego konserwatyzmu - jak chciałem wyrównać przebijak na kątowej...) - ta zmiana weszła w tym roku

na marginesie - wiem, że nie należę do stowarzyszenia, ale drobne sugestię mogę poddać pod dyskusję:
- to co wcześniej napisano, jest mocne, i pewnie wynika z rozgoryczenia organizacyjnego (znam ten ból)
- ogólnie jest kilka kierunków: - pierwszy to zamordyzm (skuteczny, przynosi szybko efekty, ale mało efektywny na dłuższą metę), następnie - wersja ekskluzywna (nobilitacja dla uczestników, bardzo trudna do osiągnięcia na początku), towarzysko-rekreacyjna (dużo się pije, nic się nie dzieje), etnograficzno-szkoleniowa (bardzo dobry kierunek, ale wymaga zaangażowania i dobrych liderów), populistyczna (impreza pod publiczkę - efekciarska, potencjalnie nastawiona na kasę), itd.
- napisałem powyższe dlatego, że, żeby przyjąć regulamin i go skonstruować - trzeba wiedzieć dokąd się dąży (droga do celu) - wiem, że to oczywistość - ale czytając różne stanowiska i komentarze w tym wątku i innych), tak naprawdę nie przebija z nich - co chcecie osiągnąć
- w kontekście zaplecza (muzeum, storna FK) - najbardziej oczywistym wydaje się ścieżka - etnograficzno-szkoleniowa

czego powinien dotyczyć regulamin przy "ścieżce etnograficzno-szkoleniowej" ?
- cel - pogłębienie wiedzy historycznej, poprzez nauczanie, prezentację i propagację - celem pośrednim jest skupienie w jednym miejscu jak największej liczby osób zainteresowanych kowalstwem, wiedzą i umiejętnościami, a przy okazji podniesienie prestiżu miejsca (muzeum)
- cel realizowany jest poprzez np. warsztaty połączone z wykładami, prezentacjami i pokazami
- kogo nauczać ? - siebie nawzajem (podnoszenie umiejętności) i angażować publiczność (w małych grupach, w krótkich przedziałach czasowych - 15, 30 i 60 min. - zależne od wieku i potencjału publiki)
- szkolenia siebie nawzajem - poprzez prezentacje konkretnych technik i umiejętności - max do 1 h - prawdę powiedziawszy, wiele osób nawet bardziej zaawansowanych nie miało styczności ze wszystkimi technikami
- pokazy - pokazy siłą rzeczy musza być efektowne i powtarzane co jakiś przedział czasowy - np. co 1 godzinę - pokazy powinny trwać ok 10-15 minut - to wymaga dyscypliny i 1, 2 lub 3 osób które potrafią coś takiego poprowadzić (osób z doświadczeniem)
- prace na rzecz muzeum - zespoły 2-3 osobowe (większe nie mają sensu - lepiej podzielić duże zadanie na etapy i każdy zespól dostaje zadanie niż pracować wspólnie z 5-7 osób - taka praca w dużych grupach nie udaje w kowalstwie)
- stosunek do uczestników - uczestnik musi wiedzieć że uczestnictwo w takiej imprezie coś mu daje (wówczas ma inne nastawienie) - albo naucza (osobista satysfakcja) albo jest nauczany (podnosi kwalifikacje)
- kary - trudny temat - jeśli regulamin będzie przewidywał zakazy na długi okres czasu - to taka inicjatywa szybko się skończy z braku chętnych, albo z powodu tego że będą przychodzili nowie, niezwiązani sentymentalnie z imprezą, lub nowi bez doświadczenia, zatem jakie kary ? - finansowe ? nie..., wykluczenia ? średnio.... -na początek zrezygnowałbym w ogóle z kar jako takich (de facto Swołowo jest mała imprezą i to czy będzie czy nie na mapach Polski - to specjalnie, poza stratą dla regionu, niczego nie zmieni) - karaniem w takiej sytuacji nic się nie osiągnie, natomiast nagrodami i prestiżem już tak - np. dyplomy podpisane przez włodarzy (zawsze to lepiej wygląda w portfolio, stronie internetowej albo na ścianie w zakładzie kowalskim), promowanie tych osób (uczestników), tworzenie sytuacji w których zapraszani są kowale uznani o dużym doświadczeniu potrafiący czegoś nauczyć (miejsce faktycznej nauki), profity finansowe (np. za przyjazd) - piszę o takiej konstrukcji zachęcania, bo wg mnie jest one zdecydowanie bardziej efektywna od np. płacenia przez uczestników 100-200 pln za imprezę (trzeba pamiętać że na taką imprezę jeszcze trzeba dojechać, coś zjeść, wypić), gdzie prawie niczego się uczestnik nie nauczy (bo nie ma okazji i celu) - opłaty i kary o których piszecie - można ustanawiać w chwili gdy impreza jest prestiżowa, a organizator w celu jeszcze zwiększenia prestiżu (taki crème de la crème) wyznacza limity standardy i kary - ale to etap zdecydowanie późniejszy
- kompletnym absurdem wg mnie wydaje się być pociąganie do odpowiedzialności uczestników - ciężko winić za pewne sytuacje osoby które pierwszy raz są na spotkaniu, lub maja minimalne doświadczenie - generalnie za bałagan i "rozłażenie się" imprezy odpowiedzialny jest organizator i jego wykonawcy - i to oni w pierwszej kolejności powinni się bić w pierś (że wyszło, jak wyszło) - szukanie winnych i palenie na stosie: za to że ktoś nie przyjechał lub nie poinformował - jest bzdurą --- trzeba sobie (jako organizator) zadać pytanie - czy mam plan B ?? - a co jak ktoś nie przyjedzie ??, kogo mam w zastępstwie ? - co mogę pokazać w zamian ??? - czy mogę skrócić program pokazów ?? itd.
- mając liderów - łatwiej dyscyplinować i panować nad całością niż - szefować luźnej grupie ludzi nie czującej bezpośredniego przełożenia
- nie biadolić i nie karać - bo na to jest za wcześnie - najpierw trzeba zbudować markę samą w sobie, a później zaczyna się żądać

sugestie:
- wyznaczyć spośród siebie - liderów - lider odpowiada za grupę np. 2-5 osobową w zależności od osobistych umiejętności
- dać liderom zadania - zakres może być ustalony wspólnie - rozwiązania szczegółowe powinien ustalać każdy lider indywidualnie
- każdy lider jest odpowiedzialny za swoją działkę - tzn. wymyśla zadania, prace, czynności, atrakcje na pokazy - całość jest wspólnie (szefostwo i liderzy ustalana / akceptowana - ale bez zbędnego deliberowania)
- określić czas trwania zadania za które odpowiedzialny jest lider - np. 1 dzień imprezy (z możliwością zmiany zadania lub przedłużenia zadania na następny dzień)
- zadania - realne do ogarnięcia w czasie jednego dnia, całej imprezy lub cyklu (np. 1-2godziny) - chyba że jest ambitne zadanie rozłożone np. na 2-3 zjazdy / imprezy
- ustawienie uczestników przed publicznością w celu prezentacji (pokazy, wykonywanie zadań) w taki sposób aby tworzyć jak najszerszy front (bez chowania się po "krzakach") - określanie miejsca i jego możliwości
- szkolenia i nauki zostawić na godzinny martwe (np. po śniadaniach, po południa, w czasie deszczy, pod dachem) - czas trwania max 3-4 godziny
- ustalenie obowiązków dla uczestników (od kwestii BHP, braku spożywania alkoholu w trakcie, zaangażowanie)
- ustalenie obowiązków dla liderów - kogo mają pod sobą, czym i kim się opiekują, jakie mają terytorium - musza być przygotowani technicznie i merytorycznie - również w zakresie planu B
- ustalenia obowiązków dla organizatorów i szefa imprezy - żeby wszyscy wiedzieli co, kto i od kogo może wymagać i oczekiwać
- rozliczanie zadań - - po każdym dniu (jeśli chce się coś zrobić - np. przedmioty do muzeum to musi być trzymany pewien reżim czasowy)
- określić formułę czasu trwania imprezy oraz czasu na relaks, odpoczynek i wspólne przyjemności
- zastanowić się nad super atrakcją (np. nocne kucie ??? dużo iskier ? - sam nie wiem, ogólnie jakiś bajer który będzie mega rozpoznawalny i związany z imprezą)

sugestie do regulaminu:
- określić nagrody i profity
- określić zasady wyboru liderów, ich kompetencje, zakres działania i odpowiedzialność (ale bez tworzenia zasada wyboru kandydata i metody głosowania... :))
- określić terminy do których należy dostarczyć propozycje np. zadania, zapotrzebowania, deklaracje uczestnictwa, itd. - przyjąć założenia alternatywne (Plan B - np. gdyby jakiś lider nie przyjechał)
- określić obowiązki każdego uczestnika, lidera szefa - co kto może i w jakim zakresie (taka struktura ułatwia późniejsze egzekwowanie wyników ale również jasno pokazuje pewne zależności)
- określić poza celami głównymi działań - cele jednostkowe na daną imprezę
- określić kompetencje muzeum - i jego udział - jak podstawowej jednostki organizacyjnej - np. co zapewnia, co dostarcza, czego nie robi itp.
- stworzyć logotyp, kolory imprezy, elementy charakterystyczne, pamiątki, gadżety itp. - coś co pozwoli wykorzystać to jak materiał reklamowy i propagandowy
- regulamin musi mieć strukturę, być prosty i relatywnie krótki - ale pojemny - w kwestiach nieuregulowanych powinno się wskazać kto jest instancją najwyższą i rozstrzygającą

sorry za chaos słowny i myślowy -ale mam nadzieje że w czymś to pomoże :)

lachim
Kontakt:

Post autor: lachim » 12 sie 2017, 21:56

Ja osobiście jestem pod wrażeniem... Brawo...

Awatar użytkownika
bey
Administrator
Kontakt:

Post autor: bey » 12 sie 2017, 22:15

Mniam :P
Lepsze jest wrogiem dobrego

graffic

Post autor: graffic » 12 sie 2017, 23:21

Panowie - nie o poklask chodzi, a o efekt - przeczytac, pomyslec, dolozyc swoje, napisac draft regulaminu, wrzucic, skomentowac wspolnie, przeredagowac, wdrozyc i stosowac - prosty algorytm. Nie znam Swolowa, tamtejszych realiow i klimatu - podalem tylko spostrzezenia do wykorzystania. I to co jest wazne - nie czekac az prezes napisze, sprobowac napisac samemu nawet szkielet regulaminu, dziela sie nie tworzy ot tak, to jest proces, a szkielet jest dobra podstawa do dalszej pracy, sugestii i komentarzy - i na pewno bedzie zmieniony bo to wlasnie jest praca nad regulaminem

egojack1

Post autor: egojack1 » 13 sie 2017, 00:06

Koledzy przypominam, że od ponad roku nie ma komu przyjąć i wdrożyć regulaminu Forum, który onegdaj scaliłem i przeredagowałem, odbyła się też na jego temat krótka dyskusja.

viewtopic.php?f=32&t=4491

Skoro przy tym podstawowym regulaminie występuje taki bezwład, to i na możliwość wdrożenia regulaminu Swołowa patrzę niestety bez optymizmu.

ODPOWIEDZ

Wróć do „STOWARZYSZENIE FORUM KOWALSKIE - association”