Duże okno w warsztacie mam od północy, jedno mniejsze od wschodu. W cieplejsze dni otwieram sobie dodatkowo drzwi które tez są od wschodu i to w zupełności wystarczy do oświetlenia mojego niedużego warsztaciku. Jednak teraz nadchodzi zima, będę sobie palił w kozie co by ciepło było a żeby ciepło nie uciekało muszę zamknąć drzwi. Robi się ciut ciemniej. Nie ma tragedii gdy świeci słońce lub jest częściowe zachmurzenie ale przy mocnym zachmurzeniu lub w deszczowe dni robi się ponuro. Do tego niedługo w grudniu około 14-15 będzie już się ściemniać i pasuje mieć światło w warsztacie.
Stąd pytanie. Strumień świetlny jest ~1700 lumenów więc to mi powinno wystarczyć, o barwy pytam co jest najmniej męczące oczy jednak te kilka godzin (bo raczej cały dzień nie będę świecił) przy tym świetle spędzę.
oświtlenie
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: oświtlenie
What man is a man who does not make the world better?
-
graffic
Jak pracujesz w środkowej części dnia (powiedzmy w godzinach 10-17 - to zimniejsze światło np. 5500K a nawet wyżej (jak masz słabszy wzrok) - jak popołudniami / rano - to do 5000K
okno od północy / wschodu - bardzo dobra rzecz - światło rozproszone, bez kontrastów w słoneczne dni
dwa słowa jeszcze w sprawie doboru światła - można to zaprojektować i zrobić badania oświetlenia lub przeprowadzić eksperyment - czasami sklepy (częściej przedstawiciele handlowi / techniczni) - udostępniają na próbę wybrane modele tzn. dzwonisz do przedstawiciela, przedstawiasz się jako wykonawca oświetlenia / architekt lub architekt wnętrz
i prosisz o pomoc w doborze oświetlenia do pomieszczenia, wskazujesz co tam będzie robione i co Ciebie interesuje - generalnie nie ma większego problemu żeby doradzili Ci w zakresie liczby punktów świetlnych, mocy, barwy itp. (ja tak robię)
okno od północy / wschodu - bardzo dobra rzecz - światło rozproszone, bez kontrastów w słoneczne dni
dwa słowa jeszcze w sprawie doboru światła - można to zaprojektować i zrobić badania oświetlenia lub przeprowadzić eksperyment - czasami sklepy (częściej przedstawiciele handlowi / techniczni) - udostępniają na próbę wybrane modele tzn. dzwonisz do przedstawiciela, przedstawiasz się jako wykonawca oświetlenia / architekt lub architekt wnętrz
Szczwany lis z Ciebie 
Ze świeceniem celuje w pory popołudniowe jak już będzie ciemno na zewnątrz. W kuźni zaczynam robotę miedzy 7-8 z reguły. Siedzę różnie ale w zimie około 15 już będzie ciemno. Myślałem o neutralnej barwie ale nie wiem. Wzrok mam wyśmienity.
Ze świeceniem celuje w pory popołudniowe jak już będzie ciemno na zewnątrz. W kuźni zaczynam robotę miedzy 7-8 z reguły. Siedzę różnie ale w zimie około 15 już będzie ciemno. Myślałem o neutralnej barwie ale nie wiem. Wzrok mam wyśmienity.
W końcu kupiłem świetlówki LED z oprawa hermetyczną 2x 18W. Świetlówki neutralne 4500K, 1760 lumenów. Teraz mam w cholerę światła. Gdy rozbuduję warsztat o 6m^2 w bok to nad stół roboczy dokupię sobie jeszcze jedną taką oprawę, na razie jedna wystarczy
Barwa też wydaje się odpowiednia, wygląda jakby był dzień w warsztacie gdy włączę świetlówki. Dzięki za rady.