Duży Wiking
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Testy oczywiście robiłem. Tnie ładnie ale jako maczeta do rąbania gałęzi to średnio się nadaje, głównie ze względu na kąt ostrza. O jakie dokładnie odkształcenia chodzi
Jeśli o to że na stałe wygina się po uderzeniu to takich nie zauważyłem ;-) Jest sprężysty i dość sztywny, trzeba siły żeby dogiąć go do 70 stopni.
Myśl i Pamięć
http://www.platnerz.com/platnerz-com/sc ... q/faq.html
Z lewej klikamy na ,,Stale współczesne'' i wszystko wiemy 8-)
Z lewej klikamy na ,,Stale współczesne'' i wszystko wiemy 8-)
Myśl i Pamięć
- marcinello
- Kontakt:
Jeśli zbrocze jest wycięte szlifierką, frezarką to wytrzymałości rzeczywiście jest mniejsza. A z wagą to zależy od punktu widzenia :-P Jeśli mamy odkutą głownie ważącą 1kg a po wyszlifowaniu zbrocza waży ona 0,9kg to chodzi o zmniejszenie wagi. Jeśli natomiast mamy głownie w trakcie kucia ważacą 1kg o wymiarach 3cm szerokości i grubości 6mm, a po odkuciu zbrocza robi się 4,5 cm szerokości a grubość pozostaje ta sama to chodzi raczej o wytrzymałość ;-)
Niezawodnie głownia ze zbroczem jest lżejsza (i potrzeba na nią mniej materiału) od głowni o tych samych wymiarach bez zbrocza.
Myśle też że głownia ze zbroczem jest bardziej sprężysta niż np:płaskownik o tej samej grubości
Ps: Mogę wiedzieć gdzie czytałeś? :-)
Niezawodnie głownia ze zbroczem jest lżejsza (i potrzeba na nią mniej materiału) od głowni o tych samych wymiarach bez zbrocza.
Myśle też że głownia ze zbroczem jest bardziej sprężysta niż np:płaskownik o tej samej grubości
Ps: Mogę wiedzieć gdzie czytałeś? :-)
Myśl i Pamięć