Pniak pod kowadło z kantówek 75x75
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
-
Krzysztof Assman
-
Krzysztof Assman
-
Krzysztof Assman
-
Krzysztof Assman
-
Krzysztof Assman
Mocowanie kowadła
Dziś zacząłem kotwić kowadło do pniaka . Do mocowania widocznego na fotach zastosowałem kształtownik 30x50 . Brakło mi płaskownika , więc dopiero jutro zakończenie prac.
Ale dzisiaj foty

Ale dzisiaj foty

Te mocowanie kowadła trochę licho wygląda. Wiem, że kowadło samo nie poleci i to wystarczy, ale ...
Po zdjęciach z poprzedniego postu, myślałem że ten profil trzymający kowadło zamocujesz do szpilek idących wzdłuż niego, zaślepiając przy okazji płaskownikiem tenże profil.
Między opaskę ściskającą pieniek z uchwyt kowadła podkładkę jakąś dałeś? Tak to mi wygląda na zdjęciu. Jeżeli tak, to przynajmniej ją wyjmij.
Po zdjęciach z poprzedniego postu, myślałem że ten profil trzymający kowadło zamocujesz do szpilek idących wzdłuż niego, zaślepiając przy okazji płaskownikiem tenże profil.
Między opaskę ściskającą pieniek z uchwyt kowadła podkładkę jakąś dałeś? Tak to mi wygląda na zdjęciu. Jeżeli tak, to przynajmniej ją wyjmij.
-
Krzysztof Assman
Rozważałem mocowanie do szpilek bocznych , ale jakoś mi to nie leżało . Między opaską a mocowaniem nie ma podkładki , a szczelina jest , ponieważ nakrętki nie są jeszcze dokręcone . Muszę jeszcze z drugieej strony dorobić mocowanie i dopiero skręcić . Teraz skręcają , tylko przesunąłbym kowadło do tyłu , bo nie ma oparcia . Na płaskownik przyspawane będą jeszcze zastrzały . Poza tym nie wiem czy zauważyłeś , kształtownik ma wycięcia , w które wchodzi podstawa kowadła . Jest to dokładnie spasowane i wygląda , jakby by profil był tylko dosunięty do podstawy / Dziś będą ostateczne foty z wykonania . pozdr.
-
Krzysztof Assman
Zastrzały pominąłem . Po skręceniu przedniego i tylnego mocowania konstrukcja wydaje się stabilna . Myślę , ze powinno wystarczyć a jeżeli nie , to w każdej chwili można dospawać . Nie zrobiłem również wieszaka na młotki , ponieważ nie wiem z której strony . Poczekam do czasu jak zacznę pracować na kowadle , a czas sam wskaże miejsce . Temat z kowadłem zakończony . Na tapecie nadmuch do paleniska . Dorwałem wiatrak z okapu kuchennego , ciekawe czy da sobie radę .