Galeria

Zdjęcia naszych prac

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 03 lip 2011, 12:24

Oj Jolo, masz rację, początkowy projekt był ambitny, podobał mi się, i nie było tam miejsca dla jakichś powszednich projektów z ciastoramy, ani gotowych elementów, ale rodzice stwierdzili, że nie zdąże jej zrobić, będzie niedobra i wogóle, próbowałem negocjacji, ale się uparli i cóż było robić.

A po wykonaniu tej okazało się, że leżała 1,5 tygodnia, zanim ją wogóle zamontowaliśmy.....

Jak już nabiore wprawy, to ją napewno wymienie.

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 24 lip 2011, 20:03

ostatni płotek: faza projektowa i efekt końcowy, mocno kowalski, pręty 20x20, płaskowniki 20x10, wszystko przekuwane, otworowane, czopowane, spęczane. Część z Was miała okazję już podejrzeć pracę na Ustce. Teraz dla wszystkich efekt końcowy. Miłego oglądania. 8) Aha jakbyście mieli spostrzeżenia natury koncepcyjnej, technicznej, realizacyjnej to śmiało, czy to do mnie czy do Salaputro, można pytać. Zdjęcia tylko robocze - komórkowe, w przyszłości będą w lepszym świetle z dobrego aparatu.
ps. dara, uprzedzam twoją wątpliwość, niczego tutaj nie brakuje. :mrgreen:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 24 lip 2011, 23:55

harlem pisze: ps. dara, uprzedzam twoją wątpliwość, niczego tutaj nie brakuje. :mrgreen:
:mrgreen: :mrgreen: lubię to!

Jakie zabezpieczenie antykorozyjne? Kilka słów o malowaniu poproszę :)
Młodości nie kupisz, ani nie sprzedasz

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 25 lip 2011, 00:16

standardzik, ocynk ogniowy + natrysk grafit antyczny

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 25 lip 2011, 17:53

fajne rzecz. oglądaliśmy ten płotek. niepozorny ale naprawdę fajny :D

Awatar użytkownika
joel4
Kontakt:

Post autor: joel4 » 25 lip 2011, 19:44

co robicie aby dana rzecz po ocynkowaniu ogniowym wyglądała tak "czysto".
U mnie każda balustrada jest cała oglutowana, w miejscu obrobionych spawów jest masakra, do tego często wygląda jakby miejscami było posypane piaskiem, taka struktura się robi .

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 25 lip 2011, 20:28

Normalna sprawa zawsze po cynkowaniu trzeba czyścić przed malowaniem z ostrych sopelków i zadziorów. A tam gdzie są spawy zawsze będziesz miał je widoczne pod ocynkiem bez względu jak je przygotujesz...

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 25 lip 2011, 22:44

pierwsza rzecz to dobra cynkownia, która nie glutuje przesadnie, i nie syfi piaskiem, żużlem itp. Sopelki zawsze są po kąpieli ogniowej, jedynie jak jest wirówka to sopli nie ma i ocynk idealny. Ale to tylko przy drobnych elementach wrzucamy do wirówki. Stąd po ocynku usuwamy wszystkie sopelki, nadlewki. Druga rzecz, jeśli uznamy, że łączenia spawane po ocynku sa w niektórych miejscach nieestetyczne (różnica w grubości samego spawu względem połączonego materiału) to delikatnie zabielamy, czyli na niskich obrotach listkownicą łamiemy przejście miedzy spawem a materiałem nie naruszając powłoki cynkowej. Przypominam, ze cynk jest płynny w temperaturze 450'C.

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 26 lip 2011, 00:33

o to to! Dokładnie...

Awatar użytkownika
Helga ten-door

Post autor: Helga ten-door » 26 lip 2011, 16:51

Harlem i Salaputro---BRAWO!!!!
Salaputro i Harlem---BRAWO!!!!
Niebanalny i ciepły,ciekawy wzorek pasujący do budowli.
Wykonanie i technika bez zarzutu.
Jedna rzecz troszkę psuje cała kompozycję,być może po docelowej obróbce betonowych słupów, pionowy płaskol przy zawiasach nie będzie widoczny.

Jeśli tak, to poezja !!!!!!!
Gratki !!!!

Edyta.
Dopisałem drugą linijkę,ma być po równo!!!

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 27 lip 2011, 16:55

uznanie von Schmied aus Breslau bezcenne.
Helga, przygotuj czerwony dywan i hostessy na wrzesień, razem z Salaputro wpadniemy na kawkę.
dodatkowe 2-3 dni pozwoliłoby na dopracowanie ostatnich detali. A płachol zawiasowy miał być pierwotnie zgrubiony na przytyk drugim węższym płacholem, takie zestopniowanie. W pogoni za czasem i "deadlinem" terminu cynkowni zapomnieliśmy to przygotować. A na słupki przyjdą jeszcze dodatkowe czapy, bo w tej chwili są golasy. 8)

Awatar użytkownika
joel4
Kontakt:

Post autor: joel4 » 27 lip 2011, 21:42

No u mnie niestety ocynkownia schodzi na psy " nie obrażając psów"
Oczywiście wszystko staram się jak najdokładniej wyczyścić po ocynku, tyle że czasami to ręce opadają jak widzę jak ta powłoka jest nałożona :evil:
Takie szybkie jeszcze pytanko czym wytrawiacie, odtłuszczacie ocynkowane wyroby przed nałożeniem farby :?:

Awatar użytkownika
Salaputro
Administrator
Kontakt:

Post autor: Salaputro » 27 lip 2011, 22:09

Niczym.
Po oczyszczeniu z sopelków i popiołów ( jeśli są) farba grafitowa z Polswatu i jest jak na foto powyżej...

Marcin
Kontakt:

Post autor: Marcin » 28 lip 2011, 00:01

Kiedyś na forum ktoś pisał że myje elementy 'karszerem' z płynem do mycia naczyń żeby odtłuścić. Sam nigdy nie praktykowałem ale tak mówiono... Po czyszczeniu od razu maluję farbą z Dębicy :P ale coś mi się wydaję że przerzucę się na grafit antyczny bo mi się spodobał bardzo :P :P

kowal z gór

Post autor: kowal z gór » 30 lip 2011, 07:45

co do kerhera koledzy polecam mycie ale chemia do mycia tirow i silnikow ale musi to byc spalinowka zeby nagzalo wode do min 60 stopni wyschnie i jest cycus malina smialo na to malowac :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „GALERIA - gallery”