Spotkania kameralne - nowa świecka tradycja

Spotkania, warsztaty, imprezy

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
Trollsky
Kontakt:

Post autor: Trollsky » 22 lis 2009, 21:07

zgrzało sie ?

oj jak ja bym z kims pokól ;)

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 23 lis 2009, 10:54

Pakowaliście łańcuch do jakiegos stalowego pojemnika, czy tak po prostu, jak tak to pospawany, czy skręcony drutem przed zgrzewaniem?

Awatar użytkownika
Agnieszka Pasek

Post autor: Agnieszka Pasek » 23 lis 2009, 11:12

Zgrzało się :-D
Łańcuch był pospawany.

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 23 lis 2009, 14:09

Też mam 2 łańcuchy od piły, to musze je zgrzac. Ta stal po zahartowaniu jest twarda? Czy lepiej dogrzac ostrze?

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 23 lis 2009, 17:21

:) super się pracuje z Państwem Wisienkami. Mają świetne podejście do życia i do pracy. Do tego mają ogromną odwagę. Podziwiam! Aga ma czysto kowalski, ognisty charakter :mrgreen: tylko się zastanawiałem z której strony dostanę po glacy za moje uwagi odnośnie techniki kucia.
Dostałem darmowe lekcje wychowywania dzieci:) oraz repusowania(jak tylko będę w oklicy sklepu z blachą to zakupie troche miedzi, sprężyny na modelatorki już mam:) ). Mąż Wisienki, Filip to spoko kolo. Lubi spawać i chyba złapał kowalskiego bakcyla. Obiecał, że się zaloguje na forum i opowie nam troche o fajnej miejscowce na warsztaty.

na koniec musze powiedzieć, ze zeby nauczyc sie kowalstwa to nie wystarczy czytac forum(to jest dobre na poczatek). Trzeba sie spotykac, trzeba jezdzic na warsztaty i podpatrywac kolegow. Jak napisal kiedys Pawel, samych technik kowalskich mozna sie nauczyc w kilka dni, ale to jest maly pikus i dopiero poczatek drogi:)

ps. damaścik wyszedł super:) lancuch byl tyko cheftnięty , zeby sie nie rozlecial. składaliśmy go z 5razy. bardzo jestem ciekaw co z niego powstanie w przyszlosci:)
zachecam do zgrzewania, ale to nie jest zabawa dla jednej osoby bo sie mozna zajechac.

GRUBY
Kontakt:

Post autor: GRUBY » 26 lis 2009, 19:22

A co do tego łańcucha jaki kolorek do zgrzewania jaki młot kg.?? ile klepnięć jakie mocne ??
ja dopiero zaczynam zabawę z zgrzewaniem to mi bardzo pomoże bo mam takich łańcuchów kilka..... i bardo by pomogło jak byś przesłał fotki z zgrzewania jak go pierwsze kuć na sztorc czy na płasko jak jest spawnięty ?? myślę ze to wielu osoba się sprzyda :D

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 27 lis 2009, 08:18

Na początku weź jakiś kątownik, albo płaskownik. Nie zaczynaj od czegoś, co łatwo przepalić, albo trzeba się bardziej namęczyć. Tylko materiał zmarnujesz. Kątownik złóż na pół po zgięciu i znowu na pół, będziesz miał jakby 4 płytki, a jak płaskownik, to złóż na 2, albo 3. Rozgrzej, daj topnika, do ognia, wyciągasz znowu boraxu, rozgrzewasz tak, żeby nie leciały iskry, tzn. mogą ale bez przesady jak popatrzysz w ogniu, borax powinien wrzec jak popatrzysz przez ogień. Przy nagrzewaniu przekręcasz, żeby sie równomiernie nagrzało, wyciągasz i na początku lekkie uderzenia, żeby topnik ze środka wyprysnął, a potem nawalasz z całej siły, równomiernie po całej powierzchni, żeby sie wszędzie zgrzało, potem przezcinasz na pół i od nowa. Zgrzej sobie tak kilka razy, zdobędziesz wyczucie, potem możesz zgrzewać co chcesz.

Awatar użytkownika
wszebąd
Kontakt:

Post autor: wszebąd » 28 lis 2009, 23:01

:cry:
Dzisia zasuwałem przy domu i przed wieczorem wlazłem do szpo-kuźni............kowadło rdzewieje......ale Wam zazdroszcze........ Może uda się z Trollem do Jola wpaść......on ostatnio zajęty....

HOWGh

Ps. A na Allegro kupiłem kowadeł ko marzenie 23 kg. a mozna na nim symfonię wygrać. Choć nie kuję to jak idę załadowac do pieca i przechodze przez garaż to często biore młotek i tak se grom....Janko Muzykant kur....a

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 29 lis 2009, 02:25

pokaż jakieś zdjęcie tego maleństwa:)
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

Awatar użytkownika
wszebąd
Kontakt:

Post autor: wszebąd » 01 gru 2009, 19:49

jak mnie nauczysz wstawiac zdjęcia..ciężko Ci będzie Łotrze :mrgreen:

HOWGH

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 01 gru 2009, 20:22

pod moim postem po lewej stronie jest granatowy przycisk "odpowiedź". klikasz go .

otwiera ci się okno do wpisywania posta. schodzisz na sam dół i masz granatowy pasek "załącz plik".

niżej jest okienko, a po jego prawej jest przycisk "przeglądaj" musisz go kliknąć.

otwiera ci się lista katalogów na twoim kompie. musisz teraz odszukać zdjęcie, które chcesz wysłać. jak już odszukasz to zaznaczasz i klikasz "ok", albo "dodaj" już nie pamiętam dokładnie.

jak dodasz to klikasz przycisk "wyślij"

najlepiej otwórz sobie forum 2 razy równocześnie. będziesz mógł czytać moje wypociny i założyć założyć nowy temat ze swoimi zdjęciami.

pozdro

Awatar użytkownika
Maciej Bieniasz
Kontakt:

Post autor: Maciej Bieniasz » 05 gru 2009, 19:56

Nawiedził mnie Wojtek :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

pozdrawiam,
M.

Awatar użytkownika
Trollsky
Kontakt:

Post autor: Trollsky » 05 gru 2009, 19:58

co tam zdziałaliscie ?:)

Awatar użytkownika
Maciej Bieniasz
Kontakt:

Post autor: Maciej Bieniasz » 05 gru 2009, 20:13

Wojtuś wyklepał sobie fajny nożyk z NW1, wyszlifował, zahartował i wogóle. Ja tylko odkówwkę bo czas nam się skończył. :)

Awatar użytkownika
Nikiel
Administrator

Post autor: Nikiel » 05 gru 2009, 21:18

Wojtek, jak ty trzymasz ten młotek? jaki dajesz przykład? :-P
Behemot , jak działa prasa?
ludzie dzielą się na dwie grupy:) pierwsza grupa to ludzie, którzy dzielą ludzi na dwie grupy, a druga to ludzie którzy tego nie robią :P

ODPOWIEDZ

Wróć do „WARSZTATY KOWALSKIE, IMPREZY - hammer ins, events”