oj jak ja bym z kims pokól
Spotkania kameralne - nowa świecka tradycja
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
- Agnieszka Pasek
Dostałem darmowe lekcje wychowywania dzieci:) oraz repusowania(jak tylko będę w oklicy sklepu z blachą to zakupie troche miedzi, sprężyny na modelatorki już mam:) ). Mąż Wisienki, Filip to spoko kolo. Lubi spawać i chyba złapał kowalskiego bakcyla. Obiecał, że się zaloguje na forum i opowie nam troche o fajnej miejscowce na warsztaty.
na koniec musze powiedzieć, ze zeby nauczyc sie kowalstwa to nie wystarczy czytac forum(to jest dobre na poczatek). Trzeba sie spotykac, trzeba jezdzic na warsztaty i podpatrywac kolegow. Jak napisal kiedys Pawel, samych technik kowalskich mozna sie nauczyc w kilka dni, ale to jest maly pikus i dopiero poczatek drogi:)
ps. damaścik wyszedł super:) lancuch byl tyko cheftnięty , zeby sie nie rozlecial. składaliśmy go z 5razy. bardzo jestem ciekaw co z niego powstanie w przyszlosci:)
zachecam do zgrzewania, ale to nie jest zabawa dla jednej osoby bo sie mozna zajechac.
A co do tego łańcucha jaki kolorek do zgrzewania jaki młot kg.?? ile klepnięć jakie mocne ??
ja dopiero zaczynam zabawę z zgrzewaniem to mi bardzo pomoże bo mam takich łańcuchów kilka..... i bardo by pomogło jak byś przesłał fotki z zgrzewania jak go pierwsze kuć na sztorc czy na płasko jak jest spawnięty ?? myślę ze to wielu osoba się sprzyda
ja dopiero zaczynam zabawę z zgrzewaniem to mi bardzo pomoże bo mam takich łańcuchów kilka..... i bardo by pomogło jak byś przesłał fotki z zgrzewania jak go pierwsze kuć na sztorc czy na płasko jak jest spawnięty ?? myślę ze to wielu osoba się sprzyda
Na początku weź jakiś kątownik, albo płaskownik. Nie zaczynaj od czegoś, co łatwo przepalić, albo trzeba się bardziej namęczyć. Tylko materiał zmarnujesz. Kątownik złóż na pół po zgięciu i znowu na pół, będziesz miał jakby 4 płytki, a jak płaskownik, to złóż na 2, albo 3. Rozgrzej, daj topnika, do ognia, wyciągasz znowu boraxu, rozgrzewasz tak, żeby nie leciały iskry, tzn. mogą ale bez przesady jak popatrzysz w ogniu, borax powinien wrzec jak popatrzysz przez ogień. Przy nagrzewaniu przekręcasz, żeby sie równomiernie nagrzało, wyciągasz i na początku lekkie uderzenia, żeby topnik ze środka wyprysnął, a potem nawalasz z całej siły, równomiernie po całej powierzchni, żeby sie wszędzie zgrzało, potem przezcinasz na pół i od nowa. Zgrzej sobie tak kilka razy, zdobędziesz wyczucie, potem możesz zgrzewać co chcesz.
Dzisia zasuwałem przy domu i przed wieczorem wlazłem do szpo-kuźni............kowadło rdzewieje......ale Wam zazdroszcze........ Może uda się z Trollem do Jola wpaść......on ostatnio zajęty....
HOWGh
Ps. A na Allegro kupiłem kowadeł ko marzenie 23 kg. a mozna na nim symfonię wygrać. Choć nie kuję to jak idę załadowac do pieca i przechodze przez garaż to często biore młotek i tak se grom....Janko Muzykant kur....a
pod moim postem po lewej stronie jest granatowy przycisk "odpowiedź". klikasz go .
otwiera ci się okno do wpisywania posta. schodzisz na sam dół i masz granatowy pasek "załącz plik".
niżej jest okienko, a po jego prawej jest przycisk "przeglądaj" musisz go kliknąć.
otwiera ci się lista katalogów na twoim kompie. musisz teraz odszukać zdjęcie, które chcesz wysłać. jak już odszukasz to zaznaczasz i klikasz "ok", albo "dodaj" już nie pamiętam dokładnie.
jak dodasz to klikasz przycisk "wyślij"
najlepiej otwórz sobie forum 2 razy równocześnie. będziesz mógł czytać moje wypociny i założyć założyć nowy temat ze swoimi zdjęciami.
pozdro
otwiera ci się okno do wpisywania posta. schodzisz na sam dół i masz granatowy pasek "załącz plik".
niżej jest okienko, a po jego prawej jest przycisk "przeglądaj" musisz go kliknąć.
otwiera ci się lista katalogów na twoim kompie. musisz teraz odszukać zdjęcie, które chcesz wysłać. jak już odszukasz to zaznaczasz i klikasz "ok", albo "dodaj" już nie pamiętam dokładnie.
jak dodasz to klikasz przycisk "wyślij"
najlepiej otwórz sobie forum 2 razy równocześnie. będziesz mógł czytać moje wypociny i założyć założyć nowy temat ze swoimi zdjęciami.
pozdro
- Maciej Bieniasz
- Kontakt:
- Maciej Bieniasz
- Kontakt: