FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź

Techniki używane obecnie, kowalstwo artystyczne

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 21 lis 2010, 12:49

stal to nie plastelina, nie wklepiesz jej tak po prostu , podejrzewam że jeśli dosyć długo będziesz klepał tą nakrętkę to Ci się ona rozciągnie na większą średnice niż na początku.
Takie nakrętki robiło się kiedyś poprzez nawinięcie drutu na gwint śruby a następnie wlutowywało się ten drut do rury o odpowiedniej średnicy i już. Oczywiście mówimy tu o lutowaniu twardym.

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 21 lis 2010, 13:40

A nie prościej by było wytoczyć u tokarza taką nakrętke?

szekspir

Post autor: szekspir » 21 lis 2010, 14:03

Tak jak Stefanik pisze kiedyś nakretk robiło sie własnie przez nawinięcie złożonego drutu na srednicy wychodziły dwa zwoje ,jeden zwojik sie "wykręcało" i wychodził skok naszego gwintu,jeden na wałku i tak samo w rurce,lutowało sie na mośiądz.Jesli z lenistwa lub nie masz tokarki to możesz na swoją srubę nawinąc drut ,odpowiadający skokowi twojej sruby,następnie wykręcic tę "ala sprężynkę i wprowadzić w otwór nakrętki,początek i koniec "sprężynki" chewtnąc na początku i koncu....posłuży może na 5 zacisnięc :mrgreen: więc lepiej wytoczyc :mrgreen:

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 15 gru 2010, 21:20

Witam.Jaką byście proponowali średnicę rurki na poręcz do klatki schodowej,będzie sama poręcz wzdłuż ściany. Będzie robiona ze stali czarnej.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 15 gru 2010, 21:30

2 cale czyli 50mm dobrze sie trzyma :)

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 15 gru 2010, 22:18

A 1,5 cala nie będzie za cienka.?wychodzi 38mm.Tez wybrałbym 42 mm jeżeli dostane bo to Mazowsze.Pierwszy raz robię samą poręcz. ;)

szekspir

Post autor: szekspir » 15 gru 2010, 22:44

rafal194 pisze:A 1,5 cala nie będzie za cienka.?wychodzi 38mm.Tez wybrałbym 42 mm jeżeli dostane bo to Mazowsze.Pierwszy raz robię samą poręcz. ;)
To dlaczego z rury robisz?Zrób z czegoś innego ,a skoro pierwsza praca to postaraj się ;)Jessli już rura to Reneq ma racje co do srednicy! Rure 50 mm to użyj do nóg stołu slusarskiego jak będziesz robił :mrgreen:

Awatar użytkownika
Custom

Post autor: Custom » 15 gru 2010, 23:12

rafal194 pisze:Witam.Jaką byście proponowali średnicę rurki na poręcz do klatki schodowej,będzie sama poręcz wzdłuż ściany. Będzie robiona ze stali czarnej.
Gdybyś chciał zrezygnować z rurki , to fajnie poręcz się prezentuje z plecionki.
Przykład na zdjęciu ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 15 gru 2010, 23:21

Szekspir a jakie byś proponował,na początku chciał z nierdzewki ale akurat chwilowo nie moja liga.Oprócz tej poręczy robię mu kilkanaście chałturowych balustrad.

A to wymiary balustrady ta pogrubiona linia.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us]

szekspir

Post autor: szekspir » 15 gru 2010, 23:59

Oglądałem ten rysunek,i jak nie musisz to nie łącz ich na rogu,proponował bym jedną krótszą i tamtą drugą podzielić na dwie części bo nie wiem czy tę 5 m wniesiesz..Natomiast ja bym ich nie łączył i początek i koniec każdej tak łagodnie zakręcił.Wszystko zależy od ceny,osobiście zrobił bym boki na przyklad z płaskownika 30x6 i nakrył grawerowanym 40x6 (cos takiego jak w barierce co tu pokazywałem) w przekroju powstało by TT -wtedy uchwyty do sciany(odwrucone) L ładnie wpasował pomiędzy te dwa płaskowniki no i konce wywinął(slimaki itp).Natomiast jesli na poczatku masz problem to zrób z kształtownika 40x20 (konce oczywiście scięte do cienkiego) i dopiero nakryj płaskownikiem grawerowanym 40x6 ;) Jak będziesz miał kłopoty to pisz na pw,napewno przez to przejdziesz ;)

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 16 gru 2010, 00:13

Oglądałem w necie kilka przykładów i tak jak mówisz robią ze są niepołączone ze sobą ,ale zastanawiałem się tylko nad rogiem.Bo te dwa małe zakręty to raczej pospawa się jakoś.Może klienta namówi się na coś innego.Na zewnątrz zamówił najtańsza balustradę a w środku chciał nierdzewne.

ateem

Post autor: ateem » 16 gru 2010, 07:20

na rogach nie planuj łączenia, schody nigdy nie są wylewane z myślą o pochwytach czy barierkach i na zakrętach często wychodzą dziwne uskoki poziomów.

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 17 gru 2010, 10:41

Klient z daleka brak zaliczki.Czy zaufać.Mam drobnego klienta właśnie na tą poręcz i kilkanaście metrów balustrad.do klienta ma 100km więc przesłał mi projekty.Zawsze biorę jakoś zaliczkę a tu nić.Więc zaufać?dostałem dane na e-maila.

Awatar użytkownika
harlem
Kontakt:

Post autor: harlem » 17 gru 2010, 13:24

brać zaliczkę, nawet jeśli posiadasz środki aby we własnym zakresie zrealizować pracę. To normalne w usłudze, że na poczet realizacji (przede wszystkim zakup niezbędnych materiałów) sa potrzebne środki. Jesli klient tego nie akceptuje to ewidentnie szuka jelenia i każda niezgodność daje mu sposobność aby nie zapłacić na samym końcu. Skoro to nowy klient to ma zastosowanie zasada ograniczonego zaufania, koniec, kropka

Rafal L.
Kontakt:

Post autor: Rafal L. » 17 gru 2010, 13:34

To w takim razie jak w taktowny sposób wsiąść zaliczkę na odległość.Podać konto i przelew.Macie większe doświadczenie w tej sprawie.

ODPOWIEDZ

Wróć do „KOWALSTWO WSPÓŁCZESNE - blacksmithing”