FAQ Szybkie pytanie - szybka odpowiedź
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
stal to nie plastelina, nie wklepiesz jej tak po prostu , podejrzewam że jeśli dosyć długo będziesz klepał tą nakrętkę to Ci się ona rozciągnie na większą średnice niż na początku.
Takie nakrętki robiło się kiedyś poprzez nawinięcie drutu na gwint śruby a następnie wlutowywało się ten drut do rury o odpowiedniej średnicy i już. Oczywiście mówimy tu o lutowaniu twardym.
Takie nakrętki robiło się kiedyś poprzez nawinięcie drutu na gwint śruby a następnie wlutowywało się ten drut do rury o odpowiedniej średnicy i już. Oczywiście mówimy tu o lutowaniu twardym.
-
szekspir
Tak jak Stefanik pisze kiedyś nakretk robiło sie własnie przez nawinięcie złożonego drutu na srednicy wychodziły dwa zwoje ,jeden zwojik sie "wykręcało" i wychodził skok naszego gwintu,jeden na wałku i tak samo w rurce,lutowało sie na mośiądz.Jesli z lenistwa lub nie masz tokarki to możesz na swoją srubę nawinąc drut ,odpowiadający skokowi twojej sruby,następnie wykręcic tę "ala sprężynkę i wprowadzić w otwór nakrętki,początek i koniec "sprężynki" chewtnąc na początku i koncu....posłuży może na 5 zacisnięc
więc lepiej wytoczyc 
-
szekspir
To dlaczego z rury robisz?Zrób z czegoś innego ,a skoro pierwsza praca to postaraj się ;)Jessli już rura to Reneq ma racje co do srednicy! Rure 50 mm to użyj do nóg stołu slusarskiego jak będziesz robiłrafal194 pisze:A 1,5 cala nie będzie za cienka.?wychodzi 38mm.Tez wybrałbym 42 mm jeżeli dostane bo to Mazowsze.Pierwszy raz robię samą poręcz.
Gdybyś chciał zrezygnować z rurki , to fajnie poręcz się prezentuje z plecionki.rafal194 pisze:Witam.Jaką byście proponowali średnicę rurki na poręcz do klatki schodowej,będzie sama poręcz wzdłuż ściany. Będzie robiona ze stali czarnej.
Przykład na zdjęciu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Szekspir a jakie byś proponował,na początku chciał z nierdzewki ale akurat chwilowo nie moja liga.Oprócz tej poręczy robię mu kilkanaście chałturowych balustrad.
A to wymiary balustrady ta pogrubiona linia.

Uploaded with ImageShack.us]
A to wymiary balustrady ta pogrubiona linia.

Uploaded with ImageShack.us]
-
szekspir
Oglądałem ten rysunek,i jak nie musisz to nie łącz ich na rogu,proponował bym jedną krótszą i tamtą drugą podzielić na dwie części bo nie wiem czy tę 5 m wniesiesz..Natomiast ja bym ich nie łączył i początek i koniec każdej tak łagodnie zakręcił.Wszystko zależy od ceny,osobiście zrobił bym boki na przyklad z płaskownika 30x6 i nakrył grawerowanym 40x6 (cos takiego jak w barierce co tu pokazywałem) w przekroju powstało by TT -wtedy uchwyty do sciany(odwrucone) L ładnie wpasował pomiędzy te dwa płaskowniki no i konce wywinął(slimaki itp).Natomiast jesli na poczatku masz problem to zrób z kształtownika 40x20 (konce oczywiście scięte do cienkiego) i dopiero nakryj płaskownikiem grawerowanym 40x6
Jak będziesz miał kłopoty to pisz na pw,napewno przez to przejdziesz 
brać zaliczkę, nawet jeśli posiadasz środki aby we własnym zakresie zrealizować pracę. To normalne w usłudze, że na poczet realizacji (przede wszystkim zakup niezbędnych materiałów) sa potrzebne środki. Jesli klient tego nie akceptuje to ewidentnie szuka jelenia i każda niezgodność daje mu sposobność aby nie zapłacić na samym końcu. Skoro to nowy klient to ma zastosowanie zasada ograniczonego zaufania, koniec, kropka