pomoc przy budowie skręcarki do prętów

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

germanista

pomoc przy budowie skręcarki do prętów

Post autor: germanista » 17 paź 2010, 13:27

Witam serdecznie,

jestem laikiem w tym temacie wiec mam nadzieje, że będziecie wyrozumiali.

Chce zrobić prostą ręczną skręcarkę do prętów i płaskowników.

Widziałem różne w internecie. Poniżej zamieszczam zdjęcie i chciałem zapytać jak wykonac zaznaczony w czerwonym kółku element.

Czy można kupić coś takiego gotowego - chodzi mi o sam element?

Z góry dziękuje za wszelkie pomocne informacje i podpowiedzi.

Pozdrawiam

Germanista
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 17 paź 2010, 17:12

mnie to przypomina obsadę do narzynek, W środku znajdują sie pewnie kamienie z wyciętym kształtem kręconego materiału

Witaj Na Forum

Sadek
Kontakt:

Post autor: Sadek » 17 paź 2010, 19:50

Tak jak poprzednik napisał tam jest odzwierciedlenie materiału skręcanego, my wykonaliśmy z zwykłej stali, wykręciliśmy ok. 300 szt. 14*14 i stopień zużycia minimalny.
Pozostaję otwarty, elastyczny, ciekawy.

Maciej

Post autor: Maciej » 17 paź 2010, 20:19

ja to widze tak:
od lewej
masz pierscien z dospawana tuleja o dlugosci calego tego elementu
na ta tuleje masz nalozone lozysko
na lozysku jest element nr 2 dospawany do podstawy
pomiedzy tuleja wychodzaca z elementu nr 2 masz krazek a do niego dospawany pierscien ze srubami do przytrzymywania materialu ( to polaczenie to raczej chyba tylko na sruby - powiedzmy 4 dla stabilnosci )

calosc przelotowa oczywiscie

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 17 paź 2010, 20:45

Macieju ty opisujesz chyba element który jest na drugim końcu płaskownika , ten ruchomy :arrow:

szekspir

Post autor: szekspir » 17 paź 2010, 20:55

Ten na zdjęciu jest od strony pokrętła,na zawleczkach widac jakies przedłużki do pokręcania ;-)

DASZIN
Kontakt:

Post autor: DASZIN » 17 paź 2010, 22:30

Według mnie to tam jest 1 łożysko, tuleja i 2 pierścienie,do 1 przyspawane są ramiona "pokrętła a w 2 są śruby trzymające materiał...

Maciej

Post autor: Maciej » 17 paź 2010, 22:47

czyli to co napisalem

Awatar użytkownika
danny

Post autor: danny » 23 paź 2010, 15:42

Moim zdaniem najprostszy sposób budowy:
1.Bierzemy jedna rurke (wymiary na obrazkach sa przykładowe)
Obrazek rurka Z

2. oraz drugą którą tniemy na trzy cześci ważne żeby jedna w drugą ciasno pasowały
Obrazek część A
Obrazek część B
Obrazek część C

3.Na rurke Z zakładamyczęść A
Obrazek

4. Spawamy to do czoła (w miejscu zaznaczonym na czerwono) oraz wiercimy otwory kture następnie gwintujemy pod śrube najlepiej 10tke
Obrazek
Obrazek

5. Nastepnie do rurki Z dokładamy część B
Obrazek

6. Kolejnym krokiem jest nałożenie na rurke Z części C i dospawanie jej tak jak części A do czoła.
Obrazek

7. Dorabiamy nóżki
Obrazek

8. Następnie dospawujemy je do części B
Obrazek

9. Następnie do czałości dokładamy ramiona jak na obrazku
Obrazek

10 W ten sposub powstaje nam ruchoma część skręcarki powtarzając ruchy z punktu 3 i 4 jednak tym razem biorąc ruwne odcinki rurek uzyskujemy drugi uchwyt nie ruchomy. Dokładamy podstawe najlepiej z rowkiem tak zeby nie obracający sie uchwyt można było przesuwac do przodu i do tyłu uzyskując w ten sposub rużne długości kręcenia
Obrazek

KONIEC
Prosze o wyrozumialosc ucze sie :)

Awatar użytkownika
jolo
forumoholik

Post autor: jolo » 23 paź 2010, 16:12

super projekt dodam parę poprawek :-) tylko że najlepiej mieć to urządzenie w pionie wtedy mogą kręcić 2 osoby i można nawet 16x16 ręcznie wykręcić, no i jeszcze pare spraw

- jakby ten ostatni rysunek dać pionowo z pokrętłem u góry to warto poniżej dolnego elementu zrobić jeszcze jeden ruchomy , taka podstawkę która ustawimy tzw /bazę pręta /

- trzeba by wywalić ten górny element z czarna kropka aby całe pokrętło dało się ściągać i zakładać na pręta, chodzi mi o tę tuleje z górnego uchwytu ,element A, a ewentualne mocowanie tzw, kamieni zrobić w górnej tulejce

Obrazek

Awatar użytkownika
danny

Post autor: danny » 23 paź 2010, 18:51

Jolo zgodze się z dodaniem oporu (bazy) ruchomej na koncu za drugim uchwytem.

Jednakże nie zgodze sie z obruceniem skręcarki o 90 stopni ponieważ ogranicza to długość krędonego pręta ja jestem dosyć wysokim człowiekiem (186cm) a powyżej 150 cm nie kręciło by mi się za wygodnie a w pozycji poziomej można dać 2 ramiona po 120 cm co powinno być odpowiednim przełożeniem żeby skrecić pręt 16x16 i można również kręcić we dwie osoby a ograniczeniem długości pręta jest jedynie długość prowadnicy :)
Obrazek
Natomiast część A któą chcesz usunąć służy za uchwyt bez kamieni :) cztery śruby trzymają jak uchwyt tokarski i pręt w takim wypadku wkłada się przez ruchomy uchwyt następnie przez nie ruchomy i dokręca się śruby można dać kontre wtedy ustawienie osi jest prostsze bo żeby wyciągnąć pręt wystarczy popuścić dwie śruby w każdym z uchwytów a przy włośeniu kolejnego wystarczy je dokręcić.
Obrazek
kolejnym argumentem aby zostawić w tym miejscu ta tuleje jest łatwość mieżenia długości skręcanej poprostu miezymy przestrzeń pomiędzy uchwytami :)

ps. to jest projekt skręcarki niskobudżetowej
ps2 najlepiej dorwać 2 rurki grubościenne wtedy skręcarka bedzie bardziej wytrzymała :)

Tholnar
Kontakt:

Post autor: Tholnar » 23 paź 2010, 19:30

danny, w końcu ktoś to wytłumaczył łopatologicznie, dzięki wielkie :->
za rysunek techniczny 3- :-P

Awatar użytkownika
stefanik

Post autor: stefanik » 23 paź 2010, 19:35

jeśli mogę się wtrącić to odradzam te śruby, siły działające na te śruby podczas skręcania spowodują powstawanie nagniotów na skręcanym pręcie w miejscach ich przykręcenia
Demokracja - ustrój w którym dwóch meneli spod budki z piwem ma dwa głosy, a profesor uniwersytetu jeden.

Awatar użytkownika
danny

Post autor: danny » 23 paź 2010, 19:47

nagniotów praktycznie po tym nie widac wiem z autopsji :) moja pierwsza skręcarka miała uchwyt na sruby teraz jest uchwyt tokarski lekki szlif i nic nie widac :)

jaki rysunek techniczny ?? ;p

szekspir

Post autor: szekspir » 23 paź 2010, 20:08

Wszystko jest piekne,lecz przede wszystkim chodzi o to by przedmiot(pręta) utrzymać w ośi symetri

ODPOWIEDZ

Wróć do „NARZĘDZIA - tools”