czas na mnie ;)
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
hmm... chyba zaczynam sie starzec... kiedys robilem mase nozy i nikt ich nigdy nie wykonczy pewnie :-P a teraz... zaczalem sie zabierac za konczenie nozy. u mnie to naprawde duzy postep... :-P
zaczynam od Behemoth'a
imie nadane przez kota behemota gdyz to u niego byla robiona glownia noza. dodam jeszcze ze jako pierwszy hartowany w jego piecyku :-D
stal: srebrzanka albo NW1
rekojesc: od gardy - cos co bardzo smierdzi przy obrabianiu. nasze polskie podobno jakas wierzba czy cos takiego, skora, jesion, skora, padouk (tutaj znow podziekowania dla Macieja bo padouk tez od niego)

nastepny to 100% moj damast z lancucha oprawiony w jesion. troche go naprawilem bo zle spasowana byla rekojesc z ostrzem. dodalem oplot ze skory zabezpieczonej cynajoakrylem czyli zwykla kropelka.

oba jeszcze przed pokostowaniem rekojesci i zapochwieniem jak sie uda... 8-)
zaczynam od Behemoth'a
imie nadane przez kota behemota gdyz to u niego byla robiona glownia noza. dodam jeszcze ze jako pierwszy hartowany w jego piecyku :-D
stal: srebrzanka albo NW1
rekojesc: od gardy - cos co bardzo smierdzi przy obrabianiu. nasze polskie podobno jakas wierzba czy cos takiego, skora, jesion, skora, padouk (tutaj znow podziekowania dla Macieja bo padouk tez od niego)

nastepny to 100% moj damast z lancucha oprawiony w jesion. troche go naprawilem bo zle spasowana byla rekojesc z ostrzem. dodalem oplot ze skory zabezpieczonej cynajoakrylem czyli zwykla kropelka.

oba jeszcze przed pokostowaniem rekojesci i zapochwieniem jak sie uda... 8-)
- Grzegorz K.
- Administrator
co do nowosci a warsztacie... no wiec mam takie cos.

co to? hmm... kumpel chcial noz. powysylal mi iles sztuk i zrobilem z tego jeden. cala biologie rysowalem
projekt mi sie podoba zobaczmy jak to bedzie z wykonaniem. stal to noz od heblarki wykopany na zlomie. oczyszczony gumowka pierwsze szlify tez gumowka (jak Troll nakazal
)
szlifowany na plasko, ale przy czubku dla wzmocnienia zrobiony convex.czubek ma tez delikatnie sfazowane krawedzie od gory. ten "kolec" u gory jeszcze do poprawki bo nie fajny... bede robil takie dwa najprawdopodobniej. w jednym rekojesc ze skorzanych krazkow w drugim drewniana. garda i dupka beda z damastu (jak znajde jakies skrawki, a jak nie to stalowe). jakies sygestie? wszystko mile widziane.
drugi to dosc nietypowy bym powiedzial...

bagnet z I WŚ bicia ma na 1917 rok. w stanie strasznie zlomowym jak widac. jako ze bycia ma ladne (ktorych jeszcze nie wyczyscilem zreszta) wlasciciel chce z niego noz. zostalo jakies 15cm ostrza. koncepcja jest taka zeby zrobic cos w rodzaju liscia ele musze ustalic to jeszcze z wlascicielem. okladziny na rekojesci zapewne zostana oryginalne tylko wyczyszcze i zabezpiecze. tutaj tez sugestie i projekty mile widziane

co to? hmm... kumpel chcial noz. powysylal mi iles sztuk i zrobilem z tego jeden. cala biologie rysowalem
drugi to dosc nietypowy bym powiedzial...

bagnet z I WŚ bicia ma na 1917 rok. w stanie strasznie zlomowym jak widac. jako ze bycia ma ladne (ktorych jeszcze nie wyczyscilem zreszta) wlasciciel chce z niego noz. zostalo jakies 15cm ostrza. koncepcja jest taka zeby zrobic cos w rodzaju liscia ele musze ustalic to jeszcze z wlascicielem. okladziny na rekojesci zapewne zostana oryginalne tylko wyczyszcze i zabezpiecze. tutaj tez sugestie i projekty mile widziane
wzial zobie i pekl... ;/ (ten pierwszy) mial byc pierwszy noz z moja sygnatura ale nie ma. w sumie to i dobrze bo kiepsko wyszla
co zrobilem zle? nierowno odpuscilem... zamiast wpakowac dziada do piekarnika to polozylem na szamocie w palenisku (wegiel drzewny). nie chcialo mi sie isc do odpuszczac bo chcialem zrobic garde. ja tez swoja droga spieprzylem ;P
tak wygladal przed peknieciem:

a tak wyglada przelom.
http://img269.imageshack.us/img269/9396/dsc08202o.jpg
(nie umialem go uchwycic i tylko linkz racji rozmiaru) jest naprawde bardzo drobny. bym powiedzial ze prawie jak maka wyglada nawet... chcialem go poswiecic i dalej go przelamac ale w domu nie dalem rady... parapet bym wyrwal... fakt ze ma tylko 3mm grubosci potwierdza, ze z tej stali moge naprawde duzo wyciagnac jak tylko umiejetnie przprowadze OC (i tutaj przydalby mi sie piec z regulowana temperatura
) po kilku probach z ta stala mniej wiecej wiem jak to hartowac i odpuszczac ale to zawsze est tylko mniej wiecej 
nastepne proby juz w nowym roku bo teraz nie mam czasu... ;/ tym razem zrobie odrazu dwie takie same glownie tylko inaczej oprawie
tak wygladal przed peknieciem:

a tak wyglada przelom.
http://img269.imageshack.us/img269/9396/dsc08202o.jpg
(nie umialem go uchwycic i tylko linkz racji rozmiaru) jest naprawde bardzo drobny. bym powiedzial ze prawie jak maka wyglada nawet... chcialem go poswiecic i dalej go przelamac ale w domu nie dalem rady... parapet bym wyrwal... fakt ze ma tylko 3mm grubosci potwierdza, ze z tej stali moge naprawde duzo wyciagnac jak tylko umiejetnie przprowadze OC (i tutaj przydalby mi sie piec z regulowana temperatura
nastepne proby juz w nowym roku bo teraz nie mam czasu... ;/ tym razem zrobie odrazu dwie takie same glownie tylko inaczej oprawie