czas na mnie ;)

noże, nożyki, nożyczki

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 09 lis 2010, 08:26

najchetniej to zrobilbym mu pochewke z oknem... :-P

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 16 lis 2010, 20:38

no i wat troche zlomu nazbieral... :-P jako ze mam wujka pilarza udalo mi sie wyrwac kilka lancuchow i zuzytych pilnikow do niego... co z tego bedzie? zobaczymy :-D jakby ktos mocno potrzebowal moge sie podzielic...

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 16 lis 2010, 20:46

Ha, też mam taką kupke łańcuchów, ale znalezionych na złomie, tam jest tego tyle, że by na całe życie starczyło ich do przekuwania.

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 28 lis 2010, 12:36

hmm... chyba zaczynam sie starzec... kiedys robilem mase nozy i nikt ich nigdy nie wykonczy pewnie :-P a teraz... zaczalem sie zabierac za konczenie nozy. u mnie to naprawde duzy postep... :-P

zaczynam od Behemoth'a

imie nadane przez kota behemota gdyz to u niego byla robiona glownia noza. dodam jeszcze ze jako pierwszy hartowany w jego piecyku :-D

stal: srebrzanka albo NW1
rekojesc: od gardy - cos co bardzo smierdzi przy obrabianiu. nasze polskie podobno jakas wierzba czy cos takiego, skora, jesion, skora, padouk (tutaj znow podziekowania dla Macieja bo padouk tez od niego)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

nastepny to 100% moj damast z lancucha oprawiony w jesion. troche go naprawilem bo zle spasowana byla rekojesc z ostrzem. dodalem oplot ze skory zabezpieczonej cynajoakrylem czyli zwykla kropelka.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

oba jeszcze przed pokostowaniem rekojesci i zapochwieniem jak sie uda... 8-)

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 29 lis 2010, 20:58

zapokostowane

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Awatar użytkownika
Nomad
Moderator

Post autor: Nomad » 29 lis 2010, 21:00

No teraz to elegancko wyglądają!
O wiele lepiej, niż przedtem. Jeszcze im fajne pochewki zrób.

Awatar użytkownika
Marek
forumoholik

Post autor: Marek » 29 lis 2010, 21:15

Pięęękny czerwony ten padouk :) ładne blejdy :)

btw zapokostowane tzn naolejowane? :P
:evil:

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 30 lis 2010, 12:56

Takie hidden tangi wkleja się jakimś poxipolem ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Trollsky
Kontakt:

Post autor: Trollsky » 30 lis 2010, 13:37

o kocyk z Jyska ;D

na mnie tez czekaja łancuchy tylko spawarke musze kupic najpierw

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 30 lis 2010, 15:54

nie wiem skad klocyk :-P lezal na kanapie :-P

co do lancuchow to mam teraz caly zapas i jakos brak czasu zeby to pozgrzewac... :-/ koksu tez musze przywiezc a teraz sniegu napadalo i nie chce placic za snieg 1000zl/tona :evil:

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 20 gru 2010, 22:12

co do nowosci a warsztacie... no wiec mam takie cos.

Obrazek

Obrazek

co to? hmm... kumpel chcial noz. powysylal mi iles sztuk i zrobilem z tego jeden. cala biologie rysowalem :P projekt mi sie podoba zobaczmy jak to bedzie z wykonaniem. stal to noz od heblarki wykopany na zlomie. oczyszczony gumowka pierwsze szlify tez gumowka (jak Troll nakazal :P ) :D szlifowany na plasko, ale przy czubku dla wzmocnienia zrobiony convex.czubek ma tez delikatnie sfazowane krawedzie od gory. ten "kolec" u gory jeszcze do poprawki bo nie fajny... bede robil takie dwa najprawdopodobniej. w jednym rekojesc ze skorzanych krazkow w drugim drewniana. garda i dupka beda z damastu (jak znajde jakies skrawki, a jak nie to stalowe). jakies sygestie? wszystko mile widziane.

drugi to dosc nietypowy bym powiedzial...

Obrazek

Obrazek

bagnet z I WŚ bicia ma na 1917 rok. w stanie strasznie zlomowym jak widac. jako ze bycia ma ladne (ktorych jeszcze nie wyczyscilem zreszta) wlasciciel chce z niego noz. zostalo jakies 15cm ostrza. koncepcja jest taka zeby zrobic cos w rodzaju liscia ele musze ustalic to jeszcze z wlascicielem. okladziny na rekojesci zapewne zostana oryginalne tylko wyczyszcze i zabezpiecze. tutaj tez sugestie i projekty mile widziane ;)

Awatar użytkownika
rav08
forumoholik
Kontakt:

Post autor: rav08 » 20 gru 2010, 22:26

Mi ten drugi wygląda jak nóż spadochronowy.Albo tak złamany jest.Czy on jest ostry z dwóch stron?

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 20 gru 2010, 22:27

zlamany. ktos go uzywal jako przecinaka/dluta. widac ze "po dupce go klepali" :P

Awatar użytkownika
wat93
Administrator
Kontakt:

Post autor: wat93 » 27 gru 2010, 22:36

wzial zobie i pekl... ;/ (ten pierwszy) mial byc pierwszy noz z moja sygnatura ale nie ma. w sumie to i dobrze bo kiepsko wyszla :P co zrobilem zle? nierowno odpuscilem... zamiast wpakowac dziada do piekarnika to polozylem na szamocie w palenisku (wegiel drzewny). nie chcialo mi sie isc do odpuszczac bo chcialem zrobic garde. ja tez swoja droga spieprzylem ;P

tak wygladal przed peknieciem:

Obrazek

Obrazek

a tak wyglada przelom.

http://img269.imageshack.us/img269/9396/dsc08202o.jpg

(nie umialem go uchwycic i tylko linkz racji rozmiaru) jest naprawde bardzo drobny. bym powiedzial ze prawie jak maka wyglada nawet... chcialem go poswiecic i dalej go przelamac ale w domu nie dalem rady... parapet bym wyrwal... fakt ze ma tylko 3mm grubosci potwierdza, ze z tej stali moge naprawde duzo wyciagnac jak tylko umiejetnie przprowadze OC (i tutaj przydalby mi sie piec z regulowana temperatura :( ) po kilku probach z ta stala mniej wiecej wiem jak to hartowac i odpuszczac ale to zawsze est tylko mniej wiecej :/

nastepne proby juz w nowym roku bo teraz nie mam czasu... ;/ tym razem zrobie odrazu dwie takie same glownie tylko inaczej oprawie :D

Awatar użytkownika
killrathi
Kontakt:

Post autor: killrathi » 28 gru 2010, 10:26

jaka stal bo nie znalazłem?
przełom wydaje się ładny - porównaj ze skalą jernkontoret.
Jak bijesz puncę to tylko raz - na gorąco przyłożyć i pieprznąć raz młotkiem - musi wyjść dobrze :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „NOŻOWNICTWO - knifemaking”