Moje nożyki i nie tylko
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Powiedzcie mi... bo nie chcę spieprzyć i łamać go
po piekarniku (jako, że nie mam w domu imadła) nie udało mi się wyprostować go
Nie jest to bardzo duże wygięcie ale wprawne oko zobaczy a chałtury nie chcę oprawiać bo jak widzę, że idealny nie będzie to odechciewa mi się starać...
Czy mogę lekko bardzo młoteczkiem spróbować go podprostować na kowadle? Nawet jeśli nie wyprostować idealnie ale trochę tylko. Wiem, że to ryzykowne ale jeśli jest dobrze zrobiona głownia to nie powinna pęknąć. Może lepiej w imadle wygiąć ale to moim zdaniem jeszcze większa szansa złamania
Chyba, żeby użyć przyrząd co Nikiel kiedyś napisał do imadła
Czy mogę lekko bardzo młoteczkiem spróbować go podprostować na kowadle? Nawet jeśli nie wyprostować idealnie ale trochę tylko. Wiem, że to ryzykowne ale jeśli jest dobrze zrobiona głownia to nie powinna pęknąć. Może lepiej w imadle wygiąć ale to moim zdaniem jeszcze większa szansa złamania
Jedno co mogę powiedzieć to to, że kruchy nie jest bo brat mi pomagał trzymał ten drugi nóż na sztorc a ja się zapierałem o dwa końce i naciskałem. Sprężynował idealnie bo całkiem sporo go wyginałem ale i tak wracał z powrotem... Bałem się też całym ciężarem wieszać bo jak by pękł to odłamki by mi w twarz poleciały...
OK, po długiej przerwie trochę porobiłem. Zacznę od niezbyt miłej rzeczy a mianowicie oczywiście duży sztylet pękł... Dopiero po całej sprawie przypomniałem sobie, że był on w całości zrobiony z pilnika... (kułem go dobre miesiące temu) dlatego źle zahartowany mógł jedynie biedaczyna pęknąć. Na szczęście raptem z 5 cm sztychu się odłamało, więc odpuściłem go sporo i przerobiłem na saexa. Efekt jeszcze w trakcie szlifowania:

Zrobiłem próby grotów sposobem wymyślonym i muszę przyznać wyniki nie są bardzo złe. Jeszcze kilka prób i były by przyzwoite, te są trochę nie wymiarowe moim zdaniem. Oto wyniki:

Do tego zrobiłem próbę największego damastu jak dotąd. 2 pręty (jeden zbrojeniowy zwykły, drugi z rozwiniętej sprężyny) o przekrojach około 1,5cm rozklepane na kilka milimetrów. Wyszły z tego 2 płaskowniki o długości około metra.

Cały pakiet po złożeniu wygląda tak:

<Do tego dwa inne dzieła które pokażę jak skończę - brzytwa koledze i damast pasowy skręcany przed trawieniem. (Aktualnie damast jest już po trawieniu i z efektu trawienia jestem potwornie zadowolony
z samego wzoru niezbyt)>
Po wstępnym zgrzaniu:

Po wyciągnięciu, złożeniu na 4 i zgrzaniu:

Słabo jestem zadowolony z pakietu bo ważący 1,3kg na początku duży pakiet zmienił się w popierdółkę ważącą 0,6kg
Miał być miecz, wyjdzie sztylet... znów.

Zrobiłem próby grotów sposobem wymyślonym i muszę przyznać wyniki nie są bardzo złe. Jeszcze kilka prób i były by przyzwoite, te są trochę nie wymiarowe moim zdaniem. Oto wyniki:

Do tego zrobiłem próbę największego damastu jak dotąd. 2 pręty (jeden zbrojeniowy zwykły, drugi z rozwiniętej sprężyny) o przekrojach około 1,5cm rozklepane na kilka milimetrów. Wyszły z tego 2 płaskowniki o długości około metra.

Cały pakiet po złożeniu wygląda tak:

<Do tego dwa inne dzieła które pokażę jak skończę - brzytwa koledze i damast pasowy skręcany przed trawieniem. (Aktualnie damast jest już po trawieniu i z efektu trawienia jestem potwornie zadowolony
Po wstępnym zgrzaniu:

Po wyciągnięciu, złożeniu na 4 i zgrzaniu:

Słabo jestem zadowolony z pakietu bo ważący 1,3kg na początku duży pakiet zmienił się w popierdółkę ważącą 0,6kg
- marcinello
- Kontakt:
haha zbyt długo nad tym dziadem siedziałem ^^ Wszystko było robione ręcznie bez wspomagania się resorakiem czy innym potworem a samo rozkucie tej sprężyny to była katorga
nawet pożyczony młot 8kg niewiele pomagał bo z moim kolegą wcale nie małej postury wysiadaliśmy po kilku grzaniach walenia nim 
Jest jeszcze szansa, że na gladiusa mi starczy jak odkuję cały kształt bez zbędnego szlifowania. Jeden z Mainz jest już w toku ale lubuję się też w pompejańskim stylu dlatego jeśli się uda go tak wyciągnąć to będę wielce rad
Wydaje mi się też, że pakiet chyba się zgrzał w miarę ładnie bo wszystkie brzegi są ładnie zatopione... boję się jednak na sztorc uderzać więc chyba go jeszcze z 1/4 zbiję normalnie
Jest też opcja żeby tak jak Adalbertus pokazywał twarde ostrze dogrzać dookoła ale na razie za słaby jestem chyba na takie zaawansowane sztuki i boję się żeby nie zniszczyć całej dotychczasowej pracy.
Jest jeszcze szansa, że na gladiusa mi starczy jak odkuję cały kształt bez zbędnego szlifowania. Jeden z Mainz jest już w toku ale lubuję się też w pompejańskim stylu dlatego jeśli się uda go tak wyciągnąć to będę wielce rad
Wydaje mi się też, że pakiet chyba się zgrzał w miarę ładnie bo wszystkie brzegi są ładnie zatopione... boję się jednak na sztorc uderzać więc chyba go jeszcze z 1/4 zbiję normalnie
Jest też opcja żeby tak jak Adalbertus pokazywał twarde ostrze dogrzać dookoła ale na razie za słaby jestem chyba na takie zaawansowane sztuki i boję się żeby nie zniszczyć całej dotychczasowej pracy.
Gratuluje samozaparcia w rozkuwaniu sprężynki albo raczej zucha pomocnika ;-)
Sam rozkuwam 1,8 cm ale sam półtorakiem. Krótko mówiąc zdechłem i poległem na robocie...wyplułem płuca...chrrr....chrrr.tttlenuuu ;-)
Ten pakiet to przegrzałeś na pewno, tak jak i ja ostatnio. Pierwsze zgrzanie luksik drugie 1/3 pakietu w dym i iskry poszła. Ale na sztorc jadę ile fabryka dała i trzyma. Wcześniejsze przy skręcaniu poodchodziły. Jak będzie dobrze zlepione i temperatura wysoka to nie powinno Ci się rozszczepić jeśli było dobrze zgrzane. A ten pilnik to w wodę dałeś, że trzasnął tak ?
Sam rozkuwam 1,8 cm ale sam półtorakiem. Krótko mówiąc zdechłem i poległem na robocie...wyplułem płuca...chrrr....chrrr.tttlenuuu ;-)
Ten pakiet to przegrzałeś na pewno, tak jak i ja ostatnio. Pierwsze zgrzanie luksik drugie 1/3 pakietu w dym i iskry poszła. Ale na sztorc jadę ile fabryka dała i trzyma. Wcześniejsze przy skręcaniu poodchodziły. Jak będzie dobrze zlepione i temperatura wysoka to nie powinno Ci się rozszczepić jeśli było dobrze zgrzane. A ten pilnik to w wodę dałeś, że trzasnął tak ?
nie
pamiętasz może wcześniej mówiłem że chce podprostować ten długi sztylet po hartowaniu już... podprostowałem ale potem przycisnąłem lekko do szlifierki i cyk poszło 
a pakiet co tu dużo mówić jeszcze ze mnie totalny nowicjusz więc to co widać na 1 obrazku miało mnóstwo niedogrzań które się powiększyły potem i połączyły dlatego pakiet rozłożył mi się wzdłużna pół
ale pociąłem na te 4 części z czego w sumie miałem ich 8. Wtedy straciłem mało materiału ale przez to że za mało podgrzałem nie zgrzało się.
Potem długo trzymałem w palenisku żeby tym razem dobrą temperaturę mieć i rzeczywiście wyciągałem cały bialutki skwierczący kloc tyle że za każdym razem dużo traciłem
coś za coś. Niestety mam małe palenisko i w momencie kiedy z dołu pakietu zaczynają iskry iść to na górze jest dopiero żółte... Odwracanie nie wchodzi w grę bo rozkopując palenisko tracę dużo ciepła i długo trwa nagrzewanie spodu a góra się ochładza w tym czasie
coś za coś...
Teraz mogę tylko grzać byle nie palić i wyciągać i wyciągać. Się zobaczy co z tego wyjdzie
a pakiet co tu dużo mówić jeszcze ze mnie totalny nowicjusz więc to co widać na 1 obrazku miało mnóstwo niedogrzań które się powiększyły potem i połączyły dlatego pakiet rozłożył mi się wzdłużna pół
Potem długo trzymałem w palenisku żeby tym razem dobrą temperaturę mieć i rzeczywiście wyciągałem cały bialutki skwierczący kloc tyle że za każdym razem dużo traciłem
Teraz mogę tylko grzać byle nie palić i wyciągać i wyciągać. Się zobaczy co z tego wyjdzie
Żeby nie było, że próżnowałem tyle czasu to wstawiam zdjęcia doskonalenia sztuki robienia damastów. Jeszcze wiele przede mną ale od czegoś trzeba zacząć 
Pakiety na zamówienia, głównie na jelce i ostatni na jakąś głownię (kanapka z twardym rdzeniem)
http://img59.imageshack.us/img59/4913/dscn7650.jpg
http://img593.imageshack.us/img593/926/dscn7654.jpg
http://img688.imageshack.us/img688/7825/dscn7679.jpg
http://img10.imageshack.us/g/dscn7667d.jpg/
miłego oglądania i mile widziane są opinie i krytyka
Pakiety na zamówienia, głównie na jelce i ostatni na jakąś głownię (kanapka z twardym rdzeniem)
http://img59.imageshack.us/img59/4913/dscn7650.jpg
http://img593.imageshack.us/img593/926/dscn7654.jpg
http://img688.imageshack.us/img688/7825/dscn7679.jpg
http://img10.imageshack.us/g/dscn7667d.jpg/
miłego oglądania i mile widziane są opinie i krytyka