Kuźnia Pitera
Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel
Re: Prawie kuźnia
Ostrze to resor
Broń to narzędzie i jeśli jest piękna, to tylko dzięki swej użyteczności
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Ano właśnie, tylko ten zgrzewalny, czy trudno zgrzewalny? Dość, że zgrzewane elementy muszą być czyste. W którejś z resorówek jest sporo chromu, a boraks nie rozpuszcza jego tlenków.
Kontakt 517355290
Wnioskuje, ze trafil się ten trudno zgrzewalny. Moglem przeprowadzic próbę przed właściwym zgrzewaniem... Po środku wszystko się trzyma. Jedynie przy ostrzu się jaja zaczynają
- Dracorian
- forumoholik
Jeśli mnie pamięć nie myli to 50HS jest słabiej zgrzewalna niż 50HF.
Ja niemal wszystkie ostrza do tej pory dogrzewałem z resorów różnych i przyznam że póki co sprężynówkę najlepiej mi się zgrzewa ze wszystkich stali
Ja niemal wszystkie ostrza do tej pory dogrzewałem z resorów różnych i przyznam że póki co sprężynówkę najlepiej mi się zgrzewa ze wszystkich stali
Dobrym kowalem będziesz tylko wtedy,,kiedy to lubisz
Tak jak Banan pisze - cała filozofia w "czystości" powierzchni zgrzewanych i niedopuszczenie do tworzeniem się tlenków.
Masz przykład na siekierce. Na brzegu dostał się utleniacz pomiędzy warstwy, bo tam najłatwiejszy dostęp, stąd taki skutek.
Ale tragedii nie widzę
Nie wiem jak dokładnie wygląda siekiera, ale jakby ściągnąć trochę warstwy po bokach, to może część niedogrzana zniknie i będzie OK 
Masz przykład na siekierce. Na brzegu dostał się utleniacz pomiędzy warstwy, bo tam najłatwiejszy dostęp, stąd taki skutek.
Ale tragedii nie widzę
Myslalem żeby najzwyczajniej w swiecie polozyc spaw wzdłuż niedogrzania i to oszlifowac. I skupic się na kolejnej probie.
Do siekier monolitycznych jaką stal stosować? C45 wystarczy?
Spokojnie. Po obróbce cieplnej idealna siekierka
- BANAN
- arcyweteran forum
- Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa
Szyny kolejowe są spoko.Piter pisze:
Kontakt 517355290
Akurat mam kilka odcinków szyny od wąskotorówki. Są baaaardzo stare, może bedzie włókniste do cudaczenia 
Moje palenisko na avatarze wygląda jak gazówka
Moje palenisko na avatarze wygląda jak gazówka
Jak stara, to raczej pudlarskiePiter pisze:Akurat mam kilka odcinków szyny od wąskotorówki. Są baaaardzo stare, może będzie włókniste ...
Ja ze główki swojej wąskotorówki (z lat 1920 - 1936) w miarę potrzeb wyrabiam narzędzia (przecinaki, przebijaki itp.) i po obróbce cieplnej są zaje@iaszcze w robocie tak na na zimno jak i ja gorąco.
Prawie ... kuźnia 
Ha, więc to tak wykuwali miecze do serii klocków z zamkami i rycerzami 
Mam nadzieję, że Ci od klocków nie będą mnie szukać za wyjawienie takiej tajemnicy 
A tak na poważnie zaczynam poważnie myśleć nad takim młotem. Ja chłopak chudzina, a taki mechaniczny pomocnik by się przydał
Konstrukcja TireHammera bardzo mi się podoba, zajmuje mało miejsca. Głównymi problemami są: prowadnica bijaka i szabota. Przy 30kg bijaka powinna mieć ok 210kg (przy stosunku 1:7), ale z tego co widzę to mało kto ma aż tak masywne szaboty. Co do prowadnicy to najchętniej zastosowałbym coś na wzór łoża trapezowego ustawionego w pionie, tylko że tu wchodzą duże koszta wykonania/kupna. Mam nadzieję, że coś doradzicie
A tak na poważnie zaczynam poważnie myśleć nad takim młotem. Ja chłopak chudzina, a taki mechaniczny pomocnik by się przydał
Konstrukcja TireHammera bardzo mi się podoba, zajmuje mało miejsca. Głównymi problemami są: prowadnica bijaka i szabota. Przy 30kg bijaka powinna mieć ok 210kg (przy stosunku 1:7), ale z tego co widzę to mało kto ma aż tak masywne szaboty. Co do prowadnicy to najchętniej zastosowałbym coś na wzór łoża trapezowego ustawionego w pionie, tylko że tu wchodzą duże koszta wykonania/kupna. Mam nadzieję, że coś doradzicie