Jakie jest forum?

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 25 cze 2012, 12:03

Ja powiem tak gdyby nie to forum i pokazywane w nim tutoriale, opisywanie jak sie co robi, bo przeciez zaden kowal nie podzieli sie wiedza, to bym w zyciu nie zrobil sobie paleniska i myslal powaznie o kowalstwie.

A tutorial HiS mozesz odebrac jak zrobic dobrze przesło niewazne kute czy spawane wazne ze pokazane krok po kroku, ze dobrze sobie pogrupowac prace, moze dla ciebie nie jest to wazne ale dla poczatkujacych to jest otwieranie oczu

Nawet nie wiesz jak bardzo mi to forum pomogło a zwłaszcza ci ludzie którzy odpisywali mi na forum dzielili sie wiedza i odpisywali na PW...dziekuje

A tak na marginesie Magda dobrze ze jest cos takiego jak temat kowalstwa autystycznego, bo sam mam zdjecia swoich prac ktore pasuja tam jak złoto. :D . A to pokauje ja NIE powinno sie wykonywac prac nawet o małym budzecie.

pozdrawiam ;)

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 25 cze 2012, 15:22

Belka w oku [KNG 2]

7.3. A czemu widzisz drzazgę w oku brata swego, a belki w oku swoim nie dostrzegasz?

7.4. Jak możesz mówić bratu swemu: Pozwól, że wyjmę drzazgę z oka twego, a oto w oku twoim belka?

7.5. Obłudniku, wyjmij najpierw belkę z oka swego, a wtedy przejrzysz, aby wyjąć drzazgę z oka brata swego.

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 27 cze 2012, 23:30

Ależ awanturę przespałem :D
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 28 cze 2012, 10:10

Panie i Panowie! Quo vadis Forum Fablia? Za przeproszeniem "o cóż wasze swary głupie"? Jest nas coraz więcej, coraz więcej opinii, coraz więcej charakterów, coraz więcej konfliktów...

Obywatele forum. Towarzysze w sztuce ognia i stali! :) Apeluję o więcej luzu i mniejszej ilości ciśnienia. Ciśnienie jest bardzo wskazane w sprężarce, jest bardzo wskazane w młocie pneumatycznym oraz w łapie gdy kujemy z ręki.

Widzimy się osobiście kilka razy do roku. Forum jest miejscem wymiany poglądów, opinii, a przede wszystkim wiedzy. Nigdy nie będzie tak że każdy każdemu dogodzi, nigdy nie będzie tak że każdy każdego polubi. Ja jestem wredny, Magda biega boso, Nikiel ma brodę, Dara marudzi, a Wat pije wino... znajdzie się też paru łysych, być może jeden murzyn (przynajmniej po prababce), z jeden rastafari i cała masa szaleńców. Ja myślę że życie codzienne w Polsce dostarcza nam takiej ilości miłych wrażeń, że szkoda naszego zdrowia na osobiste wycieczki, pretensje, spory i kłótnie. Jesteśmy sejmem RP czy Forum Kowalskim? Proponuję abyśmy swoje opinie wyrażali w konstruktywny sposób, bez zbędnych emocji... Chyba że ktoś zacznie "arcymistrzować" wtedy proszę dajcie mi znać... :mrgreen:

Pozdrawiam Was wszystkich! :) Peace love... hammer & anvil :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Arkadi
Kontakt:

Post autor: Arkadi » 28 cze 2012, 13:22

Ja też pije piwo

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 28 cze 2012, 15:21

...i tym optymistycznym akcentem :)

jeszcze tylko wtrącę swoje 3 grosze. Tworzymy zupełnie nową jakość. Nie było jeszcze w branży takiego forum, miejsca wymiany wiedzy, jak nasze. Do tej pory trzeba było terminować u mistrza, uczyć się gdzieś, kombinować materiały. Walka o wiedzę tajemną :) Nie spieprzmy tego co mamy :)

W jedności siła! :)
Obrazek

Awatar użytkownika
Magda
Kontakt:

Post autor: Magda » 28 cze 2012, 17:24

Grzesiek
No i pelna zgoda
..."Forum jest miejscem wymiany poglądów, opinii.."

Zaprotestowałam przeciwko niezwykle pospiesznemu (nadgorliwemu) działaniu "moderatora"--hyc myc w środku nocy wykasował.(dziwne) Szkoda, że ogół forumowy nie mógł przeczytać, co odpowiedział Artur----to było ciekawe !!! kolega X omal nie dostał zawału....(nie było nic napisane że nie wolno dodawać postów)(kto-KTOŚ?-- prosił Marcina o posprzątanie?)pośpiech moderatora tym bardziej mnie dziwi, bo uporządkować super konkurs, przenieść go w jakieś na prawdę eksponowane miejsce nikomu się nie chce(choć kilka osób głośno prosiło)Tej strony głównej to chyba nikt nie ogląda, zdjęcie malutkie----psu na budę to. No większy szacunek dla osób, które zadały sobie trud i stworzyły oryginalne prace do konkursu. Tym promujmy kowalstwo artystyczne i nasze forum.

...wymiana poglądów...jeśli powiem że niebo jest różowe, to "wszyscy" napiszą że chce się kłócić, mącię, psuć atmosferę i usunąć mnie! ....a może ubrałam różowe okulary....Artura znam, przegadaliśmy wieeele wieczorów, na tej podstawie zakładam, że mogę powiedzieć mu coś więcej...Pamiętasz jak wypisywał(wykrzykiwał) do Banana.." daj mi klienta, to przekonam go do kucizny"...zawsze na forum wytyka niedociągnięcia(słusznie) podnosi poziom, uświadamia, jest jurorem w konkursach........I co? groty z masówki ? Ja uważam, że spokojnie stać go na opracowanie "własnych" zakończeń prętów i rezygnację z masówki--to psuje jego renomę, status(nic tu nie ma kasa, zarobki, rachunki za energię--to nie ten poziom).....(o tym można było podyskutować na forum, lecz cóż).
Naszyłam sobie naszywkę forumową na torbę, propaguję prawdziwe kowalstwo, uświadamiam i klientów i znajomych czym jest kowalstwo, jakiej pracy wymaga itp. No i co ? Taka osoba jak Artur publicznie "uczy" spawać chłam? No chyba odpruję naszywkę , bo będę się wstydzić. Jestem przeciwna umieszczeniu=promocji badziewia. Widzisz choćby na facebooku jak wygląda artystyczne światowe kowalstwo. Czy jest miejsce na masówkę?
Nie mam nic przeciwko tutorialowi jak robić płot, ale przeciw promocji "śmiecia"
...Ile jest prostych, eleganckich, nawet i nie wymagających kucia wzorów płotów(dla ślusarza)...czemu tego nie pokazywać...zamiast grota z prasy, można pręt zciąć po skosie, naciąć go szlifierką poprzecznie, lekko zakrzywić, możliwości bez liku....takie tutoriale są potrzebne.
ale co tam... http://www.youtube.com/watch?v=lstDdzedgcE
"Wszystkie zwierzęta są równe, ale niektóre równiejsze"

Talkus
Kontakt:

Post autor: Talkus » 28 cze 2012, 19:10

popieram grzegorza wiecej luzu....

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 28 cze 2012, 20:09

Kościół Święty to wspólnota wiernych-Może Forum Kowalskie to też taka mała wspólnota?
Bo jakie było by gdyby Was nie było?

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 28 cze 2012, 20:13

Co do akcji moda to nie wypowiem się bo nie wiem nie widziałem gupi jestem :) Ja mimo wszystko myślę Magda że odebrałaś to trochę zbyt osobiście. Oczywiście że masz prawo krytykować czyjeś wypociny, mogą ci się one podobać albo i nie. Chodzi tylko o emocje. Możesz powiedzieć: "Niebo jest różowe, a jak się nie podoba to spadać bando nędznych ciuli, widzę przecież jakie jest kurde mać!" albo: "Niebo jest różowe, uwielbiam oglądać je o poranku. Wy też tak macie?". Emocje emocje i jeszcze raz emocje. Po grzyba? :)

Ja myślę że to jest głębszy problem wykraczający poza nasze forum. Myślę że to takie nasze polskie "coś". Moja racja jest "moja najmojsza i mojsza najmojsza".

Co do krytyki czyichś prac. Każdy kto publikuje musi liczyć się z ewentualną krytyką. Dobrze by jednak było abyśmy jednak nie strzelali z dział "promocja tandety" i dali się wypowiedzieć autorowi. Dobrze by było z drugiej strony gdyby autor na wstępie opisał do jakiego odbiorcy, w jaką niszę, kierował swój produkt. Wydaje mi się to dość istotnym. W naszej branży mamy odczynienia z różnymi typami. Klient będzie zamożniejszy, biedniejszy z lepszym lub gorszym gustem. Prace z warsztatu Salaputro & Harlem są zawsze dopracowane pod względem technicznym i estetyki wykonania. Wzór to sprawa indywidualna. Klientowi ma prawo podobać się gotowy grot... czesc realizacji bywa przyziemna niestety
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 28 cze 2012, 20:19

Dara pisze:Kościół Święty to wspólnota wiernych-Może Forum Kowalskie to też taka mała wspólnota?
Nie wiem co ty z tym pismem, ja raczej poganin jestem heretyk... Ale masz rację. Jesteśmy formą wspólnoty i gdyby nas tu nie było to nic by nie było :P Bo generalna zasada "bycia" mówi że jeśli nic nie ma to nic nie ma :)

Wasze zdrowie!
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz K.
Administrator

Post autor: Grzegorz K. » 28 cze 2012, 21:09

Aj tam. O to chodzi aby zapytać "ossso chodzi?", niech się autor tłumaczy :) Tylko bez ciśnienia...
Obrazek

Awatar użytkownika
Dara
arcyforumoholik

Post autor: Dara » 28 cze 2012, 21:42

Grzegorz K. pisze:
Dara pisze:Kościół Święty to wspólnota wiernych-Może Forum Kowalskie to też taka mała wspólnota?
Nie wiem co ty z tym pismem,
AA tak mi się napisało :)
Co do wspólnoty,niektórzy po prostu chcą być "bardziej".

Uważam że temat stał się głupi i nudny.
Najlepiej w ogóle go skasować i zacząć od nowa.

Awatar użytkownika
Maleus
Kontakt:

Post autor: Maleus » 28 cze 2012, 22:28

Zanim się skasuje, to chciałbym jeszcze raz zaapelować o stworzenie kąciku na konkursy, bo naprawdę znalezienie czegoś takiego w przypadku nieobcowania z forum każdego dnia graniczy z cudem :)

Jeśli idzie o natomiast o meritum tej dyskusji, to fajnie, że forum jest takie zróżnicowane, miło obejrzeć realizacje na różnych poziomach zaawansowania :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”