ten temat niedajemi spokoju
jakoże słowo sie rzekło mam zamiar zacząć przygodę (mam nadzieję życia) z kowalstwem
Jak już pisałem chciałbym zając się wytwarzaniem ogrodzeń kutych bram itp. może jakieś usługi spawalnicze, obróbka metalu ale to z czasem
Stąd moje pytania (na niektóre znam juz odpowiedzi- jak mi się wydaje)
Jakie narzędzia będa mi potrzebne:
na bank kowadła, młoty różnej wagi, szczypce, prasa (nie wiem czy balansowa jest wystarczająca czy musi być hydrauliczna- chodzi o moc), butle + węze i palniki, szlifierki, kużnia (i tu kolejna watpliwośc gazowa czy na koks), jakieś nozyce do pretów, spawarka oczywiście (i tu tez nie wiem inwerter-mma czy migomat czy moze tig albo wszystkie jakiej mocy), maszyny do formowania tych zawijasów i innych pierdół (skrecarki, walcarki itp),
A może ktoś napisze jaki ma sprzęt (niezbędny) byłoby mi łatwiej zweryfikować swoją opinię
Pewnie z milion rzeczy nie wymieniłem
Maszyny które mozna będę robił sam-nie powinno być z tym wiekszych problemów
Przy okazji chciałbym zapytac czy angażujac się w temat pracy w kużni da się z tego wyżyć, bo szczerze mówiąc mam dośc zarabiania kasy dla tych wszystkich kolporacji i innych oszustów.
Mam zamiar poszukać jakiejś małej hali, skompletowac sprzęt, zrobic jakis dobry marketing i oczywiście odnieśc sukces
Mam zdolności manualne trochę spawałem różnymi metodami i nie boje się ciężko pracować - musi sie udac
aha
nasuwa mi sie takie pytanie
W moim poście powitalnym jeden z was napisał czy mam zamiar zajac sie spawaniem gotowych elementów, wiem że castoramy mają takie coś nie wiem jak to wygląda cenowo i jakościo (nie o to chodzi) nigdy tego nie sprawdzałem, ale biorąc pod uwage jakąkolwiek firme oferującą gotowe elementy oraz dostawcę surowego materiału który trzeba dopiero skręcic i uformować gdzie jest haczyk.
Skoro nie lubicie ludzi którzy robia to z tych elementów bo sa tańsi, psują rynek, to z czegoś ta taniośc wynika, gotowy element a mimo to jego cena jest niższa, czyli co, gorszy materiał, czy o co chodzi?
Dlaczego nie można użyć gotowców skoro są tańsze?
A może dla tego psują rynek bo wystarczy im spawarka i szlifierka i firma hula??
Nie mam zamiaru wprowadzać jakiegoś haosu, chcę jedynie poznać środowisko do którego mam zamiar wejść
Z góry dziękuję za pomoc