jak rozmagnesować po magnesówce??

Tematy nie zawsze związane z kowalstwem

Moderatorzy: Nomad, BANAN, Marcin, Nikiel

Egon

jak rozmagnesować po magnesówce??

Post autor: Egon » 09 mar 2015, 23:04

Witam,miałem kiedyś możliwość przeszlifowania odkówki noża na magnesówce,wszystko wyszło ok,poza tym ,że choć mineło już ze dwa lata od tego zabiegu,do ostrza nadal kleją sie wióry opiłki itp,stół w tej szlifierce nie był elektryczny,tylko na taką wajche "działa magnes nie działa"
wiem że na szlifierkach z elektromagnetycznymi stołami,po każdej obróbce rozmagnesowuje się detal chyba poprzez przełączenie biegunów i stopniowe zmniejszenie pola magnetycznego,ale co zrobić w takim przypadku??czy jest możliwość jakoś to rozmagnesować to domowym sposobem??widziałem filmiki,jak po pracy na takich szlifierkach(bez elektrycznego stołu)
facet brał ostrza już przeszlifowane i kładł je chyba na jakąś cewkę, wyglądało na zwitek drutu miedzianego,podłączał to do prądu kręcił jakimiś potencjometrami i już po chwili nic sie nie lepiło do nożyka,filmik od naszych sąsiadów ze wschodu więc nic nie rozumiałem co on mówi,przymierzam się dobudowy prostej magnesówki,ale najpierw muszę sie dowiedzieć jak pozbyć sie przyciągania po obróbce.Za wszelkie info będę wdzięczny.pozdrawiam

Remington

Post autor: Remington » 10 mar 2015, 06:00

Taki patent z cewką w jakiejś książce widziałem. Wystarczyło zawinąć w pierścień kilka zwojów drutu i podłączyć pod akumulator, czy zasilacz. To był cały układ. Teraz nie pamiętam postępowania przedmiotem, czy się go przykładało do cewki, czy wkładało do wnętrza zwojów. Od tego zależało czy namagnesujemy, czy rozmagnesujemy.

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 10 mar 2015, 09:41

Wymontować ze starego telewizora kineskopowego cewkę rozmagnesowującą z układem zasilania. Na nóż położyć na cewkę, włączyć zasilanie cewki i poczekać aż zaniknie prąd. Cały proces trwa chwilę. Doświadczałem tak pod koniec lat 70-tych, gdy jako gówniarz parałem się elektroniką.

Ale najprościej to posłużyć się lutownicą pistoletową (transformatorową). Położyć nóż i włączoną lutownicą, tzn. tą jej częścią, gdzie jest transformator, jak najbliżej noża zakreślać wolno okręgi o średnicy ok. 20 cm. Jeżeli potrzeba, to powtórzyć czynność.

UWAGA: jeżeli się nie ma doświadczenia, to nie testować numeru z lutownicą na kineskopie telewizora, bo może to być droga w jedną stronę, czyli TV na śmietnik ;)

graffic

Post autor: graffic » 10 mar 2015, 15:10

Bobodar pisze:UWAGA: jeżeli się nie ma doświadczenia, to nie testować numeru z lutownicą na kineskopie telewizora, bo może to być droga w jedną stronę, czyli TV na śmietnik ;)
prowokator :P

Awatar użytkownika
Bodar
weteran forum

Post autor: Bodar » 10 mar 2015, 18:55

graffic pisze:prowokator
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.

Egon

Post autor: Egon » 10 mar 2015, 22:15

dzięki za odpowiedź,spróbuje zabiegu z lutownicą,a swoją drogą ten myk z cewką od kineskopu może okazać sie strzałem w dziesiątkę,muszę skoczyć do serwisu rtv, może tam bedą mieli na zbyciu,dzięki z info,pozdrawiam :)

Awatar użytkownika
Oshizuka
Kontakt:

Post autor: Oshizuka » 10 mar 2015, 23:29

Prędzej na pobliskim złomie i zapłacisz jak za złom a nie jak za sprzęt :)

Awatar użytkownika
BANAN
arcyweteran forum
Lokalizacja: Armaty pod Stoczkiem zdobywała wiara rękoma czarnymi od pługa

Post autor: BANAN » 11 mar 2015, 05:02

Mam jaszcze z czasów kiedy pracowałem w radiowęźle cewkę rozmagnesowującą złożoną z blaszek transformatorowych E i uzwojenia pierwotnego. Używałem jej do czyszczenia taśm magnetofonowych. Cały pic polega na tym by rozmagnesowywany przedmiot znalazł się przez kilka sekund w zmiennym polu magnetycznym.
Kontakt 517355290

ODPOWIEDZ

Wróć do „ROZMOWY - hydepark ”